Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ και το φιάσκο του “Ελληνικού” χρυσού


ΜΗΔΕΝΙΚΑ τα έσοδα του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία

Στον Γενικό Διευθυντή του ΙΓΜΕ Κώστα Παπαβασιλείου οφείλεται, σύμφωνα με την Κυριακάτικη “Ελευθεροτυπία”, το κωμικοτραγικό φιάσκο με την προκύρηξη πρόσληψης συμβούλου για την πώληση των ανύπαρκτων εσόδων του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής και Θράκης.

Μέσα στους τελευταίους 14 μήνες (τουλάχιστον), ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ Κώστας Παπαβασιλείου έχει  πλημμυρίσει με τον “Ελληνικό” χρυσό συνέδρια, κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά. Έχει θαμπώσει τους Έλληνες με τη λάμψη των 450 τόνων χρυσού σε Μακεδονία και Θράκη, η αξία του οποίου – 28 δις ευρώ ή και περισσότερο – θα μεταφερθεί υποτίθεται με μαγικό τρόπο στο άδειο Ελληνικό θησαυροφυλάκιο για να πληρώσουμε τα δάνεια προς το ΔΝΤ. Φαίνεται ότι εκτός από τους θεατές της εκπομπής του Χαρδαβέλλα, το παραμύθι το πίστεψε τελικά και ο ίδιος.

Μόλις πριν από λίγες μέρες σύμφωνα με την “Ε”, ο κ. Παπαβασιλείου διαβεβαίωσε τα – άσχετα περί τα μεταλλευτικά – στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ότι το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει δικαιώματα (royalties) επί των εσόδων των τριών μεταλλείων χρυσού που εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρείες. Και η “Ελληνική Δημοκρατία”, παραπλανημένη από τον επικεφαλής του κρατικού ιδρύματος γεωλογικής έρευνας, ρεζιλεύτηκε διεθνώς με την ατυχή προσπάθεια πώλησης  δικαιωμάτων που δεν υπήρχαν!

Από τα κοιτάσματα που αφορούσε η συγκεκριμένη “πρόσκληση ενδιαφέροντος”  – τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, το Πέραμα και τα δυο μικρά κοιτάσματα “Οχιά” και “Άγιος Δημήτριος” των Σαπών – το Δημόσιο έχει να λαμβάνει μόνο μισθώματα από το μικρό μεταλλείο της Οχιάς. Κι αυτό είναι ένα πενιχρό 1% που μεταφράζεται στην καλύτερη περίπτωση σε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ συνολικά, για όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Όμως αυτά ο κ. Παπαβασιλείου τα θυμήθηκε μετά τη δημοσιευση της “προσκλησης ενδιαφέροντος” και το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να την αποσύρει άρον άρον.

Η πραγματικότητα πίσω από τις φανφάρες του κ. Παπαβασιλείου και του έτερου “ειδικού χρυσολόγου” του ΙΓΜΕ, του οικονομικού γεωλόγου Δρ Νίκου Αρβανιτίδη,  είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα (royalties) πάνω στον ορυκτό του πλούτο. Οι περισσότερες Αφρικανικές χώρες έχουν τέτοια δικαιώματα, άσχετα αν τα έσοδα τα καρπώνονται κάποιες μικρές διεφθαρμένες ελίτ. Το Δημόσιο εισπράτει ΜΟΝΟ μισθώματα 1% επί του εξορυσσομένου προϊόντος και ΜΟΝΟ από τα δημόσια μεταλλεία και ορυχεία.  Από τα ιδιωτικά μεταλλεία και ορυχεία το Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα. Υπάρχει μόνον η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, που πρόσφατα μειώθηκε στο 20%, μόνο που τα κέρδη θα πρέπει να τα βρει για να φορολογήσει. Εδώ η δημιουργική λογιστική πάει σύννεφο και συχνά οι “επενδυτές” καταφέρνουν να έχουν και επιστροφή φόρου!

