Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Από Ενεργοί Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας

Η ιστορία της Β. Χαλκιδικής είναι άμεσα συνυφασμένη με τα μεταλλεία. Από την ασυλία, όμως, που παρείχαν στους Χαλκιδιώτες επί Τουρκοκρατίας- το «κοινό των Μαντεμοχωρίων»- φτάσαμε και λόγω του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, στην μονοκρατορία της εκάστοτε εταιρίας! Η πιο πρόσφατη ιστορία της περιοχής επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει πως όσο πιο πλούσιο είναι το υπέδαφος τόσο περισσότερο η τοπική κοινωνία καταδικάζεται στην υποανάπτυξη και το μαρασμό. Η Βορειοανατολική Χαλκιδική, χάρη στις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων που τα τελευταία 20 χρόνια συστηματικά εργάζονται για τα συμφέροντα του λόμπι του Χρυσού, έχει τα πρωτεία στην ανεργία και το χαμηλότερο κατακεφαλήν εισόδημα για την ευρύτερη περιοχή.

Τα φληναφήματα περί ωφελειών στην εθνική οικονομία από αυτού του είδους τις επενδύσεις δεν πείθουν κανένα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το κόστος αποκατάστασης για τα συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες εταιρίες με τελευταία την TVX-Gold. Οι δε καραμπόλες στους σκοτεινούς διαδρόμους του υπ. Εθν. Οικονομίας ,που το 2003 οδήγησαν στη σκανδαλώδη μεταβίβαση όλης της έκτασης στην Ελληνικός Χρυσός, ανάγκασαν ακόμη και την Ε.Ε. να καταδικάσει την όλη συναλλαγή ως παράνομη κρατική ενίσχυση προς την εταιρία σε βάρος της Εθν. Οικονομίας.

Η ίδια αυτή εταιρία είναι που τώρα επιδιώκει μέσω του επενδυτικού σχεδίου που έχει υποβάλλει να μετατρέψει την Χαλκιδική σε ένα απέραντο ορυχείο και μια βαρέου τύπου βιομηχανική περιοχή, στην οποία δε θα έχει αξία όχι μόνο η ακίνητη περιουσία των πολιτών αλλά και η ίδια τους η ζωή! Το θράσος μάλιστα των επίδοξων χρυσοθήρων φθάνει στο να καπηλευτούν την αγωνία των σημερινών εργαζόμενων μπροστά στην απειλή της ανεργίας που επισύρει ο εκβιασμός της για απόσυρση από το υπάρχον έργο αν το ΥΠΕΚΑ δεν εγκρίνει την επένδυση. Η χωρίς έμπνευση και πρωτοτυπία (με αντάλλαγμα ένα μεροκάματο στις στοές) απόπειρα χειραγώγησης των εργαζομένων και πρόσδεσής τους στα σχέδια λεηλασίας της περιοχής, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Θα ήταν σφάλμα βέβαια αν δεν αναφέραμε πως άοκνος αρωγός στην προσπάθεια αυτή της εταιρίας να βρεί συμμάχους στα βάνδαλα σχέδια της, ήταν και είναι, ο πρώην (έως το 2004) υφ. Εθν. Οικ. και νυν Δήμαρχος Δ. Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας. Του οποίου το επιτελείο προεκλογικά μοίραζε δεξιά και αριστερά χιλιάδες θέσεις εργασίας στο νέο Παρθενώνα, όταν ακόμα και η ίδια η εταιρία μιλούσε για συνολικά 900 νέες θέσεις σε βάθος δεκαετίας.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την μετατροπή αυτού του πανέμορφου και πλούσιου σε αναπτυξιακές δυνατότητες τόπου, σε νέο eldorado της άγριας Δύσης είναι τεράστιες. Η σημερινή κυβέρνηση των δοσιλόγων, στο πνεύμα των επιταγών του μνημονίου για ξεπούλημα άνευ όρων του εθνικού πλούτου, επιχειρεί με την σειρά της, την αδειοδότηση της επένδυσης χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις των αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ανέκκλητη καταστροφή του περιβάλλοντος και την βίαιη επιβολή ενός αναπτυξιακού μοντέλου Βαριάς Βιομηχανίας σε έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής για αξιοπρεπή εργασία, κόντρα στις σοφιστίες του υποταγμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού που επιχειρεί να τους μετατρέψει σε μπράβους της εταιρίας. Η επαναθεμελίωση του εργατικού κινήματος προϋποθέτει την χειραφέτηση από την εργοδοσία και είμαστε κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Καμιά απόλυση δεν θα γίνει ανεκτή με δεδομένα τα υπερκέρδη της εταιρίας το προηγούμενο διάστημα. Αντιθέτως απαιτούμε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αποκαταστάσεις των παλαιών αποθέσεων.

Καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να συμμορφωθεί προς τη βούληση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις εκκλήσεις των θεσμικών φορέων (ΑΠΘ, ΤΕΕ κλπ) και να μην εγκρίνει την προτεινομένη επένδυση.

Καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει άμεσα, όπως έχει υποχρέωση, την παράνομη κρατική ενίσχυση από την εταιρία και τα κεφάλαια αυτά να διατεθούν στην ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περίπτωση που αυτή αποχωρήσει.

Δηλώνουμε τέλος ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο διάλογο που έχει ήδη ανοίξει για μια προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μακριά από την μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων. Απαραίτητο σε αυτή τη κατεύθυνση είναι η επαναφορά της έκτασης υπό δημόσιο έλεγχο και ο αποχαρακτηρισμός του μεγαλύτερου τμήματός της από ζώνη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.


Μία απάντηση στο “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ”

  1. Τα μεταλλεία πρέπει να γίνουν αρέσει δεν αρέσει σε ορισμένους είτε χαζούς είτε που φωνάζουνε γιατί θέλουν να λαδωθούν για να σταματήσουν να φωνάζουν για τη δήθεν καταστροφή του περιβάλλοντος.Όλα τα ζώα που φωνάζουνε κατά είτε είναι αγράμματοι είτε είναι βολεμένοι στο δημόσιο που χρεωκόπησε… Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη βρε ζώα,εάν δεν φτιαχτούν βιομηχανίες στην Ελλάδα και εάν δεν εξάγουμε ούτε βιομηχανικά προϊόντα ούτε ορυκτό πλούτο; Για αυτό χρεωκόπησε η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι πολιτκάντηδες και το υπέρογκο δημόσιο που φτιάξανε. Η Ελλάδα είναι πλούσια σε χρυσό και ουράνιο στη Βόρεια Ελλάδα. Για το μόνο που πρέπει να φωνάζετε είναι η σύμβαση με τις ξένες εταιρείες να είναι συμφέρουσα προς την Ελλάδα,δηλαδή μεταφορά ξένης τεχνογνωσίας εξόρυξης για να φτιάξουμε και εμείς δικές μας εταιρείες εξόρυξης και να μην έχουμε ανάγκη τους ξένους καθώς και ένα μεγάλο μέρος των ορυκτών που θα εξορυχθούν να εκμεταλλευτεί από την Ελλάδα. Επίσης διασφάλιση αναγκαίων θέσεων εργασίας με κατοίκους των περιοχών που είναι άνεργοι. Μια ζωή φωνάζετε όλοι κατά των βιομηχανιών και την είδαμε την κατάντια σας. Βέβαια να πηγαίνετε με το αμάξι μέχρι και το περίπτερο ξέρετε,εκεί δε σας ενοχλεί η μόλυνση του περιβάλλοντος και πλουτίζετε και τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ή όταν αφήνετε τα σκουπίδια σας στις παραλίες ή στο δρόμο΄(όταν είναι για την πάρτη σας. Όταν καπνίζετε οι περισσότεροι σα φουγάρα 2 και βάλε πακέτα την ημέρα και πλουτίζετε τις αμερικάνικες καπνοβιομηχανίες δεν σας νόιάζει εάν θα πάθετε καρκίνο αργότερα ή όταν κάθεστε στις παραλίες με τις ώρες στον ήλιο 1 και 2 το μεσημέρι το καλοκαίρι δε σκέφτεστε ότι μπορεί να πάθετε μελάνωμα (καρκίνο του δέρματος) σε 15 χρόνια.. Κατά τα άλλα σας φταίνε οι βιομηχανίες,τα ορυχεία,τα μεταλλεία, δηλαδή η άνάπτυξη,αυτά μολύνουν το περιβάλλον,οι αυστραλοί,οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι που έχουν μεταλλεία και βιομηχανίες είναι μαλάκες και εσείς είστε οι έξυπνοι τρομάρα σας. Εάν δεν είχατε δουλειά και δεν είχατε να φάτε θα σου πω εγώ εάν θα λέγατε όχι.Λες και δεν υπάρχουνε μέτρα για να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα μεταλλεία ή τις βιομηχανίες και κανονισμοί τους οποίους πρέπει να υποχρεωθεί να τηρήσει η κάθε εταιρεία εξόρρυξης ή βιομηχανία (βιολογικοί καθαρισμοί,φίλτρα,κ.ά. Και άμα δε θέλετε καθόλου μόλυνση να πάτε να ζήσετε στις σπηλιές όπως οι πρωτόγονοι καραγκιόζηδες..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.