Αρχική Uncategorized Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την απαράδεκτη εκπομπή του ΣΚΑΙ

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την απαράδεκτη εκπομπή του ΣΚΑΙ

2
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από Ιερισσός

Παρακολουθήσαμε την Δευτέρα 2 Μαΐου το βράδυ, την πολυδιαφημισμένη εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του δημοσιογράφου κ. Τ. Τέλλογλου της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, για το θέμα της μεταλλουργίας χρυσού που είναι σε εξέλιξη και έχει διχάσει -όσο ποτέ- την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής.

Έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Η εκπομπή δεν έκανε καμία παρουσίαση του σχεδίου της εταιρείας για την επιφανειακή εξόρυξη και την καταστροφή του δάσους με την κοπή δεκάδων χιλιάδων δέντρων σε έκταση 1500 στρεμμάτων.

Δεν έκανε καμία αναφορά για την άντληση των νερών του όρους Κάκαβος (για τις ανάγκες της μεταλλουργίας) από όπου υδρεύεται όλη η «Προ του Άθω» περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα.

Δεν έκανε καμία αναφορά στο σχέδιο για δημιουργία υδατοφράγματος στα Πετρένια, για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής, σαν αποτέλεσμα της απώλειας των υπόγειων νερών.

Δεν έκανε καμία αναφορά για το ευρύτερο σχέδιο της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης σε δεκάδες θέσεις εξόρυξης στην περιοχή.

Δεν έκανε καμία αναφορά για την αρχαιολογική σημασία της περιοχής όπου βρίσκονται τα αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη και τα οποία έχουν μερικώς ανασκαφεί.

Δεν παρουσιάστηκαν καθόλου οι απόψεις των επιστημόνων (μεταλλειολόγων, υδρογεωλόγων, δασολόγων, οικονομολόγων, χημικών, κ.λ.π) που με επιστημονικά επιχειρήματα έχουν καταδείξει την καταστροφική επίδραση της εν λόγω δραστηριότητας για την περιοχή, αν και συναντήθηκε με πολλούς απ’ αυτούς και πήρε πλήθος συνεντεύξεις και στοιχεία.

Δεν παρουσιάστηκαν οι θέσεις-απόψεις των πολλών Επιτροπών Αγώνα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού.

Αντί αυτών, χρήσθηκε αυθαίρετα «επικεφαλής των αντιδρώντων» από τον κ. Τέλογλου ένας άνθρωπος, η συνέντευξη του οποίου –ακόμα κι αυτή- ελέγχεται αν αποδόθηκε σωστά και ολόκληρη.

Αποσιωπήθηκαν οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων που έχουν ταχθεί ενάντια σε μια τέτοιου είδους εκμετάλλευση.

Αποσιωπήθηκε η απόπειρα των παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, της εταιρείας και τοπικών πολιτικών παραγόντων να κάνουν λάθρα την «διαβούλευση», για ένα τόσο μεγάλο θέμα, μέσα στην προεκλογική περίοδο του περασμένου Οκτωβρίου, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απ’ εναντίας παρουσιάστηκαν με τρόπο ελλιπή, επιλεκτικό, αποσπασματικό και εν τέλει παραμορφωτικό, τα επιχειρήματα επιστημόνων και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν σ’ αυτή την δραστηριότητα.

Εν γένει, η όλη εικόνα που αποκομίσαμε από την παρουσίαση του όλου θέματος –και μάλιστα από «έμπειρους» δημοσιογράφους- μας δίνει το δικαίωμα να μιλήσουμε, όχι μόνον για άκυρη και ατυχή προσέγγιση, αλλά ακόμα χειρότερα, για δημοσιογραφία παραπληροφόρησης, συσκότισης και εν τέλει –με τον πιο αθώο χαρακτηρισμό- μεροληπτική.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (IΓME) κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου είναι κατηγορηματικός: «Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει το συντομότερο η επεξεργασία του χρυσού που έχει ανακαλυφθεί στην Βόρεια Ελλάδα».

  Σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο επικεφαλής του ΙΓΜΕ και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει ότι οι ενστάσεις κατά της δημιουργίας χρυσωρυχείων στην Ελλάδα είναι επιστημονικά έωλες και σημειώνει ότι όσοι αντιδρούν κατά της υλοποίησης τέτοιου είδους επενδύσεων εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα.

  Εξηγεί ότι οι δικλείδες ασφαλείας για το περιβάλλον που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυστηρότατες και αναφέρει ότι επενδύσεις χρυσού υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

  Συνέντευξη στο Δημήτρη Δελεβέγκο

  Κύριε Παπαβασιλείου, πόσο πλούσια σε ορυκτό πλούτο είναι η Ελλάδα;

  Δεδομένου του μεγέθους της, η Ελλάδα είναι αρκετά χαρισματική σε ορυκτές πρώτες ύλες και ένα μεγάλο μέρος τους ιδίως στη Νότια Ελλάδα, είναι υπό αξιοποίηση. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα βωξιτών, νικέλιο, ενώ η Μήλος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικό κέντρο βιομηχανικών ορυκτών στην Ευρώπη. Και βέβαια είναι πλούσια σε πολύτιμα μέταλλα, των οποίων η εκμετάλλευση καθυστερεί απελπιστικά.

  Πόση είναι η συνολική αξία των κοιτασμάτων χρυσού στην Β. Ελλάδα;

  Μόνο στα μεταλλεία των Σκουριών και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ. Στο Πέραμα Θράκης τα κοιτάσματα χρυσού είναι ύψους δύο δισ. και η αξία του αργύρου που έχει ανακαλυφθεί αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Γίνεται εύλογα αντιληπτό τί ευεργετικές συνέπειες έχει για την εθνική οικονομία η αξιοποίησή τους, αλλά και για τις περιοχές αυτές, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι 20-25%.

  Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε σε πηγή πλούτου τον χρυσό;

  Υπό τη σημερινή συγκυρία αποτελεί πολυτέλεια να μην εκμεταλλευόμαστε τον χρυσό, την στιγμή που υπάρχουν «έτοιμοι» επενδυτές. Η Ελλάδα έχει συνολικά προς εκμετάλλευση 396 τόνους αποθεμάτων χρυσού και το μόνο μεταλλείο που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Και αυτό ουσιαστικά εξάγει συμπύκνωμα μεταλλεύματος, δηλαδή όλο το μέταλλο πηγαίνει στο εξωτερικό, όπου κατευθύνεται στη μεταλλουργία.

  Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους λεγόμενους οικολόγους-περιβαλλοντολόγους και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην γραφειοκρατία. Είναι τραγικό να συμβαίνει αυτό.

  Οι οικολόγοι πάντως αντιδρούν στην υλοποίηση χρυσωρυχείων στην χώρα μας επειδή, όπως αναφέρουν, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  Όταν μία εταιρεία παρουσιάζει μία μελέτη και εξηγεί ότι θα υλοποιήσει ένα έργο σύμφωνα με συγκεκριμένη μέθοδο, δεν γίνεται ορισμένοι να αντιδρούν, υποστηρίζοντας a priori ότι το έργο θα καταστρέψει το περιβάλλον. Είναι δηλαδή απαράδεκτο να μην στηρίζουν τις ενστάσεις τους σε επιστημονικά επιχειρήματα ή λόγου χάρη σε συγκεκριμένη πανεπιστημιακή μελέτη που να αποδεικνύει ότι όντως μία επένδυση είναι επιζήμια περιβαλλοντικά. Γιατί δεν ζητούν από ένα πανεπιστήμιο να αναιρέσει την εγκυρότητα των μελετών που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στη Χαλκιδική και το Πέραμα; Είναι λυπηρό διότι απλώς φωνασκούν, τρομοκρατούν και κοροϊδεύουν τον κόσμο.

