Ο χρυσός της XTV


Από http://ierissos.blogspot.com/

Παρακολουθήσαμε, Δευτέρα και Τρίτη, την «παρουσίαση» του επιχειρησιακού προγράμματος της «Ελληνικός Χρυσός», την περίφημη ΜΠΕ, σε δύο ωριαίες εκπομπές της τηλεόρασης XTV.

Η παρουσίαση έγινε από την έδρα της εταιρείας με τον Διευθυντή της εταιρείας κ. Στρατουδάκη και τα διευθυντικά στελέχη της, κ. Θεορωρακόπουλο και κ. Γαζέα.

Ο δημοσιογράφος (λέμε τώρα) κ. Σταθώρος στον ρόλο του παρουσιαστή, «ξετίναξε» με τις αβανταδόρικες ερωτήσεις του και το μελιστάλαχτο -έως ραγιαδισμού- ύφος του και τους τρεις τους. “Και μάλιστα…., και πολύ ωραία…. και μακάρι…., και ναι είναι ακριβώς όπως τα λέτε….” και ξανά από την αρχή το τροπάριο. Τέλος πάντων, από ένα επαρχιακό κανάλι της Χαλκιδικής που παλεύει να επιβιώσει, ας μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις και για την επάρκεια και για την συμπεριφορά. Ξέρουμε.

Kαι βέβαια δεν μπορούμε να αντιπαρατεθούμε σε μια-δυό σελίδες, στα όσα είπαν επί δύο ολόκληρες ώρες οι υπάλληλοι της εταιρείας. Υπάρχουν άλλωστε ένα σωρό αντεπιχειρήματα επιστημόνων που γράφονται και αναπτύσσονται στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στα χωριά της Χαλκιδικής και στην Θεσσαλονίκη. Θα προσπεράσουμε και το καθησυχαστικό ύφος των τριών που δήλωναν και ξαναδήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πουθενά. Θα προσπεράσουμε και την προσπάθειά τους να μας πείσουν πόσο καλή εταιρεία είναι και πόσο πολύ αγαπάνε τον τόπο, περισσότερο από αυτούς που φωνάζουν, με τα σκοτεινά κίνητρα.

Θα σημειώσουμε μόνον δύο στοιχεία που μας έκαναν εντύπωση για το χοντροκομμένο του πράγματος της παρουσίασης. Το πρώτο είναι το ύφος του κ. Στρατουδάκη και η απαξία με την οποία μίλησε για την πρόταση του δημοψηφίσματος και για τους επιστήμονες που αντιτίθενται στο επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Είπε λοιπόν ο κ. Στρατουδάκης αναφερόμενος στους πανεπιστημιακούς που αντιτίθενται στο έργο, ότι, από όσο ξέρει αυτός, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διακρίνονται για δύο πράγματα: την γνώση τους και το ήθος τους, για να συνεχίσει λέγοντας πως αυτά που λένε οι αντιτιθέμενοι, δηλώνουν ότι ή δεν έχουν γνώση, ή αν έχουν πράγματι γνώση, και παρόλα αυτά λένε αυτά που λένε (εναντίον της επένδυσης δηλαδή) τότε δεν έχουν ήθος. Δηλαδή κατά τον υπάλληλο της εταιρείας κ. Στρατουδάκη, οι πανεπιστημιακοί που αντιτίθενται, ή δεν είναι σοβαροί επιστήμονες ή είναι ανήθικοι. Θαυμάστε επιχείρημα και λογική. Δηλαδή: «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει».

Αντιθέτως, όλοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην σύνταξη της ΜΠΕ είναι επιστήμονες κύρους με ευθύνη. Πέραν της ύβρεως –με την αρχαία ή την νέα έννοια του όρου, διαλέγετε και παίρνετε- μια τέτοια τοποθέτηση, είναι δηλωτική εκνευρισμού.

