Δήμοι- προτεκτοράτα των μεταλλευτικών εταιρειών


Αντιγράφουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση από το ιστολόγιο του Κώστα Κοσμόπουλου ΜΗΛΟΣ- ΤΟΠΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 21. Αυτά που περιγράφει θα μπορούσαν να συμβαίνουν στη Χαλκιδική, τη Φωκίδα ή τη Λάρυμνα και την κεντρική Εύβοια. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα και περιστατικά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όπου υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται επί πολλά χρόνια έναν πλούσιο φυσικό πόρο, έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τον τόπο σε επικράτειά τους και να δημιουργήσουν  στους κατοίκους του τη νοοτροπία του υποτακτικού. Το Δόγμα που κυριαρχεί είναι ότι η Εταιρεία είναι η Αρχή και το Τέλος και ο τόπος της χρωστά την ύπαρξή του. Μετά την Εταιρεία το Χάος. H απειλή της ανεργίας είναι η αιχμή του δόρατος της εξόρυξης. Άνθρωποι της Εταιρείας καταλαμβάνουν όλα τα πόστα και ο νόμος της σιωπής πνίγει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή.

Ιστολόγιο της Φωκίδας αναρωτιόταν εύστοχα πριν από μερικές μέρες αν έχουμε  Δήμο Δελφών ή Δήμο S & B. Μήπως διεκδικεί και η Μήλος τον ζηλευτό τίτλο του “Δήμου S&B”? Η βόρεια Χαλκιδική που ήτανε για πολλές δεκαετίες αδιαμφισβήτητη επικράτεια του Μποδοσάκη, είναι τώρα ” Δήμος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” ή “Δήμος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”;

Eκπρόσωπος της Eταιρείας στη Μήλο ζητά – με ποιο δικαίωμα άραγε και με πόσο θράσος; – διακοπή της βιντεοσκόπησης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όταν επρόκειτο να συζητηθεί θέμα της Εταιρείας.  Όποιος τολμήσει να υπαινιχθεί ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παντοδύναμη Εταιρεία θεωρείται εχθρός και μειοδότης κι αρχίζει ο πόλεμος εναντίον του . Τον επικίνδυνο αποστάτη αναλαμβάνουν να “βάλουν στη θέση του” τα σωματεία των εργαζομένων (αφού η μαμά-Εταιρεία δεν μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά!) με μια επιστολή προς τα ΜΜΕ, ύφους αλαζονικού και ελαφρώς (ή βαρέως) απειλητικού.

Έχουμε δει κι άλλες τέτοιες επιστολές, με πλέον μνημειώδη εκείνη του σωματείου της ΛΑΡΚΟ (Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ: “Δεν προειδοποιούμε, απειλούμε… θα χτυπήσουμε αλύπητα…”!).  Το περιεχόμενο αυτών των επιστολών είναι περίπου πανομοιότυπο. Ο τόπος (η Μήλος, η Εύβοια ή η Χαλκιδική) δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την εξόρυξη, εμείς θέλουμε τις δουλειές και δε μας νοιάζει τίποτα, εσείς που φωνάζετε είστε βολεμένοι, η εταιρεία έχει πάντα δίκιο κλπ. Μήπως και τα σωματεία των εργαζομένων της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ (και η “Πρωτοβουλία των Αρπαχτικών”!) δεν είχαν σπεύσει να κατακεραυνώσουν πριν από λίγο καιρό μια από τις ελάχιστες δημοσιογράφους που τόλμησε να ξεφύγει από την παράδοση της πληρωμένης, υμνητικής για την εταιρεία, αρθρογραφίας;

ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ!…

Caravaggio: "Ο Άγιος Ματθαίος και ο Άγγελος"

ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ…

της τοπικής άρχουσας τάξης κόντρα στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Καβαλιέρο, που…

  • Αποτόλμησε να μεταδώσει τη φωνή του επικεφαλής της Βαρυτίνης Θανάση Κεφάλα να ζητά διακοπή της βιντεοσκόπησης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όταν επρόκειτο να συζητηθεί θέμα της εταιρείας (που είναι, αλήθεια, οι καιροί που η ζωντανή μετάδοση των ΔΣ ήταν θέμα… ημερών?).
  • Αντιπολιτεύεται επί της ουσίας.
  • Προωθεί την ιδέα της αναμέτρησης του τουρισμού με την εξόρυξη.
  • Έχει ως μπούσουλα τον μαρξισμό “παλαιάς κοπής” ενώ “ο Οδυσσέας”, ως γνωστόν, δεν είναι υπέρ του… κρατικού καπιταλισμού!

