Πειραματική μέθοδος για απόληψη χρυσού χωρίς κυάνιο, αλλά και χωρίς εξόρυξη


Χρυσό χωρίς εξόρυξη θα δοκιμάσει να βγάλει η εταιρεία Minotaur Exploration στην Αυστραλία, δοκιμάζοντας σε επιφανειακά οξειδωμένα κοιτάσματα χρυσού (τύπου Περάματος) μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την απόληψη ουρανίου. Στην “επι τόπου εκχύλιση” (in-situ leaching), μια εκχυλιστική ουσία  εισάγεται από γεωτρήσεις/πηγάδια στο έδαφος/κοίτασμα, ενώ επό άλλες γεωτρήσεις αντλείται διάλυμα που περιέχει oυράνιο και άλλα μέταλλα. Η ρύπανση των υπόγειων υδάτων είναι αναπόφευκτη και καταγεγραμμένη σε δεκάδες περιπτώσεις.

Αφού λοιπόν δουλεύει τόσο καλά (;!) για το ουράνιο, σκέφτονται να τη χρησιμοποιήσουν και για το χρυσό για να κατεβάσουν τα κόστη τους, αφού η μέθοδος είναι πολύ φτηνή. Η περιοχή του πειράματος θα είναι κάπου στην έρημο της νότιας Aυστραλίας, 600 χλμ απο την Αδελαΐδα όπου, σύμφωνα με την εταιρεία, “το  υπογειο νερό έχει υψηλή αλατότητα και δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους ή ζώα”.

Χωρίς εξόρυξη, αλλά και χωρίς κυάνιο λένε… Φτιάξανε λέει στο εργαστήριο μια εκχυλιστική ουσία που δεν περιέχει κυάνιο “με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα”. Άγνωστο για ποιο λόγο αυτή η ουσία είναι αποτελεσματική για την εκχύλιση του χρυσού μέσα στη γη, αλλά δεν είναι έξω από τη γη…

Πηγή: Mineweb


Μία απάντηση στο “Πειραματική μέθοδος για απόληψη χρυσού χωρίς κυάνιο, αλλά και χωρίς εξόρυξη”

  1. Μέσα στη γη: αναερόβιες συνθήκες
    Έξω από τη γη: αερόβιες
    Οι συνθήκες είναι πολύ σημαντικές για εμας – τα άσχετα βακτήρια – που θέλουμε να έχουμε (και όπως βλέπετε έχουμε) και άποψη…Το ίδιο σημαντικές είναι και για τις αντιδράσεις του πυρίτη.
    Περισσότερα εδώ:
    http://www.saimm.co.za/Conferences/WorldGold2009/043-050_Roberts.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.