ΥΠΕΚΑ: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χρηματιστηριακές επιδόσεις


Διάγραμμα κίνησης της μετοχής της European Goldfields (κάντε κλικ για μεγέθυνση). Η τελευταία γραμμούλα προς τα πάνω οφείλεται στην κα Μαργαρίτα Καραβασίλη.

“H άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι σε τελικό στάδιο. Είναι θέμα ημερών να έρθει στα χέρια της υπουργού”. Αυτά δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα Μαργαρίτα Καραβασίλη. Το πλήρες άρθρο παρατίθεται πιο κάτω. H δήλωση της Μαργαρίτας σχολιάστηκε αμέσως από τη γνωστή και μη εξαιρετέα Goldman Sachs: “Mετά από καθυστερήσεις σχεδόν τεσσάρων μηνών, αυτή είναι η η πλέον αξιόλογα θετική είδηση σχετικά με την αδειοδότηση από τον περασμένο Δεκέμβριο”, δηλαδή από τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του διεθνούς πρακτορείου με αποτέλεσμα η μετοχή της European Goldfields στα χρηματιστήρια να “τσιμπήσει” ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 12% μέσα σε μια συνεδρίαση.

Φαίνεται ότι έχει γίνει πάγια πρακτική για το ΥΠΕΚΑ να δίνει μια “φιλική” βοήθεια στη μετοχή της European Goldfields όταν αυτή τα βρίσκει δύσκολα. Υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς, η μετοχή της εταιρείας είχε πέσει κατακόρυφα όταν το Reuters δημοσίευσε τις δήλωσεις της Υπουργού κας Μπιρμπίλη ότι το ΥΠΕΚΑ δεν είναι έτοιμο να δώσει την έγκριση του στο Επενδυτικό Σχέδιο λόγω των τοπικών αντιδράσεων και ότι χρειάζεται κι άλλη διαβούλευση. Η πτώση της μετοχής δυσαρέστησε τον μεγαλομέτοχο της European Goldfields κ. Κούτρα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποχρεώθηκε να διαψεύσει ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν ποτέ!

Σύμφωνα με το “διορθωτικο” δημοσίευμα του  Reuters, “στέλεχος του Υπουργείου”, κατά πάσα πιθανότητα η κα Καραβασίλη, είπε ότι “η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία”. Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που “πολώνει”.

Έκτοτε η κα Μπιρμπίλη σταμάτησε να μιλάει γι’αυτό το ζήτημα, γιατί όταν μιλάει λέει αλήθειες και οι αλήθειες δεν κάνουν καλό στις μπίζνες. Τώρα μιλάει “αντ’αυτής” η κα Καραβασίλη η οποία μας χάρισε προχθές μια δήλωση που, όπως και η προηγούμενη, δεν φαίνεται να είχε άλλον αποδέκτη από τους απογοητευμένους μετόχους της εταιρείας. H μετοχή της European Goldfields είχε κολλήσει το τελευταίο δίμηνο σε χαμηλά επίπεδα, με τάσεις περαιτέρω καθόδου και χωρίς δυναμική αντιστροφής της πορείας της απουσία θετικών ειδήσεων. Αν η δήλωση της κας Μπιρμπίλη το Φεβρουάριο ήταν μια “απρόσεκτη” δήλωση, που έγινε χωρίς να προβλεφθούν οι συνέπειες στα χρηματιστήρια, μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε είναι πλέον καλά γνωστό ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις “ταξιδεύουν” και ανεβοκατεβάζουν μετοχές. Τότε γιατί συνεχίζουν να γίνονται, ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία καινούρια είδηση;

