Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέτρεψε το χρυσό στη Θράκη


Από το “ΧΡΟΝΟ”

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ

29.07.2011

  • Το ΤΕΕ Θράκης ετοιμάζει  επιστημονική απάντηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εταιριών
  • Βαγγέλης Λαμπάκης δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: «Δεν θέλω να είμαι δήμαρχος αν προχωρήσει η επένδυση
  • Κάλεσμα ενότητας στην τοπική κοινωνία απέναντι στους χρυσοθήρες, απεύθυνε στη συνεδρίαση ο Ανέστης Στρατιάδης μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού Ροδόπης – Έβρου
  • Γιώργος Πετρίδης δήμαρχος Κομοτηνής: «Συμφωνώ με τους αντιδρώντες και εύχομαι κουράγιο γιατί θα χρειαστεί»

Αποτέλεσμα της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, χαρακτήρισε τη μη, μέχρι σήμερα, εγκατάσταση επενδύσεων χρυσού στη Θράκη, ο Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού Ροδόπης – Έβρου, μιλώντας στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ. Ο κ. Στρατιάδης ήταν εισηγητής στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Εξόρυξη και Μεταλλουργία παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜ – Θ».

Ένα πανό όπου αναγράφονταν «Επιτελούς να ακουστεί η τοπική κοινωνία, όχι στα χρυσωρυχεία», καλωσόρισε συμβούλους και πολίτες στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, όπου συζητήθηκε για αρκετή, ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, αυτό της καταπολέμησης κουνουπιών στην ΑΜ-Θ. Ακολούθησε ενημέρωση για την πορεία έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007 – 2013, που ήταν το πρώτο θέμα της συνεδρίασης.

Δε στέκει το επιχείρημα των θέσεων εργασίας

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης περίπου ώρας δόθηκε ο λόγος στον Ανέστη Στρατιάδη μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού για να κάνει την εισήγησή του στο σώμα. Μεταξύ άλλων ο κ. Στρατιάδης είπε, «το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια και δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των εταιριών, είναι ένα μεγάλο γεγονός και δείχνει την δυναμική του κινήματος, που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που μας προβληματίζει όμως είναι ότι μεθοδεύτηκε η μέθοδος του Fast Track για τις επιχειρήσεις και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτού του είδους η επένδυση, όχι μόνο δεν θα φέρει αυτά τα οποία ευαγγελίζεται, αλλά απαξιώνει όλη την περιοχή και στον επαγγελματικό τομέα, απαξιώνει τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, αναπτύσσει μονόπλευρα την περιοχή και δεν δίνει κανένα άλλο περιθώριο αειφόρου ανάπτυξης, την οποία εμείς επιδιώκουμε.

Η ανεργία σίγουρα είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν το αντιμετωπίζει μόνο ο νομός μας ή ο νομός Έβρου, το αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα. Σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτού του είδους τις επενδύσεις. Γιατί αυτού του είδους οι επενδύσεις, εκτός από τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που φέρνουν, απαξιώνουν πάρα πολλές και ουσιαστικά εγκαταλείπουν πολλές θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον. Άρα ούτε αυτό το επιχείρημα μπορεί να σταθεί γιατί οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες».

Καταπέλτης κατά της χρήσης κυανίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην ομιλία του ο κ. Στρατιάδης επικαλέστηκε πρόσφατες αποφάσεις ευρωπαικών οργάνων, «η Ε.Ε. όπως ξέρετε, έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για την μη χρήση κυανίου, σε χρυσωρυχεία και γενικά στην μεταλλουργία και εξορυκτικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα όμως οι επίτροποι και τα συμβούλια που έχει η Ε.Ε., σε άμεση συνεργασία με τις εταιρίες προσπαθούν να περάσουν αυτές τις αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι καταπέλτης απέναντι σ’ αυτού του είδους τις επενδύσεις και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες».

Φωτογραφίες από την περιοχή του Περάματος
την οποία κάποιοι, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης
θέλουν να μετατρέψουν σε μολυσμένο με κυάνιο τοπίο

Πενταμελής επιτροπή δικηγόρων συγκροτεί ο Βαγγέλης Λαμπάκης

Παράλληλα, ο κ. Στρατιάδης επικαλέστηκε την θέση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει, αν δεν εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε ξεκάθαρα, «ο κ. Παπακωνσταντίνου ξέρει πολύ καλά ότι θα μας βρει απέναντι αν τυχόν προχωρήσει τα πράγματα, όπως εκείνος θέλει και όπως θέλουν οι εταιρίες.

Η διανομαρχιακή επιτροπή είναι αποφασισμένη και όπως βλέπετε τα μέλη της και οι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες. Ήδη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης από ότι μαθαίνω έχει συγκροτήσει μια πενταμελή επιτροπή από δικηγόρους για να μπορέσει να αντιταχθεί νομικά απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση πάρει ο υπουργός. Από εκεί και πέρα η ίδια η διανομαρχιακή με τις συνεδριάσεις που θα κάνει θα μεθοδεύσει τον αγώνα αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι τώρα δρομολογεί».

Θέσεις εργασίας ακίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία

Κάλεσμα ενότητας στην τοπική κοινωνία απέναντι στους χρυσοθήρες απεύθυνε μέσω του περιφερειακού συμβουλίου ο Ανέστης Στρατιάδης, λέγοντας, «Πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ενωθούμε για να διεκδικήσουμε θέσεις εργασίας, οι οποίες και το περιβάλλον αλλά και την υγεία των κατοίκων δεν θα βάζουν σε κίνδυνο. Προσπαθούν να βρουν μια κοινωνία η οποία θα είναι χαλαρή, δεν θα επαγρυπνά, για να μπορέσουν να πετύχουν τον σκοπό τους.

Εμείς πιστεύουμε ότι το καθήκον το κάνει η κοινωνία. Θα μας βρουν απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρουν και πιστεύω ότι θα πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά αν θέλουν αν δρομολογήσουν τις λύσεις, που σκέφτονται».

Μετά την εισήγηση του Ανέστη Στρατιάδη, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων, ενώ να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση μίλησαν οι δήμαρχοι Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Αναλυτικό ρεπορτάζ με τις τοποθετήσεις και την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στο θέμα του χρυσού στην αυριανή έκδοση του «Χ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.