Χρυσές δουλειές


Από το Γιώργο Σαρρή

Από τη χθεσινή εκπομπή του ΣΚΑΙ για τα μεταλλεία χρυσού στη Β.Χαλκιδική.
Ρωτάει ο ρεπόρτερ τον γνωστό από την παλιά υπόθεση της Ολ.Τεχνικής και νυν δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα-ήταν αυτός που έκανε το ντηλ ανάμεσα στο Δημόσιο και την Ελλ.Χρυσός- αν το τίμημα των 11.000.000 ευρώ ήταν αρκετο για όλα τα μεταλλεία και τα κοιτάσματα(και το ήδη υπάρχον εξωρυγμένο μετάλλευμα).

Και ο απίστευτος Πάχτας απαντά με το γνωστό αθώο του χαμογελάκι.“Το μετάλλευμα και ο χρυσός βρίσκονται κάτω, στο υπέδαφος. Αφού τα μεταλλεία δεν είχαν άδεια λειτουργίας, όλα αυτά δεν άξιζαν τίποτα.Δηλαδή μηδέν”!!!

Σαν να πουλάς δηλαδή μια μπιζουτιέρα γεμάτη κοσμήματα σε κάποιον, στην αξία του κουτιού και ούτε, επειδή ακόμη δεν του έχεις δώσει το κλειδί! Αυτοί είναι οι φοβεροί και τρομεροί τύποι που ο κόσμος εμπιστεύεται και αφήνει την τύχη του στα χέρια τους.

Με 11000000 τι αγοράζεις αλήθεια στην αγορά ακινήτων; Πάντως ένα ολόκληρο βουνο δίπλα στη θάλασσα όλο και κάτι παραπάνω θα αξίζει, δε μπορεί.


3 απαντήσεις στο “Χρυσές δουλειές”

  1. Αξία μεταλλείων

    Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ». Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.

    Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή».

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161

    • Σώτο-Βαγγέλη-Μάκη-Τάκη, για να μη μιλήσουμε για τα 408 εκ. ευρώ της μελέτης της Behre Dolbear που έστω ότι είναι υποθετικό, ας μιλήσουμε για κάτι που έγινε.

      Όπως προκύπτει από τα δελτία τύπου της EUROPEAN GOLDFIELDS, το συνολικό ποσό που κατέβαλε η εταιρεία σε Μπόμπολα-Κούτρα-Τίμις για να αποκτήσει κυριότητα του 95% των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν $150 εκατ. συν το 19,9% των μετοχών της που εκτιμήθηκε σε $178 εκατ. Συνολικό ποσό $150+$178=$ 328 εκατ. ή περίπου 260 εκατ. ευρώ!

      Λεπτομέρειες εδώ: http://antigoldgr.org/blog/2008/12/19/bobolas-koutras-timis/ αλλά μπορείς να τα δείς και μόνος σου στο site της European goldfields. Λές να ήταν ηλίθια η εταιρεία που πλήρωσε τόσα (και μάλιστα χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες);

  2. Τόμας Μάγερ;

    «Όπως και άλλες χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, η Πορτογαλία..
    θα έπρεπε να ιδιωτικοποιήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της. Ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει ακόμη και τα αποθέματα χρυσού. Πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να περιμένει κανείς από έναν οφειλέτη». (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15050324,00.html)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.