Εξορυκτικές δραστηριότητες και περιοχές του δικτύου Νatura 2000


Εξηγήσεις για τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης ζητά από την Κομισιόν ο Μιχ. Τρεμόπουλος

Εθνικός Δρυμός Οίτης

Ελλιπείς κρίνονται οι εξηγήσεις της Κομισιόν σε ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για την ανεπαρκή οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Για το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επανέρχεται με νέα σχετική ερώτηση, διευρύνοντας ταυτόχρονα τη θεματολογία στις εξορύξεις σε περιοχές Νatura.

Ο επίτροπος περιβάλλοντος κ. Potočnik στην απάντησή του είχε αναφέρει ότι η οριοθέτηση του συγκεκριμένου πυρήνα και της περιφερειακής του ζώνης αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθεί επί της ουσίας για την επάρκεια των ήδη θεσμοθετημένων ζωνών προστασίας. Για το γενικότερο θέμα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000, έκανε λόγο για «κατ’ εξαίρεση όρους» και παρέπεμψε σε σχετικές οδηγίες που περιέχονται σε έγγραφο της Επιτροπής.

Στη νέα του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν για τις εξορυκτικές δραστηριότητες ανοικτού τύπου εντός προστατευόμενων περιοχών ή πολύ κοντά στα όριά τους. Θέτει, παράλληλα, ζήτημα διαπλοκής και αδιαφάνειας στο εσωτερικό της ίδιας της Κομισιόν, αφού ο πρώην επίτροπος Φερχόϊγκεν, αφού επεξεργάστηκε και κατάφερε να υιοθετηθεί η ομώνυμη Πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις πρώτες ύλες (2008) με την πίεση και των αντίστοιχων λόμπυ ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ίδρυσε και ο ίδιος μετά τη θητεία του παρόμοια εταιρεία υπηρεσιών λόμπυ!

«Η διαπλοκή δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Θεώρησα απαράδεκτη την υπεκφυγή του Επιτρόπου Ποτότσνικ στην απάντησή του για την Οίτη και γι’ αυτό θέλησα να θέσω το θέμα στις ευρύτερες διαστάσεις του. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις βοούν για την περίφημη πρωτοβουλία Φερχόϊγκεν για τις πρώτες ύλες και τις πιέσεις του βιομηχανικού λόμπυ για περισσότερες εξορυκτικές δραστηριότητες στον Ευρωπαϊκό “Νότο”. Κανένα από τα συμφέροντα αυτά δε φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, που είναι αυτή τη στιγμή στριμωγμένη στη γωνία λόγω του χρέους. Η Κομισιόν οφείλει σαφή απάντηση για το αν θα επιμείνει πλήρως στις θεσπισμένες προδιαγραφές της περιβαλλοντικής προστασίας, όπως έχει υποχρέωση, ή αν θα κάνει εκπτώσεις στην προστασία για τα PIGSκαι την Ανατολική Ευρώπη».

Για περισσότερες πληροφορίες:  Μιχάλης Τρεμόπουλος   6982 689868

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)

Εξορυκτικές δραστηριότητες και περιοχές του δικτύου Νatura 2000

Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτησή μου για την Περιφερειακή ζώνη Εθνικού Δρυμού Οίτης (E-011012/2010), ο κ. Potočnik ανέφερε ότι η οριοθέτηση του συγκεκριμένου πυρήνα και της περιφερειακής του ζώνης αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για την επάρκεια της υφιστάμενης ζωνοποίησης. Για το γενικότερο θέμα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000, έκανε λόγο για «κατ’ εξαίρεσιν όρους» και παρέπεμψε σε σχετικές οδηγίες που περιέχονται σε έγγραφο που κατάρτισε η Επιτροπή.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Τι περαιτέρω πληροφορίες χρειάζεται για να κρίνει την επάρκεια ή ανεπάρκεια της σημερινής περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού Οίτης;

2) Εμπίπτουν οι ιδιωτικές εξορυκτικές δραστηριότητες ανοικτού τύπου (openpit)  στο άρθρο 6.4 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ περί οικοτόπων, και ιδιαίτερα στην κατηγορία δραστηριοτήτων «εξαιρετικού δημόσιου συμφέροντος οικονομικού χαρακτήρα»;

