Αρχιτεκτονικές πινελιές στη “χρυσή” επένδυση της Χαλκιδικής


Μελέτη-επίβλεψη: Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, με Msc. Πολεοδομίας, Χωροταξίας, Οικονομικού Προγραμματισμού και Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Kατασκευή-πωλήσεις: Μπόμπολας-Κούτρας-EUROPEAN GOLDFIELDS

Αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 28 Ιουλίου 2011 η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη μεγάλη επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική.

Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έσπασε ιστορικό ρεκόρ σελίδων (4.000) και χαρτών-σχεδίων (100), από το προηγούμενo των 600 σελίδων.

Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων σπάει επίσης ιστορικό ρεκόρ με 100 σελίδες από το προηγούμενο των 14 σελίδων.

Σπάει τέλος και ιστορικό ρεκόρ υπογραφών από Υπουργούς, 8 από τους 16 συνολικά Υπουργούς της Κυβέρνησης. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6.

Διαπιστώσαμε και μια ακόμα πρωτιά στην ΑΕΠΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Για κάθε κτίριο και εγκατάσταση ξεχωριστά, επαναλαμβάνονται οι εξής δυο πολύ σημαντικοί περιβαλλοντικοί όροι:

  1. “Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια εναρμόνισης του χρωματισμού των εξωτερικών επιφανειών των νέων εγκαταστάσεων με τον περιβάλλοντα χώρο”
  2. “Θα πρέπει να γίνει χρήση κατάλληλου φωτισμού προς ελαχιστοποίηση της απόστασης από την οποία κτίρια και εγκαταστάσεις θα είναι ορατά κατά τις βραδυνές ώρες. Απαγορεύεται επίσης ο κατακόρυφος προς τα άνω φωτισμός καθώς και ο διάχυτος εξωτερικός των κτιρίων φωτισμός…”.

Είναι προφανές ότι αυτές οι καίριες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, με σαφείς αισθητικές και κοινωνικο-ψυχολογικές διαστάσεις, οφείλονται στην πρωτεργάτιδα της περάτωσης του κολοσσιαίου επιτεύγματος της ΜΠΕ, της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης και Ενέργειας και “Πασιονάριας” των επενδύσεων χρυσού στη χώρα μας, Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Η αρχιτεκτονική του τοπίου, η  υψηλή αισθητική των εργοστασίων, των καμινάδων και των φραγμάτων αποβλήτων είναι διάχυτες, τόσο στην ΜΠΕ όσο και στην ΑΕΠΟ.Ομολογουμένως έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να μην διαταραχθεί ο ψυχισμός των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής από τις βιομηχανίες που θα φυτρώσουν ξαφνικά μέσα στα δάση και δίπλα στη θάλασσα.

Χυτήριο χαλκού της OUTOTEC στην Huelva της Ισπανίας. Το δικό μας θα είναι πράσινο για να δένει αρμονικά με το περιβάλλον!

Σεβόμενοι τις διακοπές των αναγνωστών μας, περιοριζόμαστε σήμερα σε αυτές τις ολίγες και “χαλαρές” επισημάνσεις για την ΑΕΠΟ που μας ήρθε εν μέσω καλοκαιριού. Θα επανέλθουμε φυσικά για να ασχοληθούμε πιο ουσιαστικά με την ογκώδη ΑΕΠΟ, της οποίας ο όγκος είναι αντιστρόφως ανάλογος της σοβαρότητας…


5 απαντήσεις στο “Αρχιτεκτονικές πινελιές στη “χρυσή” επένδυση της Χαλκιδικής”

  1. Ένας σύνδεσμος που μου εντόπισε μια φίλη, για το θέμα:

    “Το καθίκι κι αν το αλλάζεις υπουργείο, καθίκι παραμένει” στο
    http://www.antipliroforisi.info/index.php?option=com_content&view=article&id=417%3A2011-07-08-12-55-52&catid=35%3A-antipliroforisiinfo&Itemid=28

    Από εκεί, έφτασα στην “πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες”, που μάλλον θα την έχετε υπόψη σας: http://proevla.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.