  Όσοι εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων χρυσού εξυπηρετούν συμφέροντα;

  Ορισμένοι από όσους αντιδρούν κρύβονται πίσω από την Οικολογία, αλλά ουσιαστικά εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες κτημάτων και γης που νομίζουν ότι τα μεταλλεία θα εμποδίσουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους. Στην Βόρεια Ελλάδα όμως η τουριστική περίοδος δεν διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες, ενώ εκεί που βρίσκονται τα μεταλλεία υπάρχει ελάχιστος τουρισμός. Ή μήπως το Πέραμα της Θράκης και η Αλεξανδρούπολη αποτελούν ή πρόκειται να μετατραπούν σε τουριστικούς προορισμούς; Είναι εκτός πραγματικότητας όσοι υποστηρίζουν αυτά.

  Μεταλλεία χρυσού και προστασία περιβάλλοντος μπορούν να συνυπάρξουν;

  Μεταλλουργίες χρυσού υπάρχουν στη Σκανδιναβία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τόσο αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος από εξορυκτικές δραστηριότητες που εμποδίζεται η υλοποίηση επενδύσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Εξάλλου, η τιμή του χρυσού και του αργύρου είναι τόσο υψηλή που επιτρέπει στις εταιρείες να λάβουν και τα πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που ήδη κάνουν.

  Σε όλη την Ευρώπη, στον Καναδά και την Αυστραλία, όπου υπάρχουν μεγάλα μεταλλευτικά κέντρα, δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να συστήσουν επιστημονική επιτροπή που ανατίθεται σε ανεξάρτητο φορέα, π.χ. πανεπιστήμιο, την παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Η διαδικασία αυτή γίνεται σχεδόν σε διμηνιαία βάση, οπότε και η παραμικρή παρέκκλιση εντοπίζεται άμεσα.

  Αληθεύει η φημολογία που θέλει τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από το ΙΓΜΕ χάρτες με τον ορυκτό πλούτο της χώρας;

  Όχι. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενδιαφέρεται σαφώς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και έχει ζητήσει από το Ινστιτούτο να προχωρήσει σε μία ευρύτερη αξιολόγηση των ορυκτών της χώρας. Κάτι ωστόσο που αποτελεί υποχρέωσή μας και θα το πράτταμε ακόμη και να μην μας το ζητούσαν.

  Αισιοδοξείτε για την υλοποίηση των projects που σχεδιάζουν οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός και Χρυσωρυχεία Θράκης στην Β. Ελλάδα;

  Είναι επιτακτικής σημασίας να προχωρήσουν οι δύο αυτές επενδύσεις, οι οποίες είναι πλήρως τεκμηριωμένες επιστημονικά και οι όποιες ενστάσεις είναι έωλες.

  [email protected]

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1105217

  • Σώτο-Βαγγέλη-Μάκη-Τάκη, ο κύριος Παπαβασιλείου αποφεύγει βέβαια να μας πει ότι όλα αυτά τα δις θα πάνε κατευθείαν στο εξωτερικό και εμείς δεν θα δούμε φράγκο!

   Ο κύριος Παπαβασιλείου αποφεύγει να πει ότι υπάρχει ολόκληρο επιστημονικό πόρισμα 30 σελίδων του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας που, να μην το ξεχνάμε, είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, που απορρίπτει για πάρα πολλούς λόγους τη μελέτη. Αλήθεια, ο ίδιος πώς το λέει έτσι γενικώς κι αορίστως ότι “οι επενδύσεις είναι πλήρως τεκμηριωμένες επιστημονικά και οι όποιες ενστάσεις είναι έωλες”;

   Και βέβαια παραπλανεί όταν μιλάει για μεταλλουργίες χρυσού σε τόσες χώρες. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ούτε Γαλλίες, ούτε Πορτογαλίες. Στην Ισπανία υπήρχαν και τα κλείσαν άρον-άρον μετά τη μεγάλη καταστροφή που έπαθαν το 1998!

   Και αν μου βάζεις το ίδιο σχόλιο σε κάθε ανάρτηση, θα το διαγράφω όπως κάνω και με τον Πασχαλίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.