Απάντηση της Μαρίας Λούκα στην καταγγελία των σωματείων υπογειτών της Ελληνικός Χρυσός


Από το ιστολόγιο ierissos

 

Απάντηση στην καταγγελία των σωματείων υπογειτών της Ελληνικός Χρυσός

Από το “ΕΨΙΛΟΝ” της Ελευθεροτυπίας, 3-7-2011

To αρχικό άρθρο της κας Λούκα εδώ και η καταγγελία των σωματείων εδώ

Η μοναδική εντεταλμένη υπηρεσία που αναγνωρίζουμε είναι αυτής της ανεξάρτητης από οποιαδήποτε συμφέροντα και προσωπικές φορτίσεις δημοσιογραφίας. Κάτι που αποτυπώνεται και στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ , το οποίο είναι απολύτως τεκμηριωμένο έως την τελευταία του λέξη, καθώς βασίζεται σε επιτόπια έρευνα, σε συνεντεύξεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε παλιότερες δημοσιογραφικές έρευνες και σε πλήθος στοιχείων και πορισμάτων από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Γι’ αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι κι εσείς στην επιστολή σας πέρα από την παράθεση χαρακτηρισμών, δε στοιχειοθετείτε καμία συγκροτημένη αμφισβήτηση του ρεπορτάζ. Ορισμένες επισημάνσεις μόνο ως προς την επιστολή σας:

1. Η πλήρης δήλωση του Χρήστου Ζαφειρούδα, προέδρου του σωματείου, όπως καταγράφηκε επί τόπου και αυτολεξεί στις 6 του Απρίλη είναι η ακόλουθη: « Δουλεύω 22 χρόνια στα μεταλλεία. Ο πατέρας μου ήταν επίσης μεταλλωρύχος και συμμετείχε στην απεργία του 1977 επί Μποδοσάκη. Είναι μια δύσκολη, επικίνδυνη και ανθυγιεινή δουλειά. Για εμάς είναι η καθημερινότητα. Παρά τα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν ανεξέλεγκτες συνθήκες. Είχαμε 5 θανάτους τα τελευταία 20 χρόνια. Σίγουρα υπάρχει μόλυνση αφού γίνεται εξόρυξη. Εμείς ανέκαθεν είμαστε υπέρ της επένδυσης με σεβασμό στο περιβάλλον. Η διαφωνία για το έργο είναι πολιτική. Αυτοί που είναι βολεμένοι αντιδρούν. Πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει την επένδυση. Οικονομικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν παύουν οι εταιρείες να επικαλούνται την κρίση και να μη δίνουν φράγκο. Το επιχειρησιακό σωματείο δεν έχει υπογράψει σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Είμαστε σε συζήτηση αλλά δεν τα έχουμε βρει. Υπαγόμαστε στη σύμβαση της ομοσπονδίας. Την Τετάρτη θα απεργήσουμε με καθολική συμμετοχή. Το ασφαλιστικό μας έχει επηρεάσει αρκετά. Πρέπει να δουλεύουμε 5 χρόνια παραπάνω. Φανταστείτε ένα παιδί που έρχεται εδώ 20 χρονών, δεν αντέχει 35 χρόνια στα υπόγεια. Υπάρχει μεγάλη ανεργία στην περιοχή. Όσοι δουλεύουν εδώ είναι Έλληνες και ντόπιοι. Μπορεί οι εργολάβοι να απασχολούν κάποιους μετανάστες αλλά δεν το ελέγχουμε εμείς. Βάζουμε απαιτήσεις να μη δουλεύει κανείς παράνομα». Η δήλωση που εσείς ισχυρίζεστε, δεν γνωρίζουμε αν ειπώθηκε σε κάποιον άλλο συνάδελφο, σε εμάς όμως ουδέποτε κατατέθηκε.

