Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος


Steve Adams

Αυστηρές κυρώσεις για περιβαλλοντικά εγκλήματα” λέει το άρθρο της Καθημερινής.  Ενδιαφέρουσα τροπή, λέει, θα πάρει η υπόθεση του Ασωπού, της Μεσσαπίας και άλλων περιοχών της χώρας που υποφέρουν από βαριά ρύπανση, τώρα που θα μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2008/99/ΕΚ για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου.

Mακάρι… Είναι κατ’αρχήν θετικό το γεγονός ότι επιτέλους θα ενσωματωθεί στην εθνική μας νομοθεσία αυτή η Οδηγία, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει το Δεκέμβριο του 2010. Όμως θα κρατήσουμε μικρό καλάθι κι ας μας πούνε δύσπιστους. Δεν φταίμε εμείς που ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε… Έχουμε δει ουκ ολίγα νομοθετήματα που αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά για να μπορούν εύκολα να παραβιαστούν. Έχουμε δει εγκληματικές “απροσεξίες”, κραυγαλέες “εξαιρέσεις” και φωτογραφικές διατάξεις που προστίθενται την τελευταία στιγμή. Έχουμε δει το κράτος να καταπατά τους ίδιους του τους νόμους για να προστατεύσει τους παράνομους.

Εμείς θα θυμίσουμε κάτι που είχε πει ο κ. Σωτήρης Μπάγιας, Αντιεισαγγελέας Εφετών, στο Ανοικτό FORUM για το περιβαλλοντικό έγκλημα” στις 4 Δεκεμβρίου 2009: Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθεί το περιβάλλον δεν είναι τα υψηλά πρόστιμα, αλλά οι αυστηρές διοικητικές κυρώσεις που να συμπεριλαμβάνουν και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Διαφορετικά, για πολλούς από τους μεγάλους ρυπαντές, το κόστος της μη συμμόρφωσης θα είναι πάντα μικρότερο από το κόστος της συμμόρφωσης. Ή αλλιώς, θα πληρώνουν τα πρόστιμα και θα συνεχίζουν να ρυπαίνουν…

H δημόσια διαβούλευση βρίσκεται στο http://www.opengov.gr/minenv/?p=2698 και ο χρόνος της διαβούλευσης ορίστηκε στις μόλις 7 μέρες, απο τις οποίες έχουν περάσει ήδη οι τρεις. Μένουν τέσσερις.

*Η εικόνα είναι από εδώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.