Ούτε ένα βήμα μπροστά για τα “Χρυσωρυχεία Θράκης”


Συνέντευξη Τύπου Μ. Χρυσοχοϊδη για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑΓια μια ακόμα φορά οργιάζει η φημολογία ότι εγκρίθηκε η ένταξη του έργου χρυσού στο Πέραμα Έβρου στη διαδικασία fast-track, αυτή τη φορά με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Μ Χρυσοχοϊδη για την πορεία του ΕΣΠΑ. Oι εφημερίδες βιάστηκαν να βάλουν μεγάλους εντυπωσιακούς τίτλους (“Ξεκινούν τα έργα…” κλπ) όμως δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν τι πραγματικά είπε ο Υπουργός. Και σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση η σιωπή της εταιρείας… Διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο των “ΝΕΩΝ” (παρατίθεται ολόκληρο παρακάτω):

Στον προθάλαμο του fast track βρίσκονται 20 επενδυτικά σχέδια από τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, αξίας 5,5 δισ. ευρώ… για τα τέσσερα σχέδια ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από το Invest in Greece και αναμένεται να δοθεί πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΕ).

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμασταν και πριν από ένα μήνα (Τα “Χρυσωρυχεία Θράκης” και ο μύθος της “αδειοδότησης εντός του Αυγούστου”) και η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα παραπέρα. O ρόλος της Ιnvest in Greece είναι να δέχεται τους φακέλους των αιτήσεων, να κάνει μια αρχική αξιολόγηση και να  τους προωθεί στη Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΕ). Χωρίς την έγκριση της ΔΕΣΕ, δεν έχουμε ένταξη στο fast-track.

Το “ΚΕΡΔΟΣ” (εδώ) δημοσιεύει ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του Χρυσοχοΐδη όπου, όπως θα δείτε, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε χρυσωρυχεία και fast-track. Προφανώς, αφού δεν έγινε και τίποτα…. τζάμπα οι πανηγυρισμοί!

Fast track για Κοζάνη, χρυσό και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα

Τέσσερις μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ είναι οι πρώτες που παίρνουν τον δρόμο του fast track, ανάμεσα στις οποίες και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που σχεδιάζεται παγκοσμίως, αυτό της ΔΕΗ στην Κοζάνη, καθώς και σχέδιο αξιοποίησης κοιτάσματος χρυσού στον Εβρο, έργα που γίνονται με ξένα κεφάλαια. Στον προθάλαμο του fast track βρίσκονται άλλα 20 επενδυτικά σχέδια από τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι για τα τέσσερα σχέδια ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από το Invest in Greece και αναμένεται να δοθεί πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή. Τα τέσσερα projects είναι:

  1. Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ και ισχύος 200 μεγαβάτ, στην Κοζάνη από τη θυγατρική της ΔΕΗ Ηλιακό Βέλος 1. Η συνολική ετήσια παραγωγή του πάρκου υπολογίζεται σε 260GWh. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί 15 σχήματα, ανάμεσα στα οποία τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου διεθνώς.
  2. Εγκατάσταση 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ανά την Ελλάδα (Πελοπόννησος, Στερεά, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία), κόστους 300 εκατ. ευρώ και ισχύος 131,074 MW από το ελληνικό σχήμα Δ. Παναγάκος – Solar Concept – Spes Solaris
  3. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, προϋπολογισμού επίσης 300 εκατ. ευρώ και ισχύος 126,82MW από την εταιρεία Silcio, συμφερόντων Κοπελούζου.
  4. Αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στον Νομό Εβρου, προϋπολογισμού γύρω στα 100 – 150 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, πολυεθνικών συμφερόντων.

Για την πρόοδο υλοποίησης του αναπτυξιακού νόμου, ο υπουργός ανέφερε ότι τους 20 τελευταίους μήνες έγιναν πληρωμές 1,7 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς όλα μαζί τα 5 προηγούμενα χρόνια (2004-2009). Το 2009, το Δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργό, από τα 8,2 δισ. ευρώ συνολικών οφειλών, είχε καταβάλει μόνο 1,7 δισ. ευρώ και χρωστούσε τα 6,5 δισ. ευρώ.


Μία απάντηση στο “Ούτε ένα βήμα μπροστά για τα “Χρυσωρυχεία Θράκης””

  1. Εχουν αφήσει εκτός fast-track την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Βόρεια Ελλάδα-Χαλκιδική των Αράβων, ύψους 500.000.000 ευρώ και προωθούν τα ρυπογόνα μεταλλεία χρυσού. Μέλος του ΔΣ άλλωστε της εταιρίας ΙΝVEST IN GREECE, που έκρινε την τουριστική επένδυση στη Χαλκιδική είναι ο κ. Κωσνταντακόπουλος, του costa navarino, που δεν θέλει τέτοια τουριστική επένδυση τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί την θεωρεί ανταγωνιστική. Κατά τα λοιπά με την Ελλάδα να βυθίζεται οι αμετανόητοι στην Αθήνα και ο χορός των συμφερόντων καλά κρατεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.