2. Μάλλον αποτελεί μυθοπλασία και μάλιστα κακής εμπνεύσεως ότι θα μπορούσε δημοσιογράφος να εισέλθει σε ιδιωτικό χώρο επιχείρησης και δη μεταλλευτικό που απαιτεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας , χωρίς τη συνοδεία εκπροσώπου της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στις υπόγειες στοές στις Μαύρες Πέτρες στις 6 Απριλίου μας συνόδευσε και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια μαζί μας ο εκπρόσωπος Επικοινωνίας της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργατζής. Από την πλευρά του Έψιλον παρόντες ήμασταν στην επίσκεψη και σε όλες τις συζητήσεις εκτός από εμένα, ο φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης και η συνεργάτιδα του. Αν λοιπόν είχε ιστορικά αποδειχθεί ότι οι εργαζόμενοι εκφράζονται ανεμπόδιστα μπροστά στους εκπροσώπους της εργοδοσίας τους, τότε μάλλον δε θα υπήρχε πρόβλεψη στα καταστατικά των εργατικών σωματείων να αποκλείονται από τις γενικές τους συνελεύσεις οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας. Εκτός αν στο δικό σας σωματείο έχετε κάποια διαφορετική παράδοση.

3. Όσον αφορά γενικότερα τη στάση των εργαζομένων απέναντι στη διαμάχη για την επέκταση της μεταλλουργίας χρυσού, κατά τη διάρκεια της έρευνας έφτασαν στα χέρια μας επώνυμες καταγγελίες για προπηλακισμούς μελών των επιτροπών αγώνα ή διαφωνούντων με την επένδυση από τους εργαζόμενους της εταιρείας. Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε δε θεωρήσαμε σκόπιμο να τις συμπεριλάβουμε. Τώρα παραθέτουμε απλώς δύο απ’ αυτές. Στις 26 Νοεμβρίου το 2010 όταν η γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρέθηκε στον Πολύγυρο για τη διαδικασία της Διαβούλευσης, ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν του επέτρεψαν την είσοδο «Με σταμάτησαν στο αυτοκίνητο, μου είπαν να γυρίσω πίσω και με απείλησαν ότι θα με καθαρίσουν». Για την ίδια ημέρα η Ελεάννα Ιωαννίδου εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων δηλώνει ότι «Εργαζόμενοι – κατά δήλωση τους τουλάχιστον – είχαν μεταφερθεί με πούλμαν της εταιρείας στο χώρο. Η δική μας ομάδα άνοιξε πανό γιατί η αίθουσα είχε γεμίσει με ανθρώπους της εταιρείας που έκαναν face control. Εμένα εργαζόμενοι μου έσπασαν το κινητό». Τα ίδια περιστατικά μας λέει ότι επαναλήφθηκαν στις αρχές του Δεκέμβρη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο «Δεν επέτρεψαν στο σύντροφο μου να μπει κι όταν ένας αστυνομικός προσπάθησε να τον απομακρύνει, οι εργαζόμενοι της εταιρείας άρχισαν να τον κλωτσούν από πίσω». Ενώ στο προσωπικό της ιστολόγιο η γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη καταγράφει την εξής εμπειρία από την Διαβούλευση στον Πολύγυρο: «Το ΥΠΕΚΑ «τόλμησε»να μιλήσει ανοικτά στον Πολύγυρο και να τα βάλει με τους ανθρώπους της εταιρείας που είχαν το θράσος να στήσουν και face control στην είσοδο σχίζοντας τις λίστες των ονομάτων και των αριθμών ταυτοτήτων που συγκέντρωναν… Το ΥΠΕΚΑ άνοιξε τις πόρτες του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο και απομάκρυνε τους φύλακες-αστυνομικούς….Το ΥΠΕΚΑ τα έβαλε με τους προβοκάτορες που εμπόδιζαν τους Οικολόγους Πράσινους να μιλήσουν…»

4. Ακριβώς επειδή η μνήμη των νεκρών εργαζομένων είναι ιερή, ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί είναι η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους και οι αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα ήθελαν να αναδείξουν τα δικά μας ερωτήματα , στα οποία δυστυχώς δεν απαντήσατε.

