Λαρνάκι Ιτέας: νέα παράταση στο έγκλημα;


Το ζήτημα “Λαρνάκι” είναι καυτό αυτές τις ημέρες. Ο κόλπος Λαρνάκι δυτικά της Ιτέας, μέσα στο Δελφικό Τοπίο, μπαζώθηκε παράνομα πριν από 40 χρόνια από την εταιρεία “Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνη” – τώρα S&B – για να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φόρτωσης βωξίτη. Οι εγκαταστάσεις έχουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα νομιμότητας και ασφάλειας – π.χ. τα φορτηγά της εταιρείας διασχίζουν κάθετα την εθνική οδό Γαλαξιδίου-Ιτέας επειδή δεν υπάρχει κόμβος εισόδου-εξόδου!

Τον Ιανουάριο του 2012 λήγει η δεκαπενταετής σύμβαση του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας με την εταιρεία S&B για μίσθωση του μπαζωμένου χώρου εκτάσεως 76 στρεμμάτων. Την Πέμπτη το απόγευμα (17/3) ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας εισηγήθηκε αιφνιδιαστκά και εκτός ημερήσιας διάταξης στην Λιμενική Επιτροπή να ψηφιστεί 10ετής ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης και μάλιστα με το ίδιο ευτελές μίσθωμα των 30.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 0,39 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο! Η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 21/3 (αύριο), όμως τα νέα έχουν κυκλοφορήσει και η συγκάλυψη εγκλημάτων δεν είναι πλέον ανεκτή.

Πληθώρα στοιχείων για το Λαρνάκι μας δίνει το “Δελφικό Μέλλον”. Αντιγράφουμε:

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, μας έχει σταλεί άφθονο υλικό και είναι πολύ δύσκολο να το ταξινομήσουμε και να το αξιολογήσουμε. Οι εξελίξεις όμως μας οδηγούν από μόνες τους. Χωρίς πολλά λόγια, φωτογραφίες και σχόλια που μιλάνε από μόνα τους.

Το Λαρνάκι το 1945 (φωτό) και μέχρι το 1972 ήταν ένα πλούσιο διβάρι ή κάπως έτσι το ονόμαζε η έκθεση που το απέρριψε ως χώρο κατασκευής του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάστηκε τελικά στη Σαλαμίνα. Ήταν ένας από τους πέντε σημαντικότερους ιχθυοαναπαραγωγικούς σταθμούς της Μεσογείου, άρα και παγκόσμιας βαρύτητας οικότοπος.

Το 1972 η εταιρία των γνωστών πια Ηλιόπουλων, μπάζωσε παράνομα τον κόλπο σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες τοπικούς άρχοντες, δημόσιους λειτουργούς κ.λ.π. που σήμερα βρίσκονται σε ανάλογες θέσεις (ή απόγονοί τους) παρέχοντας στον «απόγονο» της ίδιας εταιρίας παρόμοιες υπηρεσίες. Ο τουρισμός είχε φανεί δυναμικά στην περιοχή, οι Δελφοί ανήκαν (και ανήκουν και σήμερα) στις τέσσερεις πέντε σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας και η ανάπτυξη ήταν ξέφρενη. Η παράνομη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων όμως συνεχίστηκε, με την κρίση πετρελαίου φέρανε «συμπτωματικά» και όλα τα σαπιοκάραβα να πλένουν τα αμπάρια στο Κρισσαίο νεκροταφείο. Όταν έφυγε το τελευταίο πλοίο το 1985 (είχαν ολοκληρωθεί και οι περισσότερες εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι) έφυγε μαζί και ο τελευταίος τουρίστας από τους βιομηχανικούς πια Δελφούς . (Σημερινές εικόνες στο Google Earth). Κανένας δεν τιμωρήθηκε για αυτό το έγκλημα μέχρι σήμερα.

Έτσι, η συστηματική «δουλειά» των καλών συνεργατών της εταιρίας, μετέτρεψε τη όμορφη   Ιτέα, την σκάλα των Σαλώνων, την θάλασσα και την παραλία του «ομφαλού της Γής»


(και μία για τους ανάπηρους που δεν γνωρίζουν πόσο κοντά είναι οι Δελφοί από την Ιτέα),

σε κάτι σαν τον «πρωκτό» της περιοχής

και για όσους δεν κατάλαβαν καλά


Όσοι αντέδρασαν στο έγκλημα  αυτά τα χρόνια, τιμωρήθηκαν. Εξορίες, απολύσεις, και ότι άλλο διέθεταν οι συνεργάτες τοπικοί άρχοντες κ.λ.π. συνεργαζόμενοι.

Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, γέμιζε και γεμίζει μέχρι σήμερα τα πνευμόνια και τα μπαλκόνια των κατοίκων της Ιτέας κόκκινη σκόνη. Οι καταγγελίες σε Λιμεναρχείο συνεχόμενες μέχρι και σήμερα. Ο Λιμενάρχης μέλος της Λιμενικής Επιτροπής μέχρι σήμερα. Δήθεν γινόντουσαν παρατηρήσεις στην εταιρία, δήθεν συμμορφωνόταν. Κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση η ίδια συμπεριφορά από όλους. Οι όροι λειτουργία όπως τους καθορίζουν οι νόμοι απαγορεύουν κάτι τέτοιο και για απλή σκόνη. Το κάποτε πανέμορφο ηλιοβασίλεμα στο Τροκαντερό.

μετατράπηκε σε κόλαση ύποπτης κόκκινης σκόνης. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η δυτική πλευρά της Ιτέας πνίγεται στη σκόνη επί δεκαετίες, μέχρι και σήμερα. Ο ορισμός του εμπαιγμού νόμων, αρχών και κατοίκων . Το Λιμεναρχείο κάτι κάνει, αλλά τι; Κανείς δεν έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα για αυτό το «έγκλημα» διαρκείας.

Η υγεία των κατοίκων της Ιτέας όμως δεν είναι και από τις καλύτερες της Ελλάδας. Κάτι για πρωτιά για καρκίνους συζητάνε όλοι, κάτι που στο αγνό επαρχιώτικο περιβάλλον πεθαίνουν κάθε τόσο νέοι άνθρωποι από καρκίνο και τους γνωρίζουμε όλοι μας σαν να ζούμε σε κάποια μολυσμένη μεγαλούπολη ή βιομηχανική περιοχή, και κανένας δεν «τόλμησε» να αναρωτηθεί τι μπορεί να φταίει.

Σε ανύποπτο χρόνο, κάποια νεαρή φοιτήτρια από την περιοχή, εκπονεί μια μελέτη στα πλαίσια των σπουδών της. Η μελέτη δημοσιεύεται και σε επιστημονικό περιοδικό και γίνεται όσο πιο επίσημη μπορεί. Στην πρώτη σελίδα αναφέρονται όλα τα στοιχεία για να την βρει όποιος θέλει στο διαδίκτυο. Στη δεύτερη σελίδα φαίνεται ο χώρος που αφορά η μελέτη. Στην τελευταία, στα συμπεράσματα (Conclusions) υπάρχουν συγκεντρωμένα.. …………………………..τα «Συμπεράσματα» !!!!!!!!!!!! (Αυτά έχουν το ζουμί, οι άλλες οι σελίδες είναι για το τυπικό και όσους έχουν παραπανίσιο χρόνο)

Σε πρόχειρη μετάφραση οι πρώτες πέντε γραμμές λένε ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη στον κόλπο της Ιτέας, έχει (contaminated) μολυνθεί  από ραδιενεργό ουράνιο (U), θόριο (Th) και ράδιο (Ra) κ.λ.π. (Βάλτε τις λέξεις στο «Google Μετάφραση» πριν μας κάνετε μήνυση να δείτε ότι έχουμε δίκιο). Πέρυσι το καλοκαίρι δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο σε τοπική εφημερίδα.

Κανένας επίσημος δεν ασχολήθηκε, θάνατος σε τιμή ευκαιρίας, πάρτε κόσμε.
Και ο κ. Κατσαρός  θέλει λέει να ανανεώσει την σύμβαση, βιαστικά.

Η σύμβαση μίσθωσης της περιοχής από το Λιμενικό Ταμείο στην εταιρία που γεμίζει επί δεκαετίες ραδιενεργή σκόνη την ζωή των κατοίκων και διώχνει τους επισκέπτες, δημιουργεί πολλές απορίες. Η αναφορά στην Παρ Β/ για την παραχώρηση   αναφέρει « την υπ’ αριθ. Γ 2895/28—1972 άδεια (των αρμόδιων Υπουργείων) για παραχώρηση χρήσεως χώρου ζώνης του Λιμένα Ιτέας.» Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται είναι πάνω σε παράνομο μπάζωμα της θάλασσας, κτίρια σε αιγιαλό κ.λ.π. Ποια ζώνη Λιμένα;

Η αναφορά στην παράγραφο Γ/ αναφέρει την απόφαση ότι η παραχώρηση γίνεται βάση της «….46835/2-10-00 απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού και φόρτωσης βωξίτη….». Η μελέτη αυτή και όλες οι ανανεώσεις της έχουν καταγγελθεί αναλυτικά από την  «Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας» και το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”.