3) Αντιμετωπίζει η έκθεση της Επιτροπής τις επιπτώσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα πολύ κοντά σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000; Ποια ακτίνα θεωρείται το όριο εφαρμογής των προβλέψεων;

4) Η «πρωτοβουλία Verheugen» δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόσβαση των χωρών της ΕΕ σε πηγές πρώτων υλών, ιδιαίτερα μετάλλων. Θεωρεί η Επιτροπή ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε χώρες με έντονα οικονομικά προβλήματα να αντισταθούν επαρκώς σε οικονομικές πιέσεις για χαμηλότερα επίπεδα περιβαλλοντικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές Νatura 2000, ώστε να προβούν σε εξόρυξη μεταλλευμάτων;

5) Αποτελούν ενδείξεις υπέρμετρης επιρροής οικονομικών συμφερόντων εις βάρος των προοπτικών περιβαλλοντικής προστασίας στις χώρες της Ε.Ε. η «πρωτοβουλία Verheugen», το κείμενο στρατηγικής «Αντιμετώπιση των Προκλήσεων στις Αγορές Εμπορευμάτων και Πρώτων Υλών» βασισμένο σε προτάσεις expertgroup και η πρόσφατη ίδρυση εταιρείας λόμπυ από τον κ. Verheugen;

http://ΕΚ.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/neei_n2000_guidance.pdf

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0699:FIN:el:PDF

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/raw-materials/files/docs/communication_el.pdf


2 απαντήσεις στο “Εξορυκτικές δραστηριότητες και περιοχές του δικτύου Νatura 2000”

  1. Ομολογουμένως αυτό δεν το είχε σκεφθεί κανείς «οικολόγος». Δηλαδή, να απαγορευθούν οι δραστηριότητες, όχι μόνον εντός περιοχών Natura 2000, αλλά και…στα πέριξ. Οπότε θα πρέπει να ορισθεί και μια δεύτερη ζώνη προστασίας, περιμετρικά των Natura, όπου σε κάποια ακτίνα, επίσης δεν θα επιτρέπονται δραστηριότητες. Ειδικά για την Οίτη, σύμφωνα με την άποψη τοπικών «οικολόγων», η σχετική προστασία πρέπει να επεκταθεί και…υπογείως, άγνωστο σε τι βάθος, αρκετά βαθιά τέλος πάντων, ώστε να μην γίνεται υπόγεια εκμετάλλευση.

    Σίγουρα ο Επίτροπος δεν ήξερε τι να απαντήσει σε μια τόσο «προχω» επερώτηση ! Άνευ νοήματος επίσης θα ήταν το να υπενθυμίσει στον κ. Τρεμόπουλο ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ εντός περιοχών Natura και η ΕΕ έχει εκδόσει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό:

    http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/neei_n2000_guidance.pdf

    Για την ιστορία επαναλαμβάνω ότι στον Ελλαδικό χώρο, το 26 % του εδάφους (!) είναι Natura 2000, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι…12 %. Ελληνική πρωτιά εδώ. Τα μεταλλεία/ορυχεία καταλαμβάνουν λιγότερο από το 1 % του εδάφους της Ελλάδας…Το πιό ωραίο δε είναι ότι κάποιοι θεωρούν πως για να αντιμετωπίσουμε θέματα χρήσεων γης, θα πρέπει να…αυξήσουμε έτι περαιτέρω τις περιοχές Natura και να εξαφανίσουμε τη μεταλλεία και τη βιομηχανία.

  2. Stinger, τα σχόλιά σου θα εγκριθούν μόνο αφού μας πεις για το Λαρνάκι.

    Να μας πεις αν είναι νόμιμο, να μας πεις για τη συνεισφορά του στην (υπ)ανάπτυξη της Ιτέας και του Δήμου Δελφών…

    Να μας πεις αυτά τα ωραία που λες εσύ “πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε βιομηχανία”(!)…

    Να μας πεις γιατί θα πρέπει να δώσουμε δεκαετή παράταση σε αυτό το παράνομο αίσχος…

    …και ξέρεις πόσοι πολλοί σου την έχουν στημένη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.