5. Η πραγματικότητα και ο φόβος της ανεργίας αξιοποιούνται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο από αρκετές επιχειρήσεις ως επιχειρήματα νομιμοποιητικά για δραστηριότητες που δεν εξυπηρετούν συχνά το κοινωνικό όφελος. Η ανακύκλωση των ίδιων επιχειρημάτων από τους εργαζόμενους δε γνωρίζω ποιες δραστηριότητες εξυπηρετούν, πάντως όχι των ίδιων. Η θέση που διατυπώθηκε στην κατακλείδα του άρθρου περί αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας υπό δημόσιο έλεγχο σε ήπια κλίμακα, ώστε να διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και συνθήκες ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να ελαχιστοποιείται το περιβαλλοντικό κόστος και να συνυπάρχει με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες της κοινωνίας, συμβαδίζει με τις διεκδικήσεις που αρθρώνουν αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες ομοσπονδίες και τα συνδικάτα της χώρας. Η δική σας θέση μάλλον διαφοροποιείται.

6. Η επιστολή σας είναι προσβλητική και ανυπόστατη.

Μαρία Λούκα


2 απαντήσεις στο “Απάντηση της Μαρίας Λούκα στην καταγγελία των σωματείων υπογειτών της Ελληνικός Χρυσός”

  1. … Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητά να προχωρήσουν αμέσως οι ιδιωτικοποιή­σεις, τις οποίες η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά, «σαν να τις κάναμε εμείς οι ίδιοι» (sic), όπως λέει. Επίσης έθεσε το θέ­μα της διακομματικής συναίνεσης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ ζητά από την Ελλάδα να δημιουργηθεί ανεξάρτητο ίδρυμα ιδιωτικοποιήσεων” !!!!!

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ: Οργανωμένο έγκλημα
    dimitriskazakis.blogspot.com
    Εννοείται ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις θα μας κατακλέψουνε, εννοείται ότι θα γίνουνε με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα. Αλλά και δημόσια που είναι τώρα πάλι πάλι κλέβουνε, πάλι μας τα’χουνε κάνει μπαλόνια με τους κωλοπασόκους συνδικαλιστές τους που μας κλέβουνε κάθε ένν…

    Η εφαρμογή καθεστώτος Fast track για ιδιωτικές επενδύσεις στον ελληνικό χώρο. Αυτό σημαίνει την αξιοποίηση της Ελλάδας για ιδιωτικές επενδύσεις υψηλής όχλησης για το περιβάλλον και την κοινωνία. Πρόκειται για επενδύσεις, των οποίων κανονικά η εθνική νομοθεσία θα απαγόρευε ρητά την υλοποίηση για λόγους δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος ή ωμής παραβίασης των ανθρωπίνων και εργατι­κών δικαιωμάτων.
    Η νομοθεσία Fast track ψηφίστηκε ήδη το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Καραμανλή και τη συμπλήρωσε ο περιβόητος κ. Παμπούκης.
    Παράκαμψη
    Με βάση αυτόν τον νόμο, οι προσφυγές πολι­τών αλλά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων μπο­ρούν να παρακάμπτονται ως «γραφειοκρατικά εμπόδια» προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις γρήγορα. Στη διεθνή αγορά σήμερα ακμάζει η έκδοση ομολόγων για την υποστήριξη της βιομηχανίας μεταποίησης πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσι­εύματα του διεθνούς Τύπου αλλά και πληροφο­ρίες από την αγορά, η επίσκεψη του Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ, συνοδεύτηκε από επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν και τον τομέα της ενέργειας. Στην πραγματικότη­τα, πρόκειται για την εναπόθεση σε ελληνικό έδαφος πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων από το Ισραήλ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι περιοχές εναπόθεσης προετοιμάζονται ήδη στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη. !!!

  2. μήπως έπρεπε να ρωτήσατε τους “συνδικαλιστές ” αν οι εργαζόμενοι του εργοταξίου “Ελληνικό Χρυσό”…. διαθέτουν βιβλιάρια Επαγγελματικού Κινδύνου ……..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.