Ψάχνουν φλέβα χρυσού σε 55 περιοχές της Κύπρου


Έρευνες από πέντε εταιρείες

Πηγή: “Ο Φιλελεύθερος”

Λευκωσία: Αυξάνονται συνεχώς οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης από ξένους και Κύπριους επενδυτές, για εξασφάλιση αδειών επισκόπησης για εντοπισμό χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων. Μέχρι σήμερα εκδόθηκαν 55 άδειες επισκόπησης, ενώ εκκρεμούν άλλες πέντε αιτήσεις, όπως μας λέχθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Η ερευνητική δραστηριότητα για εντοπισμό χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, πραγματοποιείται με ελπιδοφόρες προοπτικές σε εκτεταμένες περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, σε μια έκταση που ξεπερνά τα 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, διεξάγονται έρευνες στις ακόλουθες περιοχές:

  • Στην ευρύτερη περιοχή της Σκουριώτισσας, από την εταιρεία HellenicCopper Mines.
  • Στις περιοχές Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κλήρου και Πολιτικού, από την εταιρεία Easter Mediterranean Resources.
  • Στην ευρύτερη περιοχή των Κελλιών, από την εταιρεία Kimon Enterprises.
  • Στις περιοχές Κλήρου, Πολιτικού, Καμπιών, Καπέδων, Αναλυόντα, Μαθιάτη, Σιας της Λευκωσίας, Ασπρογιάς, Λυσού, Κινούσας και Πόλης της Πάφου από την εταιρεία Katla Exploration (Northern Lion Gold Corp.). Πρόσφατα, η καναδέζικη εταιρεία εξασφάλισε άδεια επισκόπησης και στην κοινότητα Αγγλισίδες.
  • Στην περιοχή Καπέδων της Λευκωσίας, Βρετσιών της Πάφου και Λουβαρά και Πραστειού Κελλακίου της Λεμεσού από την Treasure Development.

Σημειώνεται ότι, από τις μέχρι σήμερα ερευνητικές δραστηριότητες, πέρα από περιορισμένο αριθμό μεμονωμένων αποτελεσμάτων που κατά καιρούς ανακοινώνονται από τους ερευνητές, δεν έχει επισημανθεί οποιοδήποτε νέο χρυσοφόρο κοίτασμα, το οποίο δύναται τεχνοοικονομικά να τύχει εκμετάλλευσης. Όσον αφορά άλλα μεταλλεύματα, δεν έχει επισημανθεί οποιοδήποτε νέο κοίτασμα και οι εργασίες επισκόπησης περιορίστηκαν στη λεπτομερέστερη διερεύνηση κοιτασμάτων χαλκού και ψευδαργύρου που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν, στις περιοχές Πολιτικού και Κλήρου, όπως και στις περιοχές των υφιστάμενων μη ενεργών μεταλλείων χρυσού και χαλκού.

Τονίζεται ότι, οι άδειες επισκόπησης εγκρίνονται πάντοτε μετά από προσεκτική εξέταση, έτσι ώστε, οι περιοχές στις οποίες παραχωρούνται, να είναι ελπιδοφόρες για την ανεύρεση μεταλλευμάτων και παράλληλα, οι ερευνητικές δραστηριότητες να μην επηρεάζουν αρνητικά τις ανέσεις των κατοίκων, την αρχαιολογική κληρονομιά, τις δασικές εκτάσεις, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες κ.λπ. Επίσης, οι άδειες αυτές παραχωρούνται σε πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που έχουν την τεχνοοικονομική δυνατότητα να φέρουν σε πέρας τις ερευνητικές εργασίες. Σε περίπτωση παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης, ο φορέας της εκμετάλλευσης είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί κάθε πέντε χρόνια τις μελέτες που εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Δείτε κι ένα σχετικό βίντεο εδώ: http://www.sigmalive.com/news/local/306701


3 απαντήσεις στο “Ψάχνουν φλέβα χρυσού σε 55 περιοχές της Κύπρου”

  1. Καλησπέρα,

    το ότι ο χρυσός, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο εξαντλούνται το γνωρίζαμε. Όμως πόσοι γνωρίζουν ότι τελειώνει και ο Σίδηρος και μάλιστα σε λιγότερο από 50 χρόνια;

    Διαβάστε εδώ μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την εξάντληση των αποθεμάτων των μετάλλων.

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_27.html#axzz1KjDSTcnO

    • Kαλημέρα,
      Είχα αφήσει ένα σχόλιο στο ιστολόγιο σας σχετικά με την εξάντληση των αποθεμάτων χρυσού, αλλά για άγνωστο λόγο δεν το δέχτηκε.
      Για όλα τα μέταλλα, βασικά και πολύτιμα, ο κανόνας είναι ότι όσο ανεβαίνουν οι τιμές γίνονται εκμεταλλεύσιμα και πολύ φτωχά “κοιτάσματα” γεγονός που συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση στους όγκους των εξορύξεων. Π.χ. οι Σκουριές στη Χαλκιδική που είναι η “ναυαρχίδα” του Επενδυτικού Προγράμματος της Ελλ. Χρυσός, τι νομίζετε ότι περιέχει; Μισό γραμμάριο χρυσού ανά τόνο και περίπου μισό τοις εκατό χαλκό! και μερικοί έχουν το θράσος να το θεωρούν αυτό “βιώσιμη” πρόταση.
      Θα ξαναγράψω κάτι και θα σας το στείλω με e-mail.

  2. @antigoldgreece
    όταν είχες γράψει το σχόλιο πριν 4 χρόνια η τιμή του χαλκού ήτανε $11 ανα κιλό.
    0.5% στον τόνο μιλάμε για 5 κιλά χαλκού. Δηλαδή $55 από κάθε τόνο.
    και η τιμή του χρυσού ήτανε στις $60000 ανα κιλό, δηλαδή $30 ανα μισό γραμμάριο.
    Τα μηχανήματα δουλεύουν με μέσο όρο 35 τόνους ανα ώρα, δηλαδή 840 το 24ωρο έκαστο μηχάνημα.
    Δηλαδη με παραγωγή 71400 ημερησίως, άρα πάνω από 2 εκατομμυρια το μήνα μόνο από ένα μηχάνημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.