Τάκλινγκ Παπακωνσταντίνου στον Παπανδρέου για το χρυσό της Θράκης


Τα άρθρα των εφημερίδων (Κόλλησε… στο Fast Track η Χρυσωρυχεία Θράκης) επιβεβαίωνουν τώρα αυτό που το “Παρατηρητήριο” έγραφε πριν απο δυο εβδομάδες: ότι η υπόθεση ένταξης των Χρυσωρυχείων Θράκης στο fast-track δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά.

Όμως η απάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην σχετική ερώτηση της Βουλευτού  του  ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από το πνεύμα των δηλώσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού για το θέμα. Είχε πει ο κ. Παπανδρέου το Φεβρουάριο απευθυνόμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας- Θράκης:

Αν εσείς δεν θέλετε να αξιοποιήσετε το θέμα του χρυσού, είναι δικό σας θέμα. Δεν θα το επιβάλουμε εμείς. Ούτε είπαμε εμείς ποτέ ότι θέλουμε να το επιβάλουμε. Αξιολογήστε το. Δείτε όλες τις τεχνικές πλευρές, δείτε τι σημαίνει για το περιβάλλον και πάρτε εσείς απόφαση. Εμείς δεν θα σας εμποδίσουμε.

Τον Αύγουστο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους φορείς της Θράκης που τον επισκεφθηκαν ότι “ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού”.

Η πρόσφατη απάντησή του προς τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λέει τα εξής:

Η ενεργοποίηση ή μη οποιασδήποτε μεταλλευτικής περιοχής εξαρτάται από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αρκεί να κατατεθούν τεκμηριωμένες απόψεις… Όμως μια οποιαδήποτε δραστηριότητα πριν καν μελετηθεί δεν μπορεί εξαρχής να χαρακτηρίζεται καταστροφική για την τοπική κοινωνία όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα εργαλεία (νομικά και τεχνολογικά) που να επιβάλουν τους αναγκαίους κανόνες αρμονικής ένταξης σε ένα ευρύτερο σύνολο.

Είναι φανερή η απόκλιση των δηλώσεων Παπακωνσταντίνου από αυτές του Παπανδρέου και είναι φανερό και πού το πάει ο Υπουργός. Αφού τα ανώτατα αιρετά όργανα της Θρακικής κοινωνίας, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, δήλωσαν ξεκάθαρα την αρνητική τους θέση, το ζήτημα θα έπρεπε να έχει λήξει. Όμως ο πονηρός κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να βρει τρόπο να νοθεύσει το περιεχόμενο της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, ώστε να μπορέσει να την παρακάμψει. Για να δικαιολογήσει την έγκριση που θέλει διακαώς να δώσει (γιατί άραγε; τι θα πάρει η έρμη η χώρα;) θα προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι η θέση των τοπικών αρχών δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, από τεχνικής άποψης.

Κατανοούμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει παρακολουθήσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας μας, γιατί τα προηγούμενα χρόνια διέπρεπε στον οικονομικό τομέα. Οφείλουμε να του θυμίσουμε ότι το θέμα των χρυσωρυχείων δεν γεννήθηκε ούτε με την άνοδο της “σωτήριας” Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ούτε με τις τελευταίες αλλαγές στους ξένους ιδιοκτήτες των δυο εταιρειών που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν.

Η τοπική κοινωνία των νομών Έβρου και Ροδόπης, όπου βρίσκονται τα μεταλλεία χρυσού Περάματος και Σαπών, τεκμηριώνουν την κάθετη άρνησή τους στη μεταλλουργία χρυσού συνεχώς από το 1999 μέχρι σήμερα. Η διημερίδα για την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη, που διοργάνωσε τον Οκτώβριο του 2000 το ΤΕΕ Θράκης, παραμένει μέχρι σήμερα κορυφαία σε πανελλήνιο και όχι μόνο επίπεδο, ως η πλέον ολοκληρωμένη επιστημονική τεκμηρίωση για τη μεταλλουργία χρυσού. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο και πλήθος Ελλήνων επιστημόνων, κορυφαίοι στον τομέα τους, οι εταιρείες χρυσού (TVX, ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ, ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ), οι εταιρείες παραγωγής κυανίου (Degussa, Dupont), ειδικοί στην κατασκευή φραγμάτων αποβλήτων, επιστήμονες από το ΙΓΜΕ, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, ανέλυσαν επί δυο μέρες όλες τις πλευρές της ανάκτησης χρυσού από τα χρυσοφόρα κοιτάσματα. Τα πρακτικά της διημερίδας και το επιστημονικό πόρισμα του ΤΕΕ τεκμηρίωσαν αδιαμφισβήτητα την επικινδυνότητα αυτών των επενδύσεων και πάνω σε αυτά στηρίχθηκε η άρνητική θέση της Θρακικής κοινωνίας μέχρι σήμερα.

Μια σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, με κορυφαία την 613/2002 της Ολομέλειας για την Ολυμπιάδα και τις αντίστοιχες 2170/2006 για τις Σάπες και 2315/2008 για το Πέραμα, φώτισαν τη νομική πλευρά αυτής της δραστηριότητας. Ακολούθησε πλήθος ενημερωτικών ανοικτών συζητήσεων, παρουσιάσεων στα τοπικά κανάλια και εφημερίδες και δυναμικές εκδηλώσεις ανίδρασης των τοπικών κοινωνιών, με τη συμμετοχή του συνόλου των Δημοτικών και Νομαρχιακών (πριν το 2011) Συμβουλίων, του Περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ, του συνόλου των Επιμελητηρίων, του συνόλου των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όλων των πολιτικών παρατάξεων και όλων των Βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κατείχαν ή κατέχουν Υπουργικές θέσεις.

Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ από τον κ. Παπακωνσταντίνου, αφού είχε ήδη σώσει την Ελλάδα ως Υπουργός Οικονομικών, οι φορείς της Θράκης παρουσίασαν στον ίδιο προσωπικά την επί 12 συνεχή χρόνια τεκμηριωμένη άποψη των τοπικών κοινωνιών.

Προφανώς η κατά Γ. Παπακωνσταντίνου “τεκμηρίωση” θα αναφέρεται σε επιστημονικές σφαίρες πέρα των μέχρι σήμερα γνωστών. Και επίσης προφανώς, τα “νομικά και τεχνολογικά εργαλεία” που η χρήση τους επιβάλει κανόνες “αρμονικής συνύπαρξης” (!) είναι πολύ πρόσφατης παραλαβής από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Φαίνεται περίμεναν την υπογραφή του πρώην Τσάρου της Οικονομίας και νυν Τσάρου του Περιβάλλοντος και της … Κλιματικής Αλλαγής.

Μόνο μια υπενθύμιση για τον κ. Παπακωνσταντίνου: οι Τσάροι δεν έχουν καλό τέλος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.