Ταχύτερες διαδικασίες για την αδειοδότηση εργασιών εξόρυξης χρυσού


Shapapakonstantinou3Στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την αξιολόγηση μελετών που σχετίζονται με τη παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Διαπιστώνοντας την ανάγκη να υπάρξει σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα, λόγω της πολυπλοκότητας των έργων που αφορούν στην παραγωγή του και της απαίτησης πολυεπιστημονικής προσέγγισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος συγκρότησε 10μελή επιτροπή που θα αναλάβει εφεξής την αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική αδειοδότηση επενδύσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη χρυσού.

Η εν λόγω επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό προς υπογραφή:

Σχέδιο θετικής Γνωμοδότησης ή Αρνητικής Απόφασης Προκαταρκτικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης Σχέδιο Απόφασης Έγκρισης ή Μη Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων

Σημειώνεται πως στις αρχές Ιουλίου 2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου ενέκρινε την υλοποίηση επένδυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις που σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια και η οποία παρέμενε παγωμένη λόγω αντιδράσεων από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και λόγω των χρονοβόρων και περίπλοκων διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


10 απαντήσεις στο “Ταχύτερες διαδικασίες για την αδειοδότηση εργασιών εξόρυξης χρυσού”

  1. προσωπικά αναρωτιέμαι…… ποιος από τους δυο .. προΐστανται στο ΥΠΑΝ …Τολερης …η Παπακωνσταντινου ….χιχχι

    • Mια ζωή πρωτότυπος, έτσι; Οι μισές εφημερίδες λένε δέκα, οι άλλες μισές λενε οκτώ, μόνο εσύ λές εννιά!
      Aλήθεια, το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ που είναι; Βαριούνται να τ’ανεβάσουν στο ιντερνετ;

  2. αναρωτιέμαι … μέχρι πότε πρόκειται να πραγματοποιηται από την εταιρία “Ελληνικός Χρυσός ” (τρομάρα τους )…η υπεράντληση του νερού στον Κακαβο .. …και μέχρι πότε οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς θα επιτρέπουν να πραγματοποιηται αυτό το έγκλημα ..ΑΙΣΧΟΣ !!!

  3. Ειναι πρωτότυπο να μετράω και τον πρόεδρο, Μαρία? Η ανακοίνωση με τα 10 μέλη έχει ήδη βγει γιατί αυτήν αντέγραψαν οι εφημερίδες. Η απόφαση είναι στη διαύγεια
    http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/4ΑΜ60-ΔΙ3
    Οπως σωστά κατάλαβες, είναι ενα λαυράκι επιπέδου μαϊνινγκ ραϊτς σπεσιαλ περπος βιχικλ και κυα ελληνικού χρυσού. Η συλλογή μεγαλώνει…
    Τα αλλεπάλληλα “λάθη” δεν προδίδουν βιασύνη, προδίδουν αδέξιο μοίρασμα πίττας στη λεηλασία του υπό εκκαθάριση κράτους..γιατί αυτό είναι το επίπεδο όσων παρακάμπτουν θεσμούς αντί να τους υπηρετούν και χρησιμοποιούν πλάγια μέσα για το προσωπικό τους όφελος.

  4. Η Αρχή του Πασκάλ είναι ένας από του βασικούς νόμους της Υδροστατικής. Η Αρχή αυτή που προσδιορίσθηκε από τον Γάλλο φυσικό και μαθηματικό Μπλεζ Πασκάλ (1623-1662), προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομά της, καθορίζει ότι η οποιαδήποτε πίεση που τυχόν μπορεί ν΄ ασκηθεί στην επιφάνεια ενός υγρού μεταδίδεται ομοιόμορφα εντός αυτού, προς όλες τις διευθύνσεις και σε όλο το βάθος του.
    Αν δηλαδή, σ΄ ένα ανοικτό δοχείο πλήρες υγρού εφαρμόσουμε σε όλη την ελεύθερη επιφάνειά του, π.χ. μ΄ ένα έμβολο, οποιαδήποτε πίεση τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι δυνάμεις που θ΄ ασκεί το υγρό σε όποιοδήποτε σημείο των εσωτερικών τοιχωμάτων ή του πυθμένα του δοχείου, ανεξάρτητα της βαρύτητας, θα παρουσιάζουν παντού την ίδια τιμή. Προφανές λοιπόν είναι ότι η πίεση αυτή, που προέρχεται από εξωτερικές δυνάμεις π.χ. ατμοσφαιρική πίεση ή, πίεση από πεπιεσμένο αέρα ή, πίεση που ασκεί ένα έμβολο στην επιφάνεια ενός υγρού, είναι τελείως ανεξάρτητη των δυνάμεων της γήινης βαρύτητας. Αυτό σε αντιδιαστολή με την υδροστατική πίεση που εξαρτάται από την βαρύτητα.
    Εφαρμογές της Αρχής του Πασκάλ αποτελούν η πλήρωση με αέρα ενός τροχού ή μπαλονιού, το υδραυλικό πιεστήριο, οι υδραυλικοί γερανοί, τα υδραυλικά φρένα και πλείστα άλλα.
    Η Αρχή του Πασκάλ αφορά όλα τα ρευστά.

  5. Στατικό ύψος
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Στατικό ύψος ή υδροστατικό ύψος ή θλιπτικό ύψος (h) ενός σημείου που βρίσκεται μέσα σε μιά υγρή μάζα χαρακτηρίζεται η κατακόρυφος απόσταση του σημείου αυτού από την ελεύθερη επιφάνεια της υγρής μάζας. Τούτο αποτελεί και το μέτρο της υδροστατικής πίεσης που ασκείται από την (ύπερθεν) μάζα στη θέση του σημείου αυτού.
    Αν καλέσουμε γ το ειδικό βάρος του υγρού σε τόνους ανά κυβικό μέτρο (t/m3) τότε θα έχουμε τη σχέση ότι η δύναμη Ρ, δηλαδή το βάρος της στήλης του υγρού που βρίσκεται πάνω από το σημείο (επιφάνεια) S θ΄αποτελεί το γινόμενο της επιφάνειας, του στατικού ύψους και του ειδικού βάρους του υγρού. Η σχέση αυτή αποδίδεται με τη μαθηματική παράσταση:
    Ρ = S h γ
    Οπότε ο γνωστός τύπος της υδροστατικής ρυ = Ρ / S γίνεται: ρυ = (S h γ) / S, τούτο απλοποιούμενο: ρυ = h γ, και συνεπώς h = ρυ / γ.
    Σημειώνεται πως αν η πίεση ρυ μετριέται σε t/m2, το δε ειδικό βάρος γ σε t/m3, έπεται ότι το στατικό ύψος h θα μετριέται σε μέτρα (m), κατά τη σχέση: t/m2 / t/m3 = m (μέτρα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.