Το άλλο που μας έκανε εντύπωση για την χοντροκοπιά και τον πρωτογονισμό του είναι το video animation που πρόβαλαν με τα διάφορα στάδια του έργου, όπου όλα γίνονταν ωραία, επί χάρτου βέβαια। Κόβονταν τα δεντράκια και τσάκ αμέσως το μέρος ξαναπρασίνιζε με την αποκατάσταση। Άνοιγαν οι τρύπες και τσάκ αμέσως ξαναγέμιζαν με την γόμωση। Σε ένα λεπτό μέσα είχαν γίνει όλα, όπως στα παιδικά παραμύθια της τηλεόρασης με τα κινούμενα σχέδια και τα Lego। Έκοψαν τα δέντρα, δούλεψαν τα μηχανήματα, άνοιξαν τα λαγούμια, πήραν τους θησαυρούς, έκαναν την αποκατάσταση και η Χαλκιδική μας παραδίδονταν καταπράσινη και πανέμορφη όσο ποτέ, σαν να μην συνέβη τίποτα, ακόμα καλύτερη κι από πριν। Όλα, υπό τους ήχους απαλής και ευχάριστης μουσικής, λες και ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ, και με μια γλυκιά γυναικεία φωνή παραμυθιού να αφηγείται τις φάσεις του έργου. Σύγχρονες (;) μέθοδοι προπαγάνδας που απευθύνονται σε αφελείς ιθαγενείς.

Είναι φανερό ότι οι της εταιρείας και οι σύμμαχοί τους, θορυβήθηκαν από την χιονοστιβάδα των αντιδράσεων που πολλαπλασιάζονται και γενικεύονται. Έτσι όπως χειρίστηκαν την «διαβούλευση» και οι πιο καλόπιστοι πονήρεψαν και έγιναν καχύποπτοι. Προσπαθούν τώρα να τα μαζέψουν αλλά δύσκολα, το πράμα «πήρε κλίση».

Εμείς θα θέσουμε ξανά το ερώτημα: Είναι δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει το έργο; Ακόμα και κατά την κ. Καραβασίλη, ναι. Δημοψήφισμα λοιπόν και κοντός ψαλμός αλληλούια.


2 απαντήσεις στο “Ο χρυσός της XTV”

  1. Για την ταμπακιέρα ούτε λόγος βέβαια…Απορίας άξιο παραμένει το αίτημα για «δημοψήφισμα». Μήπως έχετε την ψευδαίσθηση ότι η τοπική κοινωνία δεν εκφράστηκε για την επένδυση; Θα σας θυμίσω ότι οι «οικολόγοι» της Χαλκιδικής είχαν ανάγει σε δημοψήφισμα τις πρόσφατες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου ο κόσμος τους (σάς) μαύρισε δεόντως.
    Αν πάλι η αντίθεσή σας οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους, τότε πώς αυτοί θα εξαφανισθούν με το «δημοψήφισμα»; Δηλαδή αν με το «δημοψήφισμα» η τοπική κοινωνία πεί ξανά «ναι», οι περιβαλλοντικές σας «ανησυχίες» πήγαν περίπατο;

    • Θα ήθελες να είναι έτσι, αλλά δυστυχώς για σένα δεν είναι.

      Στις εκλογές υπήρχαν δυο υποψήφιοι, ο Πάχτας με το “ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ” τα προγράμματα της εταιρείας και ο Βλαχόπουλος με τη θέση “ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ”. Αν εσένα αυτό σου κάνει για “οικολογική” θέση, πες το κι έτσι.

      Στους δυο πρώην Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας όπου προκειται να αναπτυχθεί συνολικά το Επενδυτικό Σχέδιο, ο Βλαχόπουλος πήρε το 62% και 55% αντιστοίχως. Η τοπική κοινωνία “μαύρισε” τον Πάχτα και μαζί και την εταιρεία! Τον Πάχτα τον έβγαλε η Αρναία, όπου πήρε πάνω από 75%, για λόγους καθαρά τοπικιστικούς και άσχετους με τα μεταλλεία – γιατί μέχρι πρόσφατα που βγήκε το θέμα της Πιάβιτσας, η Αρναία είχε την εντύπωση ότι είναι μακριά και δεν την αγγίζει το θέμα. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Και βέβαια, δεν νομίζω να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι χωριά όπως η Αμμουλιανή και τα Πυργαδίκια που ψήφισαν Πάχτα, είπανε “ναι” στο Επενδυτικό Σχέδιο!

      Οπότε, ας τολμήσουν να κάνουν δημοψήφισμα και θα τα πούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.