Ο δήμαρχος έχει βρεθεί στα στενα “απ’ όλες τις μπάντες” και πρέπει να βρει λύσεις πριν “εκτεθεί ανεπανόρθωτα”. Οι νουθεσίες του προς Καβαλιέρο έκαναν να γελάσει ο κάθε πικραμένος. Αλλά η “βοήθεια” ήρθε από τους το Σωματείο Ιδιωτικών Εργαζομένων Μήλου – τους οδηγούς των φορτηγών, αν καταλαβα καλα:

Με μια επιστολή στ’ αλήθεια πολύ επικίνδυνη, αφού κινείται στο ύφος του “δόγματος του σοκ” γνωστού σ’ εμάς από πολύ παλιά. Πολλά λέει ευθέως και άλλα τα υπονοεί:

  1. Το περιβάλλον στην πραγματικότητα δεν είναι παρά αξεσουάρ του τουρισμού.
  2. Τώρα που βρισκόμαστε σε κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος είναι τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη.
  3. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι προβλήματα πολυτελείας, με τα οποία ασχολούνται μόνον όσοι έχουν χρόνο και χρήμα…
  4. Η μοίρα της Μήλου δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη μοίρα της εξόρυξης! και άρα…
  5. Το περιβάλλον “καλό και επιβεβλημένο είναι” να μας απασχολεί όσο δεν απειλεί την μοίρα της εξόρυξης (με την οποία είναι άρρηκτα δεμένη η δική μας μοιρα!).
  6. Όποιος αντιστέκεται στα σχέδια της εξόρυξης είναι… “μειοδότης”! (να τον πούμε προδότη να ξέρουμε τί λέμε?)
  7. Η πλειοψηφία έχει πάντα δικιο (… αρχαίο και σοφό αυτό!)
  8. Η αντίδραση στα σχέδια της εξόρυξης υπονομεύει την ύπαρξη του Εργατικού Κέντρου. (μη χειρότερα!)
  9. “Δις εξαμαρτειν ουκ ανδρός σοφού…” Τί ακριβώς εννοείτε παληκάρια? Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του Καβαλιέρου -με δημοκρατικές διαδικασίες!- είναι πρόσφατη. Ή μήπως κάνω λάθος?
  10. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι θέσεις εργασίας. Για τις οποίες, το απόλυτο κριτήριο είναι να πηγαίνουν καλά οι δουλειές των εταιρειών εξόρυξης!

Μοναδικό μέλημα αυτών των ανθρώπων, όπως σαφώς δηλώνεται στην επιστολή, είναι να διασφαλίσουν, για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, αυτές τις θέσεις εργασίας. Κανένα κόστος -που ενδεχομένως προκύψει- δεν φαίνεται ικανό να τους κάνει να το ξανασκεφτούν. Ούτε και (ακόμα περισσότερο!) να μπουν στον κόπο να σκεφτούν άλλους τρόπους να εξασφαλίσουν μεροκάματο, που να μη στρέφεται ενάντια στο σύνολο και το μέλλον του νησιού -στα ίδια τους τα παιδιά και τα εγγόνια δηλαδή! Αυτές τις σκέψεις και τις… αρμοδιότητες, τις αφήνουν στον εργοδότη τους!

11. Στην τελευταία φράση (“Διαλέξτε λοιπόν πρόεδρε ότι νομίζεις ότι μπορείς να εκπροσωπήσεις, διαφορετικά φεύγοντας ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα”) έχει δοθεί όλη η προσοχή, ώστε να είναι δημοσιεύσιμη η επιστολή.
………………………………………………….

Μεγάλη απόσταση με χωρίζει από τον Αντώνη Καβαλιέρο και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Το λέω προς άρση οποιασδήποτε παρανόησης των προθέσεών μου. Αλλά η διαχωριστική γραμμή απο μεθόδους και “πόζες” που έρχονται από πολύ σκοτεινές εποχές, πρέπει να χαραχτεί ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΗ! Απο όλους μας, ατομικά και συλλογικά!
…………………………………………………..

Ο πανικός που δημιουργεί η απειλή της ανεργίας στη Μήλο αποτέλεσε πάντα την αιχμή του δόρατος της εξόρυξης.

Γιαυτό, δε θα σταθω σε εξηγήσεις και… αναλύσεις πάνω στο θέμα. Έχει καταντήσει θλιβερό και εξοργιστικό συγχρόνως.

Τους νέους άνθρωπους που υπογράφουν, μέσω του ΔΣ τους, αυτή την επιστολή, πριν επιδοθούν σε φραστικούς και άλλους τσαμπουκάδες, θα ήθελα να είχα τον τρόπο να τους παρακαλέσω να σκεφτούν, αν το μυαλό τους και τα μπράτσα τους (μαζί με όλων μας τα μυαλά και τα μπράτσα!) είναι αρκετά δυνατά για να σηκώσουν “παντιερα”, μια και μόνη απάντηση προς τους εργοδότες: “ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!”

Η επιστολή στο: http://www.mileikanea.gr/eidiseis/epikairotita/1389-epistolh-somateiou-idiotikon-ypallilon-milou-kavaliero-ergatiko

Απάντηση της S&B

Τη Δευτέρα το πρωί, 22/8 στις 06:05:00 (ολη την Κυριακή το βράδυ γράφανε αυτοι!) η S&B “ανέβασε” διευκρινίσεις στα Μηλέικα Νέα. Χωρίς, υπογραφή συντάκτη! Αν εγώ θέλω να απαντήσω θα απευθυνθώ στην… 76 ετών “κοπέλλα” που δηλώνει και “ενεργός πολίτης της Μήλου”!

Λεπτομέρειες εδώ: http://www.mileikanea.gr/eidiseis/epikairotita/1396-sab-kavalieros-antonis


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.