ΛΑΡΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ οι πρώτοι αποδέκτες της “ευεργετικής” τροπολογίας του Δασικού Νόμου


Στην ανάγκη άμεσης κάλυψης παραγωγικών αναγκών αποδίδει τις προσλήψεις στη ΛΑΡΚΟ ο δήμαρχος Μεσσαπίων, που διατηρεί και ο ίδιος οργανική θέση στην εταιρεία από το 1988. Kαι μια και μιλούσαμε για τα ανύπαρκτα έσοδα του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία, ιδού και η μοναδική μεταλλευτική-μεταλλουργική επιχείρηση στην Ελλάδα που ανήκει κατά 100% στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα: η διαβόητη ΛΑΡΚΟ, η πλέον ρυπογόνα και πλέον ζημιογόνα κρατική επιχείρηση!

Αυτή που μας “βάζει μέσα” καθημερινα παρά τη διεθνή άνοδο των τιμών του προϊόντος της, του νικελίου.

Αυτή που “αν δεν συμμορφωθεί θα κλείσει”, όμως ούτε συμμορφώθηκε, ούτε έκλεισε και εξακολουθεί να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα.

Θαυμάστε τα νέα κατορθώματα της κρατικής ΛΑΡΚΟ:

ΛΑΡΚΟ: Στο «μιλητό» δεκάδες προσλήψεις

Κύμα προσλήψεων με κομματικά κριτήρια χρώματος… «πράσινου» σημειώνεται στην υπό κρατικό έλεγχο ΛΑΡΚΟ από τις βουλευτικές και κυρίως από τις δημοτικές εκλογές και μετά…. (η συνέχεια στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 24/7/2011).

Με την επίμαχη τροπολογία (άρθρο 181) του Δασικού Νόμου στο νομοσχέδιο για τα ενεργειακά φαίνεται ότι επιδιώκεται η ανατροπή της απόφασης 3883/2008 του Συμβουλίου Επικρατείας. Η απόφαση αυτή ακύρωσε  την έγκριση κατάληψης από τη ΛΑΡΚΟ δημόσιας δασικής έκτασης  για την απόθεση της σκουριάς των ηλεκτροκαμίνων. Το ΣτΕ ερμηνεύοντας περιοριστικά (όπως πρέπει) τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις στα δάση κατά τον δασικό νόμο (άρθρα 56-57 του N. 998-1979], έκρινε ότι η απόθεση μεταλλουργικών καταλοίπων εντός δασών ή δασικών εκτάσεων δεν είναι επιτρεπτή επέμβαση σε δάσος (http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=3613&lang=1&catpid=98).

Η ΛΑΡΚΟ από το 1966 απορρίπτει τη σκουριά στο βόρειο Ευβοϊκό, ενώ η θαλάσσια απόρριψη παρατάθηκε το Δεκέμβριο του 2010 με “ειδική άδεια” τριών Υπουργών μέχρι τις 30/6/2012. Δεν είναι τυχαίο που τότε, το ίδιο το ΥΠΕΚΑ έριχνε την ευθύνη για τη συνέχιση της απόρριψης της σκουριάς στη θάλασσα στην τοπική κοινωνία και το ΣτΕ που ακύρωσε τη χερσαία απόθεση μέσα σε δασική έκταση! (δείτε εδώ). Υπουργείο “Περιβάλλοντος” να σου πετύχει…

Αντί να “συμμορφωθεί” η ΛΑΡΚΟ με την κείμενη νομοθεσία, όπως υποσχέθηκε η Ειδική Γραμματέας κα Καραβασίλη, η Κυβέρνηση βρίσκει πιο απλό να αλλάξει τη νομοθεσία… Πιο απλό και πιο “ωφέλιμο” δεδομένου ότι, εκτός από τη ΛΑΡΚΟ και την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (που ήδη έχει λάβει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για ένα επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή εργοστασίων μεταλλουργίας και χώρων απόθεσης μεταλλουργικών αποβλήτων μέσα σε δασικές περιοχές, χωρίς μέχρι στιγμής να επιτρέπεται κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία), οι αποδέκτες της ευεργετικής “τροπολογίας 181” θα είναι μελλοντικά πολλοί. Η Κυβέρνηση της Τρόικας είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τους ορυκτούς πόρους της χώρας μας (που ΔΕΝ εισπράττει δικαιώματα), σε εφαρμογή της Πρωτοβουλίας Verheugen και προς όφελος των μεγάλων βιομηχανιών των χωρών της δυτικής Ευρώπης που ζητούν άφθονα και φθηνά μέταλλα…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.