ΨΗΦΙΣΜΑ της Ανοικτής Λαϊκής Συνέλευσης Ιερισσού στις 08/06/2011


ΘΕΜΑΤΑ:

– Υποβάθμιση της Ιερισσού ως έδρα του δήμου Αριστοτέλη

– Επέκταση της Ιερισσού

– Χ.Α.Δ.Α. πρώην δήμου Σταγίρων – Ακάνθου
(ένας σκουπιδότοπος μέσα στα σπίτια μας)

Στην λαϊκή συνέλευση της Ιερισσού Χαλκιδικής που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία παρουσία περισσοτέρων των 700 κατοίκων της πόλης, μετά από συζήτηση των θεμάτων στην οποία συμμετείχε ενεργά το σύνολο των παρευρισκόμενων, ομόφωνα ψηφίστηκε τo παρακάτω κείμενο.

1. Το Δ.Σ. ΤΟΥ Δήμου Αριστοτέλη, με την 180/2011 απόφαση του, ψήφισε κατά πλειοψηφία των παρόντων και χωρίς την παρουσία της μείζονος αντιπολίτευσης τον Ο.Ε.Υ. (Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών) του Δήμου Αριστοτέλη.

Σύμφωνα με τον ΟΕΥ που ψηφίσθηκε ουσιαστικά η έδρα του Δήμου Αριστοτέλη μεταφέρεται στην Ιστορική Έδρα του Δήμου την Αρναία καθώς οι βασικότερες κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες ουσιαστικά καθορίζουν την Έδρα του Δήμου Αριστοτέλη όπως αυτή προβλέπεται από τον Νόμο 3852/2010, πραξικοπηματικά μεταφέρονται στην Αρναία.

Οι κεντρικές υπηρεσίες που μεταφέρονται είναι η Διεύθυνση Οικονομικών υπηρεσιών, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, η Δ/νση Πολεοδομίας, η Νομική Υπηρεσία, η Δ/νση Κοινωνικής προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο ΟΕΥ έρχεται σε πλήρη αντίθεση:

  • με το άρθρο 6 παρ. 3 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αυτολεξεί λέει ότι “Έδρα είναι ο οικισμός, στον οποίον εγκαθίστανται οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου ή της Κοινότητας”,
  • με τις κατευθύνσεις της ΕΕΤΑΑ στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου για την υποστήριξη της εφαρμογής του Προγράμματος Καλλικράτης, που στους πρότυπους ΟΕΥ προβλέπουν κεντρικές υπηρεσίες στην Έδρα του εκάστοτε Δήμου και αποκεντρωμένες υπηρεσίες στις έδρες των πρώην ΟΤΑ,
  • με το πρόγραμμα Καλλικράτης που ορίζει ότι “η διαφορά της ιστορικής έδρας από την διοικητική είναι ότι στην δεύτερη βρίσκονται συγκεντρωμένες οι κεντρικές υπηρεσίες υπηρεσίες και λειτουργίες του δήμου, ενώ στην πρώτη λαμβάνουν χώρα εορτές και τελετές”.

Άλλωστε όπως έχει παγίως κριθεί, (ΣτΕ 1397/1995, Ολομ. 1430/1981), η δημιουργία των Ο.Τ.Α. και οι συναφείς με αυτήν ρυθμίσεις, όπως ο καθορισμός των ορίων, της έκτασης και έδρας τους, δεν αποτελούν τοπικές υποθέσεις, αλλά θέματα γενικότερης σημασίας, για τη ρύθμιση των οποίων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τόσο το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, όσο και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.

Η αντίθετη εκδοχή θα είχε ως συνέπεια να επιτρέπεται η διαιώνιση διενέξεων τοπικιστικού χαρακτήρα, σχετικών με την έδρα του Ο.Τ.Α., ο καθορισμός της οποίας δεν αποτελεί, άλλωστε, τοπική υπόθεση (ΣτΕ 1397/1995), ενώ ο σκοπός του νόμου ήταν, αντιθέτως, να δημιουργηθούν νέοι Ο.Τ.Α. ευρύτερης περιφέρειας, απαλλαγμένοι από τα προβλήματα αυτά.

