H μάχη του χρυσού


ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αρης Γιαννακίδης, ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, προκειμένου, όπως σημειώνει, «να αποτραπεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο της φημολογούμενης «ταχείας αδειοδότησης (fast track)» της επένδυσης εξόρυξης και εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Θράκης».

«Η ενδεχόμενη έγκριση της επένδυσης με τη διαδικασία fast track, θα συνιστά αναπτυξιακή ταφόπλακα για την περιοχή της Θράκης», τονίζει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό ο κ. Γιαννακίδης.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό τη θέση που είχε διατυπώσει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ. Φεβρουάριος 2011), ότι για το θέμα του χρυσού θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. «Αν δεν θέλετε εσείς μια τέτοια δραστηριότητα, εμείς δεν θα την επιβάλουμε», είχε δηλώσει τότε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Γιαννακίδης ζητεί από τον πρωθυπουργό να εφαρμοστεί το μοντέλο ανάπτυξης που συναποφάσισαν οι θεσμικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ακόμη ζητεί να ολοκληρωθούν άμεσα οι υποδομές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «ώστε πολύ σύντομα αυτό να καταστεί λειτουργικό και διεθνώς ανταγωνιστικό».

Της επιστολής του περιφερειάρχη προς τον πρωθυπουργό είχε προηγηθεί το ομόφωνο «όχι» των συμβούλων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (28/7) στην Κομοτηνή.

Παρόντων των εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών κατά του χρυσού Ν. Εβρου, που είχαν αναρτήσει πανό στην αίθουσα, το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) τάχθηκε ομόφωνα κατά της εξόρυξης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και μεταξύ του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος στις 13 Μαΐου κάλεσε την κυβέρνηση από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «να προχωρήσει άμεσα σε εκμετάλλευση του χρυσού». Τότε λοιπόν ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «Καλούμε τον κ. Μιχελάκη να μας απαντήσει ποια επιτέλους είναι η θέση της Ν.Δ. Αυτή που δήλωσε πομπωδώς και τηλεοπτικά ή όσα αντίθετα δηλώνουν άλλοι πολιτικοί της περιοχής μας. Περιμένουμε. Εστω εδώ, υπευθυνότητα».

Αναταραχή για την υπόθεση επικρατεί στον Εβρο, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στην επικείμενη εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης.

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει μετά την αδειοδότηση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» για την εξόρυξη του χρυσού. Καθημερινά κάτοικοι βρίσκονται στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, δίπλα στην έκθεση βιβλίου, και διανέμουν υλικό ενημερώνοντας τους πολίτες για τις επιπτώσεις της εξόρυξης με χρήση του δηλητηριώδους κυανίου.

Την αντίθεσή του στην εξόρυξη εξέφρασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης με σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε, όπου τονίζεται:

«Στηρίζουμε τον αγώνα της διανομαρχιακής επιτροπής Εβρου-Ροδόπης κατά των χρυσωρυχείων και συμβαδίζουμε με την ομόφωνη απόφαση του Π.Σ. Αν. Μακεδονίας-Θράκης ενάντια στα χρυσωρυχεία, όπως και όλων των θεσμικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων, σωματείων και ΝΠΔΔ και ΝΠΔΙΑ, όπως του ΤΕΕ Θράκης, του Επιμελητηρίου Εβρου, του Ιατρικού και του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου κ.λπ. Ζητούμε από την Πολιτεία να μας απαλλάξει από τον κίνδυνο αυτό, τροποποιώντας ταυτόχρονα τον μεταλλευτικό κώδικα».

Πεταλωτής: Δεν έχει δοθεί άδεια

Χθες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, διέψευσε κατηγορηματικά ότι δόθηκε άδεια για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη σε μεταλλευτική εταιρεία.

«Αυτό δεν ισχύει» είπε και σημείωσε: «Εμείς που ζούμε στην περιοχή έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ότι η χρήση κυανίου σημαίνει θάνατος». Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή «όποιος υποστηρίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο οφείλει να μας το αποδείξει – μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Οποιος μας λέει ότι το κυάνιο δεν βλάπτει, μας κοροϊδεύει».

Οπως τόνισε ο υφυπουργός «είναι στο χέρι και της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των πολιτικών της περιοχής να αρνηθούμε μια τέτοια ανάπτυξη. Οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι συντονισμένες, σταθερές. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, χωρίς λαϊκισμούς θα πρέπει να απαντάμε σε κάθε πρόταση που καταστρέφει το περιβάλλον στην περιοχή μας».

Μ. ΠΙΝΗ

«Συμβατό προς το περιβάλλον το έργο και προς όφελος όλων»

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το έργο βασίζεται σε μελέτες του ΕΜΠ αλλά και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έκριναν ότι το έργο θα είναι συμβατό με το περιβάλλον.

Το κοίτασμα προσχωματικού χρυσού του Περάματος έχει μέση περιεκτικότητα 3,2 γραμμάρια χρυσό ανά τόνο και 4,2 γραμμάρια άργυρο και ανήκει στην εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης», ο έλεγχος της οποίας έχει περάσει σε ποσοστό 100% στην καναδική Eldorado Gold, με έδρα το Βανκούβερ, από το 2008. Ο όμιλος διαθέτει μεταλλεία στο Βανκούβερ, στην Κίνα, στην Τουρκία και ένα μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την προμελέτη, το εργοστάσιο επεξεργασίας και ο χώρος απόθεσης είναι 675 στρέμματα. Η παραγωγή του χρυσού και η διάθεση των μεταλλευτικών αποβλήτων θα γίνονται, σύμφωνα με την εταιρεία, με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, όπως επιβάλλει η κοινοτική οδηγία, ενώ το έργο του Περάματος σχεδιάστηκε με κοινοτικές προδιαγραφές.

Η αρχική επένδυση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο να επενδυθούν ακόμη 190 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά των χρυσωρυχείων έχει τοποθετηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους σε όλον τον κόσμο που να έχουν την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι όταν ένα έργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την Ε.Ε., να δίνει το πράσινο φως για να προχωράει».

Μετά τις τοπικές αντιδράσεις, η εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.» δραστηριοποιήθηκε επικοινωνιακά και μέσω ΕΛΤΑ απέστειλε ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες για τα θετικά της επένδυσης.

Σε αυτά αναφέρει ότι «η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε. είναι ο ιδιοκτήτης του “Εργου Χρυσού Σαπών” και κάτοχος της μίσθωσης του δημόσιου μεταλλείου αρ. 850. Το χρυσοφόρο κοίτασμα ανακαλύφθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, έπειτα από εκτεταμένη γεωλογική έρευνα της εταιρείας στην περιοχή. Τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες εκπονήθηκαν και έδειξαν ότι το έργο μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον, προς όφελος όλων των κοινωνικών του εταίρων».

Οπως αναφέρει η εταιρεία: «Το 2010 επικαιροποίησε όλες τις τεχνικές μελέτες και ολοκλήρωσε την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία και κατέθεσε προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ, τον Δεκέμβριο του 2010. Βάσει της προμελέτης προέκυψε η αδειοδότηση. Με την κατάθεση από την εταιρεία της κύριας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα δοθεί η τελική έγκριση. Ετσι, η εταιρεία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη επένδυση, που θα αναβαθμίσει την περιοχή μας, θα δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα».

Μ. ΠΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.