Όμως τα μεταλλεία Κασσάνδρας, Περάματος και Αγίου Δημητρίου που είναι “ιδιωτικά” μεταλλεία δεν αποτελούν κάποια περίεργη και σκοτεινή εξαίρεση.  Δείτε τον παρακάτω χάρτη:

Ο χάρτης προέρχεται από το http://goldingreece.com/ που πουλάει (online παρακαλώ) Οριστικές Μεταλλευτικές Παραχωρήσεις όπου έχει διαπιστωθεί μεταλλοφορία χρυσού. Σε κάθε κόκκινη βούλα αντιστοιχεί ένας μεγάλος αριθμός Οριστικών Παραχωρήσεων στην ίδια περιοχή, σε σύνολο χιλιάδων στρεμμάτων. Όλα αυτά είναι ιδιωτικά μεταλλεία που ανήκουν σε έναν μόνο άνθρωπο (πλέον στους κληρονόμους του) και το Δημόσιο δεν έχει ούτε royalties ούτε μισθώματα. Ο συγκεκριμένος ιδιώτης ήταν που πούλησε το μεταλλείο χρυσού του Περάματος στη “Βαρυτίνη Αργυρομεταλλεύματα” και τη “Normandy Mining” για 300.000.000 δραχμές. Και προφανώς δεν είναι μόνο αυτά. Διάφοροι αετονύχηδες έχουν καταφέρει να ιδιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών του κρατικού ΙΓΜΕ και απέκτησαν έτσι το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν “ιδιωτικά” τα κοιτάσματα της Ελληνικής γης, χωρίς να δώσουν φράγκο στο Δημόσιο.

Με εμφανή αμηχανία, τα στελέχη του  ΥΠΕΚΑ δηλώνουν τώρα ότι πρόκειται να επανεξεταστεί το ισχύον καθεστώς (λες και μόλις τώρα το ανακάλυψαν!) σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο δεν παίρνει δικαιώματα  (royalties) επί του εξορυκτικού αποτελέσματος, τοποθετούν μάλιστα την αναθεώρηση αυτή στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Ωραία. Και έτσι το τέταρτο τρίμηνο του 2012 θα είναι έτοιμοι να εκποιήσουν τα δικαιώματα αυτά, όπως προβλέπει το “Μεσοπρόθεσμο” και πάλι ο Ελληνικός λαός δεν θα έχει τίποτα!


6 απαντήσεις στο “Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΓΜΕ και το φιάσκο του “Ελληνικού” χρυσού”

  1. Η γνώμη μου είναι ότι το περιβαλλοντικό κόστος της συγκεκριμένης μεταλλευτικής δραστηριότητος, είναι απλά απαγορευτικό.
    Διαφωνεί ο κος Παπακωνσταντίνου προφανώς, ο οποίος ταχύτατα κατενόησε τα πάντα και υπέγραψε την ΜΠΕ. Για αυτό είναι και υπουργός ίσως.

    Υπάρχουν όμως και κάποιοι που καλόπιστα και χωρίς ίδιο συμφέρον είναι υπέρ της επενδύσεως αυτής. Σε αυτούς λοιπόν θέλω να απευθυνθώ.
    Να τους κάνω μια πρόταση, αν, όπως λένε, νοιάζονται για την περιοχή. Όπως π.χ. ισχυρίζεται ο κος Πάχτας.
    Επειδή πιστεύουν ότι το περιβαλλοντικό κόστος είναι μικρό.
    Ιδού λοιπόν η πρόταση:
    Η εταιρεία έκανε μελέτη εξόχως κερδοφόρας επενδύσεως με 425 δολλάρια την ουγγιά.
    Να τα πάρει λοιπόν η εταιρεία τα 425 δολάρια ανά ουγγιά χρυσού. Να καλύψει τα κόστη της και να βγάλει και ένα σημαντικό κέρδος.
    Ο χρυσός όμως είναι της Μακεδονικής γης. Ανήκει στο δημόσιο. Οπότε από εκεί και πάνω, τα υπόλοιπα μέχρι την τιμή αγοράς (σήμερα κοντά στα 1600 δολλάρια ανά ουγγιά) να πηγαίνουν στο δημόσιο.
    Αναμένω από όσους καλόπιστα θεωρούν μικρό το περιβαλλοντικό κόστος και υποστηρίζουν την τέλος-πάντων-επένδυση (όχι για να εξυπηρετήσουν την εταιρεία, αλλά το κοινωνικό σύνολο), να στηρίξουν ανοικτά την ανωτέρω οικονομική πρόταση.

