Ήξεις αφήξεις από τον Παπακωνσταντίνου για τα χρυσωρυχεία της Θράκης


Τελικά δεσμεύθηκε ή δεν δεσμεύθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου  για το θέμα των επενδύσεων χρυσού στη Θράκη; Οι θεσμικοί παράγοντες που συναντήθηκαν μαζί του μετέφεραν σε εφημερίδες και ιστολόγια το πολύ θετικό κλίμα της συνάντησης  (π.χ. Το ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσε την δέσμευση του Πρωθυπουργού για την επένδυση χρυσού στη Θράκη) αλλά και επιφυλάξεις (Χωρίς δέσμευση Παπακωνσταντίνου η συνάντηση για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα).

Ως γνήσιος πολιτικάντης, ο Υπουργός “δεσμεύθηκε” …χωρίς να δεσμευθεί. Δεσμεύθηκε, λέει, να επανεξετάσει το ζήτημα. Επίσης επανέλαβε τη “δέσμευση” του Πρωθυπουργού που είχε παραστεί και μιλήσει στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας- Θράκης  στις 19 Φεβρουαρίου 2011 και είπε επί λέξει τα εξής: “Αν εσείς δεν θέλετε να αξιοποιήσετε το θέμα του χρυσού, είναι δικό σας θέμα. Δεν θα το επιβάλουμε εμείς. Ούτε είπαμε εμείς ποτέ ότι θέλουμε να το επιβάλουμε. Αξιολογήστε το. Δείτε όλες τις τεχνικές πλευρές, δείτε τι σημαίνει για το περιβάλλον και πάρτε εσείς απόφαση. Εμείς δεν θα σας εμποδίσουμε”.

Από τότε έγιναν πολλές προσπάθειες μεταστροφής της κοινής γνώμης της Θράκης – ταξίδια στη Φινλανδία, χάντρες στους ιθαγενείς, πληρωμένες διαφημίσεις και στημένες δημοσκοπήσεις – όμως τίποτα δεν απέδωσε. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΕ) που συνεδρίασε στις 12 Αυγούστου επρόκειτο να αποφασίσει για την ένταξη της επένδυσης του Περάματος στη διαδικασία fast-track (Στις 12 Αυγούστου «κληρώνει» για τα «Χρυσωρυχεία Θράκης»). Δεν “κλήρωσε” όμως, αφού είχαν προηγηθεί οι αρνητικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης που δείχνουν ξεκάθαρα τη θέληση της τοπικής κοινωνίας. Aπόφαση ένταξης στο fast-track θα σήμαινε πρόθεση αδειοδότησης και μάλιστα γρήγορα και αυτό θα ήταν σε ευθεία σύγκρουση με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Φυσικά δεν φημίζεται για την πιστή τήρηση των δεσμεύσεών της προς τους πολίτες αυτή η Κυβέρνηση και ειδικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου! Επιφυλασσόμεθα. Η κοινωνία της Ροδόπης και του Έβρου έχει κάνει σαφές με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι δεν επιθυμεί αυτές τις επενδύσεις. Αν τις εγκρίνουν, κακό δικό τους.

Δείτε και τη δήλωση του  Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για τη συνάντηση με τον Υπουργό:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tc5adMmxZ54]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.