Τα “Χρυσωρυχεία Θράκης” και ο μύθος της “αδειοδότησης εντός του Αυγούστου”


perama

Εντείνεται η φημολογία ότι επίκειται εντός του Αυγούστου αδειοδότηση (;) του μεταλλείου χρυσού του Περάματος (φωτογραφία), ιδιοκτησίας της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης” (ιδιωτικό μεταλλείο, άρα μηδενικά δικαιώματα και μηδενικά μισθώματα υπέρ του Δημοσίου…). Οι φήμες, οι οποίες ξεκίνησαν από παραποίηση των δηλώσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, καταγγέλθηκαν προ ημερών από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών και βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ως “συνειδητή προπαγάνδα, γκεμπελικής προελεύσεως, η οποία σε τέτοιες εποχές θεωρεί ότι μπορεί να περάσει απαρατήρητη”!

Και ενώ στην Ελλάδα η ψευδής φήμη διαδίδεται ραγδαία σε blogs και sites, η Καναδική Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της “Χρυσωρυχεία Θράκης” βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό που περιμένουν εντός του Αυγούστου δεν είναι η “αδειοδότηση” αλλά η απόφαση της ΔΕΣΕ για ένταξη της επένδυσης στη διαδικασία fast-track. Στην τελευταία (28 Ιουλίου) ανακοίνωση οικονομικών αποτέλεσμάτων της εταιρείας αναφέρεται συγκεκριμένα:

Oι πρόσφατες αλλαγές στην Ελληνική Κυβέρνηση (σημ: ο διορισμός του καταστροφέα της Οικονομίας στη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος) οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στην προώθηση αναγκαίων επενδυτικών προγραμμάτων. Για να διευκολυνθεί η έγκαιρη αδειοδότηση των επενδυτικών έργων, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια ταχεία (fast track) προσέγγιση, σχεδιασμένη να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης εκείνων των προγραμμάτων που θεωρούνται “Στρατηγικές Επενδύσεις”.
Το έργο του λόφου του Περάματος πληροί τις προϋποθέσεις αυτής της διαδικασίας και περιμένουμε εντός του Αυγούστου μια θετική απόφαση από την Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει λάβει όλες τις άδειες και εγκρίσεις για την έναρξη της κατασκευής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Kαι τότε η εταιρεία θα μπορεί να μετατρέψει τον ειδύλλιακό λόφο του Περάματος (επάνω φωτογραφία) σε μια τρύπα, όπως έκανε και στο Kisladag της Τουρκίας (κάτω φωτογραφίες) – αν καταφέρει να ξεπεράσει την καθολική σχεδόν αντίδραση των πολιτών της Θράκης! Σημειωτέον ότι αυτή η τρύπα στο Kisladag έχει γίνει μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας (2006-2010).

http://www.eldoradogold.com/i/Photos/kisladag/Kisladag-021.jpg


Kisladag Gold Mine – Aerial Views (August 2010)

Για άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το Kisladag και την εξαιρετική εταιρεία Eldorado Gold που θέλει να “αναπτύξει” τη Θράκη, δείτε και αυτό:

Μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία – Είναι αυτό “βιώσιμη ανάπτυξη”;;;

και αυτό: Ενημέρωση Σχετικά με τα Χρυσωρυχεία στην Τουρκία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.