  2. Για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, οι θέσεις στο χάρτη από το http://goldingreece.com/ ούτε περιέχουν εστω μιά (1) ισχυρή Παραχώρηση Μεταλλείου, ούτε εκεί έχει διαπιστωθεί μεταλλοφορία χρυσού. Κάποιος πονηρούλης, εκμεταλλευόμενος τρύπες του νόμου και του κράτους, πήγε και δέσμευσε περιοχές ιστορικών και αρχαίων εκμεταλλεύσεων, ποτέ όμως δεν κατοχύρωσε μεταλλευτικό δικαίωμα. Για ποιο λόγο αλλωστε? αφού ποτέ δεν θα το ασκούσε. Όλα αυτά είναι (?) ή ήταν κάποτε άδειες μεταλλευτικών ερευνών. Ούτε κληρονομούνται επ άπειρον – έχουν ορισμένη διάρκεια.
    Στη θέση του δείξτε το χάρτη του ΙΓΜΕ (αφού τον έχετε). Οι έρευνες του ΙΓΜΕ γίνονται σε δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και προφανώς τα αποτελέσματα τα αξιοποιεί το δημόσιο εκμισθώνοντας τους χώρους αυτούς σε ιδιώτες και εισπράττοντας τα μισθώματα, που είναι επιπέδου αντίστοιχου με τα διεθνή. Το δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματά του σε όλες αυτές τις περιοχές σε κάθε περίπτωση. Αν δεν είναι πολλά σήμερα τα χρήματα αυτά είναι επειδή τα υψηλότερα μισθώματα τα πληρώνει η (σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα μας) μεταλλουργία…

    • Για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, δυο από αυτές τις “ανίσχυρες” όπως μας λές Παραχωρήσεις, όπου “δεν έχει διαπιστωθεί μεταλλοφορία χρυσού” είναι σήμερα το χρυσωρυχείο του Περάματος, ιδιοκτησίας της “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.”!!! Ο ίδιος ο τότε Γεν. Διευθυντής της εταιρείας δήλωσε δημόσια ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου ότι τις ΑΓΟΡΑΣΕ από τον συγκεκριμένο πονηρούλη ιδιώτη.

      Άρα ο πονηρούλης ΗΞΕΡΕ ότι υπάρχει χρυσός εκεί και το ερώτημα είναι ΠΩΣ το ήξερε. Έκανε ο ίδιος μεταλλευτικές έρευνες; Μάλλον όχι. Έκανε κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία; Σίγουρα όχι. Μήπως ο μυστηριώδης Σουηδός συνεργάτης του πονηρούλη; Χμμμ… ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ρε βακτηρίδιο;;;;;

      Μήπως είναι τυχαίο ότι πολλές από τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο χάρτη είναι γνωστό από τις ανακοινώσεις του ΙΓΜΕ ότι έχουν μεταλλοφορία χρυσού;

      Δε συνεχίζω. Εκτός από τους νόμους και το κράτος, έχουν και τα κρατικά ιδρύματα κάτι τρυπάρες …δε σου λέω τίποτα! Και μην προσπαθείς να μας πείσεις ότι πρώτη φορά το ακούς!