Καταγγελία απαράδεκτων ΜΠΕ και Άδειας Λειτουργίας των εγκαταστάσεων βωξίτη δυτικά της Ιτέας Φωκίδας

Όχι, δεν τελειώνει εδώ. Έχει και άλλο και είναι εξίσου ενδιαφέρον.
Στους όρους με τους οποίους γίνεται η παραχώρηση λέει:

« γ) Για την εκτέλεση εργασιών στον ανώτερο περιγραφόμενο χώρο, θα τηρούνται οι διατάξεις τις νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα οι όροι που ορίζονται στην με αριθ. Πρωτ. 46835/2-10-2000 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων καθώς και οι όροι που θα εγκριθούν στο μέλλον σε αντικατάσταση των ήδη εγκεκριμένων. (όπως καταλάβατε, πρόκειται για την προαναφερόμενη καταγγελμένη γελοία άδεια λειτουργίας και τις ανανεώσεις της).
Επίσης θα λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία μέτρα ασφαλείας. Η εταιρία «ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ» θα τηρεί τους όρους και τους προβλεπόμενους στη νομοθεσία κανόνες ασφαλείας για την λειτουργία των εγκαταστάσεών της.»

Στο τέλος της ευτελέστατης τετρασέλιδης Παραχώρησης αναφέρει :

«Σε περίπτωση μη τηρήσεως των ανωτέρω το Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας δύναται να ανακαλέσει την παρούσα απόφαση και η εταιρία «ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ» υποχρεούται να αποχωρήσει από την παραχωρηθείσα έκταση εντός τακτής προθεσμίας και άνευ ουδεμίας αξίωσης αποζημιώσεως»

Έστω ότι οι εγκαταστάσεις «χάνουν» από τα μισά από αυτά που αναφέρονται στην καταγγελία. «Μολύνουν» αποδεδειγμένα την κατοικημένη περιοχή της Ιτέας με ραδιενέργεια και λειτουργούν χωρίς οδικό κόμβο πάνω σε εθνική οδό. Για ποιους «προβλεπόμενους στη νομοθεσία κανόνες ασφαλείας» μιλάει η σύμβαση; Για ποιους νόμους μιλάμε;

Την ανάρτηση αυτή, την αφιερώνουμε όχι μόνο στο κ. Κατσαρό και την Λιμενική Επιτροπή που σίγουρα κάτι έχουν καταλάβει λάθος, αλλά και στον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του με το μεγάλο αναπτυξιακό όραμα για τους Δελφούς που συμπτωματικά βρίσκονται στην Κύπρο (ελπίζουμε όχι με χρήματα του Δήμου), την κ. Μπιρμπίλη που αγαπάει το περιβάλλον και τον κ. Παπανδρέου που αν περιμέναμε από τα «πράσινα» λόγια του και άλογά του ……………..

Θα θέλαμε κλείνοντας να ρωτήσουμε σε πρώτο πρόσωπο, τον άνθρωπο που τις επόμενες μέρες θα εισηγηθεί ή και θα ψηφίσει θετική απόφαση ανανέωσης αυτού του αίσχους, στην μόνη γλώσσα που πιθανότατα καταλαβαίνει :

Πρόσθεσε την χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) της ζωής των ανθρώπων που πρόκειται να εξακολουθήσουν να αναπνέουν ραδιενεργή σκόνη για άλλα 10 χρόνια,
στην χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) του Δελφικού Πνεύματος που τόσο δέος προκαλεί σε όλους τους καλλιεργημένους ανθρώπους σε όλη τη γη,
κάπου εκεί ανάμεσα πρόσθεσε την χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) του γενικότερου περιβάλλοντος της περιοχής που καταστρέφεται
και τέλος την χρηματική αξία (που εσύ εκτιμάς) της αναπτυξιακής δυνατότητας του τουρισμού στον Δήμο Δελφών που διαγράφεις εντελώς με αυτή την επιλογή σου,
και πες μας πόσα λεφτά θα ζητήσεις από την εταιρία για αυτό.

Στο όνομά μας βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση και στο όνομά μας ενεργείς.








Μία απάντηση στο “Λαρνάκι Ιτέας: νέα παράταση στο έγκλημα;”

  1. Πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια στο http://delphikomellon.blogspot.com/ και στο
    http://iteanews.blogspot.com/2011/03/blog-post_4529.html.
    Ο κόσμος επιτέλους ξυπνάει και καταλαβαίνει τι παίζεται τόσα χρόνια στην πλάτη του.
    Παρακαλούμε να μας πει την άποψή του και ο κ. Stinger, αφού αφορά την εταιρεία ΤΟΥ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.