Παναμάς: Απόσυρση του νέου μεταλλευτικού νόμου μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων


Photo: Erick Marciscano,  La Estrella

Photo: Erick Marciscano, La Estrella

Ο νέος μεταλλευτικός νόμος που πέρασε η Κυβέρνηση του Παναμά στις 10 Φεβρουαρίου 2011 δεν άντεξε ούτε ένα μήνα. Μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων ιθαγενικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με δακρυγόνα και τραυματισμούς, στις 4 Μαρτίου ο Πρόεδρος της χωρας υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι θα αποσύρει το νόμο ο οποίος θα επέτρεπε σε ξένες κυβερνήσεις να αποκτήσουν ιδιοκτησία σε μεταλλεία του Παναμά. Η πέτρα του σκανδάλου είναι το βουνό Cerro Colorado, στην περιοχή των ιθαγενών Ngobe, το οποίο έχει  πλούσια κοιτάσματα χαλκού. Ο Πρόεδρος Μαρτινέλι το “έταξε” για εκμετάλλευση στην Κυβέρνηση της Ν. Κορέας, δηλώνοντας μάλιστα (πέρσι)Μετά χαράς θα αλλάξουμε το νόμο… Θέλουμε η Κυβέρνηση της Κορέας, μαζί με τους Καναδούς, τους Αμερικανούς και τη χρηματιστηριακή αγορά να αναπτύξουμε μαζί αυτό το μεταλλείο”!!! Καλό;

Μόλις πριν από έξι μήνες, ο Πρόεδρος Μαρτινέλι είχε υποχρεωθεί να αποσύρει έναν άλλο νόμο, ο οποίος καταργούσε την υποχρέωση υποβολής περιβαλλοντικής μελέτης από τις πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες, περιόριζε το δικαίωμα στην απεργία και έδινε  ασυλία στους αστυνομικούς για παραβιασεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών. Οι κινητοποιήσεις των Ngobe καταπνίχθηκαν βίαια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.