  3. Ο Χ’αγγέλου δεν ήξερε για μεταλλοφορία στο Πέραμα, απλώς έριχνε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες αιτήσεις για ΑΜΕ γύρω από Δημόσια Μεταλλεία και περιοχές που του υπεδείκνυαν διάφοροι experts δημόσιοι υπάλληλοι. Οι περιοχές που πούλησε στην Αργυρομ/των δεν ήταν καν στην κύρια ζώνη του χρυσού, ήταν προς τα βόρεια αλλά αναγκαστικά έπρεπε να τις κατοχυρώσουν. Ο συγχωρεμένος εκμεταλλεύτηκε τον βαθύ ύπνο του Δημοσίου και μπλόκαρε δεκάδες περιοχές ακόμη και όταν οι Νομάρχες απέρριπταν τις αιτήσεις, με ενστάσεις που έπαιρναν χρόνια στα δικαστήρια. Φυσικά δεν τήρησε ΠΟΤΕ τις συμβατικές υποχρεώσεις του, δεν έριξε φράγκο στην έρευνα και δεν βρήκε ποτέ τίποτε. Πιστεύω ότι οι περισσότερες περιοχές που διαφημίζονται στην εν λόγω ιστοσελίδα δεν είναι καν ΑΜΕ, τις έχει απλώς μπλοκάρει με τον παραπάνω τρόπο αν και δεδομένης της αδιαφάνειας στο δημόσιο ίσως και κάποιες να είναι ΟΠ. Φυσικά το κράτος δεν έχει δικαιώματα εκτός από τους φόρους.
    Περίπου την ίδια εποχή που πούλησε ο Χ’Αγγέλου στην Αργυρ/των, ένας άλλος άγνωστος εκείνη την εποχή ονόματι Τριανταφυλλίδης πούλαγε στην Newcrest Australia εγκεκριμένες ΑΜΕ στο όνομά του στην περιοχή της Ροδόπης φυσικά με το αζημίωτο. Αναπληρωτής Νομάρχης και Νομαρχιακός Σύμβουλος τότε ο Αρης Γιαννακίδης, σημερινός περιφερειάρχης ΑΜ&Θ. Εν έτει 2011 αμφότεροι από θώκους εξουσίας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά των εξορύξεων χρυσού επικαλούμενοι την προστασία του περιβάλλοντος.
    Μια κατάσταση που αν δεν ξεκαθαριστεί ούτε το περιβάλλον θα προστατέψουμε ούτε ποτέ ανάπτυξη θα δούμε.

  4. Thank you Δώρα
    Έχουμε τέτοιο αθωράκιστο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στον κ. Χ (σχεδόν) ανέξοδα να παίρνει και να (ξανα)παίρνει μεταβιβάσιμα προ-δικαιώματα του ελληνικού υπεδάφους. Μπορεί να έπαιρνε ΑΜΕ από την, ομολογουμένως, άοπλη από το νόμο (my name is mining code) να αντιδράσει αυτοδιοίκηση και να μπλόκαρε χώρους με δικαστικά τερτίπια αλλά κεντρικά όπου είχαν λόγο και γνώση οι φύλακες, δεν πέρασε ούτε μία απόφαση υπέρ του. Το ίδιο έγινε-γίνεται και με άλλους γραφικούς τυχάρπαστους. Από αυτούς, πάμε καλά, έχουμε περίσσευμα.
    @αντιγκολντ
    Ο χάρτης του κ. Χ δεν έχει το Πέραμα, και το πούλησε ως δικαίωμα επί 2 ΑΜΕ, αφού υπάρχει τέτοια πρόβλεψη του νόμου. Αρα είμαι σωστός.
    Ούτε οι έρευνες του ΙΓΜΕ είναι απόρρητες ούτε κανένας άλλος έκανε γεωλογικές έρευνες. Δεν χρειάζεται να ξέρεις γεωλογία για να ξέρεις αυτές τις περιοχές, αρκεί να ξέρεις Ιστορία και Αρχαιολογία. Αρχαιομεταλλουργία για την ακρίβεια. Οι κάμινοι και τα πλυντήρια των Αρχαίων δεν ήταν flash και τα έχτιζαν δίπλα στις στοές και τα φρέατα.
    Τουλάχιστον, δεν υπάρχει αδιαφάνεια. Τα ΦΕΚ με τα ΠΔ παραχώρησης είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη. Τσεκάροντας εκεί είδα ότι δεν είναι παραχωρήσεις. Είναι εύκολο γιατί μέχρι το 1973 ο χρυσός της Μακεδονίας δεν παραχωρείτο, ήταν σε εξαίρεση υπέρ του κράτους. Οσο για τις ΑΜΕ, η πληροφορία δίνεται σε αιτήσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές που οφείλουν οι αρχές να μας απαντήσουν με την κατάσταση τους (ελεύθερες, δημόσιες, δεσμευμένες και από ποιόν). Είναι (σχεδόν) ανέξοδο…
    Αν δεν αλλάξει – απλοποιηθεί – εκσυγχρονισθεί – θωρακισθεί το νομικό πλαίσιο συμφωνώ κι εγώ δεν περιμένω τίποτα.
    Αλλά πάλι και να είχαμε το τέλειο πλαίσιο, ποιος θα το εφάρμοζε στην Ελλάδα? Βλέπουμε την κατάντια με το τέλειο περιβαλλοντικό πλαίσιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.