Ανανέωση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στον «Κοκκινόβραχο»


ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Λαμία, 29-03-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣ ΜΜΕ

Το «πράσινο» υπουργείο, η «πράσινη» υπουργός και οι «πράσινοι» υφυπουργοί θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι και ήρεμοι τώρα που υπέγραψαν την ανανέωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εξορυκτική δραστηριότητα στον «Κοκκινόβραχο», στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Τι και αν η περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία, το πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Δ/νση Δασών Ν. Φθ/δας και το Δασαρχείο Λαμίας, αλλά και πριν λίγο καιρό το ίδιο το ΥΠΕΚΑ, θεώρησαν ότι η δραστηριότητα είναι παράνομη και καταστρέφει τον εθνικό δρυμό.

Μια «προσεκτικότερη» σκέψη έκανε το ΥΠΕΚΑ να αλλάξει γνώμη. Φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται την άποψη μας ότι η υποταγή στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και σε μια ανάπτυξη χωρίς αρχές και αξίες, μόνον αδιέξοδα δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.

Πόσο νόμιμες μπορεί να είναι υπουργικές αποφάσεις και εγκρίσεις μελετών όταν περιφρονητικά αγνοούν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εθνικών δρυμών; Το επόμενο βήμα θα είναι να αποχαρακτηριστεί από εθνικός δρυμός, για να διευκολυνθεί περαιτέρω η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης τροφοδοτεί θεωρητικές συζητήσεις και επίσημες εκθέσεις πολιτικών και τεχνοκρατών. Οι δυσκολίες ανακύπτουν όταν επιχειρείται η μετάφραση του συνθήματος αυτού σε πολιτική πράξη. Τότε φαίνεται να διαψεύδεται το κράτος με τις πράξεις του, που αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής αλλά απλώς ένα πολιτικάντικο σύνθημα. Το μέλλον ενός τόπου είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το παρόν του. Γιαυτό φοβόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου.

Το ΔΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.