Τροπολογία του δασικού νόμου μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο φωτογραφίζει την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


Το νομοσχέδιο είναι το “Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών, Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για ‘Ερευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις” του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στις Επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Το άρθρο 181, σελ. 98, “Μεταλλευτικές- λατομικές εργασίες εντός δασών- δασικών εκτάσεων” (πατήστε πάνω στην εικόνα για να το διαβάσετε) δεν έχει προφανώς καμία σχέση ούτε με ενεργειακές αγορές ούτε με παραγωγή υδρογονανθράκων.

Μεταλλευτική εταιρεία πλην της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που να έχει ή να προτίθεται να κατασκευάσει εργοστάσιο μεταλλουργίας μέσα σε δάσος, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει .

Εταιρεία πλην της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που να προτίθεται να γεμίσει το πηγάδι της εξόρυξης με μεταλλουργικά απόβλητα – και που ενδέχεται αυτό να μην επαρκέσει και να απαιτηθούν κι άλλοι χώροι,  πάλι μέσα στο δάσος – επίσης δεν γνωρίζουμε να υπάρχει.

Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;

KARXARIAS.bmp

Με τη γνωστή μέθοδο των τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια ανατρέπεται άρδην η ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οργανώσεις να πάρουν μυρωδιά ώστε να μπορέσουν να αντιδράσουν. Η συγκεκριμένη διάταξη εισάγεται ως τροπολογία στο δασικό νόμο 998/1979 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 άρθρο 57 αυτού (όλος ο  νόμος εδώ). Πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο 57 μιλάει για “μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες” εντός δασών και δασικών εκτάσεων, όμως  πουθενά στο δασικό νόμο δεν αναφέρεται και δεν επιτρέπεται η μεταλλουργία.

Για να πάμε από το ένα στο άλλο μεσολάβησε το “Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Αειφόρου (!) Ανάπτυξης της Βιομηχανίας” του κ. Σουφλιά (2009) που επιτρέπει την εγκατάσταση της βαριάς βιομηχανίας της μεταλλουργίας μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές. Η διάταξη αυτή του Χωροταξικού της Βιομηχανίας ήταν που πυροδότησε σωρεία προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας. Σήμερα, θεωρώντας δεδομένο ότι θα ισχύσει ως έχει το Χωροταξικό, η Κυβέρνηση πάει ένα βήμα πιο πέρα και επιτρέπει σα να μην τρέχει τίποτα την απόθεση των τοξικών αποβλήτων της μεταλλουργίας μέσα σε δάση. Με μια απλή τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο που δεν μπήκε ποτέ σε δημόσια κριτική.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε το Μάιο για δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr ως “Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών, Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου” με 156 άρθρα μόνο (δείτε τη σχετική έκθεση) . Το δεύτερο κομμάτι του Νομοσχεδίου “Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις” με 42 άρθρα, μεταξύ των οποίων και το επίμαχο 181, εισήχθη εκ των υστέρων και συγκεκριμένα μόλις μία μέρα πριν κατατεθεί το “συνδυασμένο” νομοσχέδιο στη Βουλή!!! Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε “προχειρότητα” αλλά δυστυχώς πρόκειται περί προμελετημένου εγκλήματος.

Αξίζει να επισημανθεί η στάση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστα Καρτάλη  που κατά τη συζήτηση (Α΄ ανάγνωση) του Νομοσχεδίου εξέφρασε την αντίθεση του στη συγκεκριμένη, αλλά και σε άλλες διατάξεις του. «Ουδείς είναι κατά της ανάπτυξης, αλλά να φροντίσουμε ώστε οι παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία να περιορίζονται σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις αντί να αποκτήσουν επιδημικό χαρακτήρα


2 απαντήσεις στο “Τροπολογία του δασικού νόμου μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο φωτογραφίζει την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

  1. Μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης όλα είναι χρήμα – χρήμα – χρήμα – χρήμα. Αν κανείς πιστεύει ‘οτι οι κρίσεις είναι ευκαιρίες προς το καλύτερο, δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι δικαιολογίες για το χειρότερο.

  2. Αν θέλουμε τίποτα να μην γίνει σ΄αυτό τον τόπο και τα πάντα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο τότε μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα ως πολίτες και να σκεφτόμαστε μόνο απαισιόδοξα… Αν όμως θέλουμε να γίνει κάτι καλό και η Ελλάδα να πάψει να “σκοτώνει τα παιδιά της” τότε πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση ως ενεργοί πολίτες και να μην περιμένουμε από ανεύθυνους βουλευτές και πολιτικούς να αλλάξουν αυτόν τον τόπο. Επίσης, καλό είναι να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί οι πολίτες ενωμένοι – και αυτά είναι πολλά, γι’ αυτό άλλωστε η κάθε κυβέρνηση φοβάται τους ενεργούς και ενωμένους πολίτες – και να σκεφτόμαστε αισιόδοξα γιατί ποτέ κανείς δεν νίκησε με ηττοπάθεια και μιζέρια….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.