Η νέα δήλωση της Ειδικής Γραμματέως είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Η διαβούλευση τελείωσε το Δεκέμβριο, όπως ορίζει ο νόμος και όπως το λέγαμε από το Δεκέμβριο – ενώ τότε η κα Καραβασίλη πάσχιζε να πείσει ότι “η διαβουλευση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί”…. Τα παραμύθια πλέον τελείωσαν. Η Υπουργός θέλει να έρθει στην περιοχή και να συναντηθεί με τους κατοίκους”, αλλά αυτό δεν ονομάζεται πλέον “δημόσια διαβούλευση” αλλά μάλλον εθιμοτυπική επίσκεψη. Η κυβέρνηση “θα ζητήσει από την εταιρεία να προσφέρει επιπλέον οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία”. Η κυβέρνηση “θέλει να διασφαλίσει ότι το έργο δεν θα επιβαρύνει τους υδατικούς πόρους”. Η κυβέρνηση αγνόησε τελείως τους δυο ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και το ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας που άσκησαν σκληρή κριτική στα σχέδια της εταιρείας, όχι μόνο για τα θέματα των υδατικών πόρων αλλά και για μια σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν άκουσε την καμπάνα της ΕΕ για τη νομιμότητα της διαδικασίας μεταβίβασης. Η κυβερνηση προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας στο Επενδυτικό Σχέδιο.

Στέλνουμε στην κυβέρνηση το μύνημα ότι κανένα χαλί δεν είναι αρκετά μεγάλο. Aκολουθεί το άρθρο του Reuters (από newscode.gr).

Σε τελικό στάδιο η μελέτη έναρξης χρυσορυχείων στην Χαλκιδική

Στο τελικό στάδιο έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την European Goldfields για την λειτουργία δύο χρυσορυχείων στην Χαλκιδική, βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως είπε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ).

Η ελληνική θυγατρική της European Goldfields, η “Ελληνικός Χρυσός”, λειτουργεί αυτή τη στιγμή μεταλλεία αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και θέλει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στην ίδια περιοχή, επένδυση που θεωρείται κρίσιμη για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρίας.

Η δημόσια διαβούλευση για την μελέτη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να δώσει την έγκρισή της, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής για το έργο.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι το έργο δεν θα επιβαρύνει τους υδάτινους πόρους στην περιοχή, όπως ενημέρωσε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ.

“Είναι (η άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) σε τελικό στάδιο”, είπε η Καραβασίλη σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters. “Είναι θέμα ημερών να έρθει στα χέρια της υπουργού”.

Η Καραβασίλη δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θέλει να συναντηθεί με τους κατοίκους της περιοχής για να τους ενημερώσει για το έργο. Η ειδική γραμματέας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την εταιρία να προσφέρει επιπλέον οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία πριν δώσει την τελική έγκριση.

“Συζητούνται και άλλες δεσμεύσεις του επενδυτή, τις οποίες θα ανακοινώσει η υπουργός και θα κατοχυρωθούν και θεσμικά”, δήλωσε η Καραβασίλη.

Πολλοί κάτοικοι στην περιοχή αντιτίθενται στο έργο, καθώς ανησυχούν ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει τις συνθήκες ζωής στην περιοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να απορρίψει την μελέτη.

Η European Goldfields έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική μελέτη που έχει ποτέ γίνει στην Ελλάδα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με έγκριση από την πλευρά του νομαρχιακού συμβουλίου. Η εταιρία είναι αισιόδοξη ότι το ΥΠΕΚΑ θα εγκρίνει σύντομα την μελέτη.


2 απαντήσεις στο “ΥΠΕΚΑ: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χρηματιστηριακές επιδόσεις”

  1. “H άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι σε τελικό στάδιο. Είναι θέμα ημερών να έρθει στα χέρια της υπουργού”
    Αν δεν κάνω λάθος, αρμόδια αρχή για την ΑΕΠΟ είναι η ΕΥΠΕ και όχι η Επιθεώρηση περιβάλλοντος.
    Τι συμβαίνει??

  2. Μας τον φάγανε τον χρυσό. Ο Μπόμπολας, μερικοί ντόπιοι μακεδονομαλάκες και οι ξένοι “επενδυτές”.

    Φιλιά από Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.