“Ανακοινώσεις εντός του Ιουλίου”, λέει ο Υπουργός ΠΕΚΑ


ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΚΑ 7-7-2011

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, σήμερα, με θέμα τον προγραμματισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ

[…]
Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Δεν θα πω εδώ πολλά, γιατί τα περισσότερα απ’ αυτά είναι στην παρουσίαση που θα κάνει μετά ο κ. Μανιάτης. Για τον φορέα των υδρογονανθράκων, την σύστασή του, υπάρχει – όπως ξέρετε – εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα του χρυσού της Χαλκιδικής. Είμαστε στην ολοκλήρωση, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, και θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις εντός του Ιουλίου. Το ζήτημα της αξιοποίησης άλλων κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, υπάρχουν τρία-τέσσερα ανοιχτά projects, τα οποία κοιτάμε να επιταχύνουμε. Η γεωθερμία, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά μπαίνει στον χάρτη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η διευκόλυνση λειτουργίας των λατομείων, και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που είναι και περιβαλλοντικά υπεύθυνο, αλλά και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα να υπάρχουν αυτές οι δραστηριότητες, και η θέσπιση του τέλους ορυκτού πλούτου.
[…]

ΑΓ. ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου: είπατε προηγουμένως ότι βρίσκεστε στο τέλος της διαδικασίας αδειοδότησης για την ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ’’. Αυτή θα γίνει εντός του μήνα και αργότερα θα κάνετε κάποιες ανακοινώσεις και πιστεύετε ότι οι τοπικές αντιδράσεις θα μπορέσουν να θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του έργου;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα κάνουμε ανακοίνωση μέσα στον μήνα. Ανακοινώσεις, οι οποίες θα συμπυκνώνουν και θα αποτυπώνουν τη δουλειά ετών πάνω στο ζήτημα αυτό, την εξαιρετικά αυστηρή διαδικασία που έχει απορροφηθεί, τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν αποτυπωθεί και έχει προσυπογράψει όλη η υπηρεσία του Υπουργείου, ακόμη και τα πιο αυστηρά, αν μου επιτρέπετε να πω, κομμάτια του Υπουργείου, μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης που κράτησε πάρα πολύ καιρό. Παρόμοιες επενδύσεις, αν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και μόνο, πρέπει να προχωρούν. Αν δεν τους τηρούν, προφανώς και δεν πρέπει να προχωρούν.

Δεν υπάρχει επένδυση τέτοιου είδους, η οποία έχει την απόλυτη και πλήρη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά είναι υποχρέωση της Πολιτείας, αν διασφαλίζονται σε δραστηριότητες, όπως οι συγκεκριμένοι κανόνες, που έχουν βεβαίως πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θέτονται σε επίπεδο Ε.Ε. και ακόμη πιο αυστηροί κανόνες που βάζουμε και εμείς, μέσα σε ένα πλαίσιο για το οποίο θα συζητήσουμε και με την Τ.Α., να παίρνουν ένα πράσινο φως και να προχωρούν.

Αλλά οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία είναι πολύ κοντά στο τέλος της.

Μ. ΤΖΑΝΝΕ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχετε υπογράψει ή αν πρόκειται να υπογραφεί, γιατί αυτό νομίζω ήταν σε εκκρεμότητα για την ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ’’, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Και το δεύτερο ερώτημα που θέλω να σας απευθύνω είναι: Λίγο πριν τον ανασχηματισμό, είχε κατατεθεί μια πρόταση στο Υπουργείο σας για τον ΧΥΤΑ της Κερατέας. Ήθελα να μάθω αν την έχετε αξιολογήσει αυτήν την πρόταση και τι σκοπεύετε να κάνετε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το πρώτο, όχι, δεν έχω, οι ανακοινώσεις, θα γίνουν αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Υπουργού. Είναι, αν θέλετε, και ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας, στο οποίο εμπλέκεται η τοπική κοινωνία, εμπλέκεται ο επενδυτής και το Υπουργείο και το οποίο κουβεντιάζουμε αυτή τη στιγμή.

[…]

http://kinisipoliton.wordpress.com/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.