Για ‘όλα τα παραπάνω να καταγγελθεί η μεθόδευση στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς και στις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Να ανατεθεί σε νομικούς για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση λύσης στα ανωτέρω, σε οποιοδήποτε νομικό επίπεδο  και εάν χρειαστεί.

Με επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να τονισθεί το μη Δημοκρατικό αλλά και το μη λειτουργικό την πλειοψηφία των Δημοτικών Κοινοτήτων να την έχουν άτομα με ελάχιστο αριθμό ψήφων, επειδή ανήκαν στην παράταξη που εξέλεξε τον Δήμαρχο.
(Στην περίπτωση της Ιερισσού την πλειοψηφία της Δημοτικής Κοινότητας την απαρτίζουν άνθρωποι που εκπροσωπούν ελάχιστο ποσοστό των Δημοτών, βάσει των τελευταίων εκλογών).

2. Με την από 17/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αριστοτέλη έγινε δεκτή ένσταση συμμετέχοντος στον διαγωνισμό και έτσι διακόπηκε η δημοπράτηση του έργου “Κτηματογράφηση – Πολεοδόμηση και Πράξη Εφαρμογής στις περιοχές επέκτασης του Οικισμού ΙΕΡΙΣΣΟΥ”, για τυπικούς λόγους.

Σε μια εποχή πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης η ρυμοτομική επέκταση της Ιερισσού θα φέρει δουλειά σε επαγγέλματα που πλήττονται περισσότερο, όπως οι οικοδόμοι και τα συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα. Θα μειωθεί η αξία της γης, θα δοθεί η ευκαιρία σε άστεγους να αγοράσουν οικόπεδα για στέγαση και θα πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες, με όλα τα θετικά συνακόλουθα. Ο πλούτος που θα προέρθει από την επέκταση θα βοηθήσει όλους τους κατοίκους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που άλλοι μάζεψαν στους ώμους τους. Θα ανακούφισει τον οικισμό, καθώς οι άλλες παλαιότερες επεκτάσεις του οικισμού έχουν μεγάλα προβλήματα λόγω ύπαρξης αρχαιοτήτων.

Την δαπάνη της μελέτης να την αναλάβουν οι έχοντες γη στην επέκταση, αναλογικά ,για να προχωρήσει τάχιστα η μελέτη και συνολικά η ρυμοτομική επέκταση της Ιερισσού.

Να γίνει άμεσα άρση της απόφασης για διακοπή της διαδικασίας της επέκτασης ή άμεση επανεκκίνηση του διαγωνισμού.

3. Ο Χ.Α.Δ.Α. πρώην Δήμου Σταγίρων – Ακάνθου δίπλα στην Ιερισσό είναι ένα καρκίνωμα το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί. Παλαιότερη απόφαση των κατοίκων ήταν ότι δεν θα επιτραπεί η λειτουργία του, γι αυτό το λόγο για μεγάλο χρονικό διάστημα τα σκουπίδια μεταφερόταν σε οργανωμένο Χ.Υ.Τ.Α. εκτός του πρώην Δήμου Σταγίρων – Ακάνθου. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο όμως τα σκουπίδια ξανά ρίχνονται ανεξέλεγκτα στον σκουπιδότοπο.

Εάν μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως φαίνεται να έχει διαβεβαίωσει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, δεν σταματήσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ, χωρίς να ενδιαφέρει που θα πάνε τα σκουπίδια, οι κάτοικοι της Ιερισσού θα συγκεντρωθούν στις 04 Ιουλίου στον χώρο του σκουπιδότοπου και δυναμικά θα σταματήσουν την λειτουργία του.

Τα τυχόν έξοδα για τις παραπάνω ενέργειες θα καλυφθούν από όλους τους Ιερισσιώτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.