Κίτρινος ή κόκκινος χρυσός; Γιγαντιαίο μεταλλείο χρυσού απειλεί τον κόκκινο χρυσό της Αλάσκας, τον άγριο σολωμό


Vday-bristolbayΠοιος ασχολείται θα πείτε με τέτοια πράγματα… κανείς, αλλά το ημερολόγιο μας λέει ότι σήμερα είναι μια από αυτές τις ανόητες ημέρες που έχουν θεσπιστεί για να αυξάνεται η κατανάλωση κοσμημάτων και δωρακίων γενικώς. Και επειδή γύρω στο 75% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής χρυσού κατευθύνεται στη βιομηχανία κοσμημάτων,  ας κάνουμε μια σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο.

Τη φετινή γιορτή (λέμε τώρα) του Αγίου Βαλεντίνου, η Bristol Bay Alliance – συμμαχία για την προστασία του κόλπου Μπρίστολ – μας καλεί να βοηθήσουμε τους αυτόχθονες και τους ψαράδες της Αλάσκας στον αγώνα τους να προστατεύσουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό άγριου σολωμου στον κόσμο, η αλιεία του οποίου δίνει τροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους και χιλιάδες δουλειές στον τοπικό πληθυσμό. Όλα αυτά απειλούνται από ένα σχεδιαζόμενο μεταλλείου χαλκού χρυσού – το διάσημο πλέον  Pebble mine – που θα παράξει ούτε λίγο ούτε πολύ 10 δισεκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων!  Περισσότερα στο www.ourbristolbay.com.

[vimeo http://vimeo.com/3075423]

Το 80% του κόσμου είναι αντίθετο με το σχέδιο αλλά τα λεφτά είναι πολλά Άρη… σ’αυτήν την περίπτωση ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.  Πάνω από $300 δις, με τις χαμηλές τιμές των μετάλλων των αρχών του 2009. Άγνωστο το σημερινό νούμερο.  Τα νούμερα των γεωλογικών αποθέματων είναι κυριολεκτικά ασύλληπτα: 6 δισεκατομμύρια τόνοι (!!!) βέβαια και ολίγον πιθανά και άλλα 5 δισεκατομμύρια τόνοι (!!!) λιγότερο πιθανά… Εκτιμάται ότι είναι το δεύτερο σε μέγεθος κοίτασμα αυτού του τύπου στον κόσμο, ελαφρά μικρότερο από το άλλο τέρας, το Grasberg στην Παπούα Νέα Γουινέα. Aφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη για το τι θα γίνει στην Αλάσκα…

Οι κάτοικοι από την άλλη έχουν το δικό τους χρυσό που στην προκειμένη περίπτωση είναι κόκκινος. Οι σολωμοί που αναπαράγονται στα φρέσκα νερά  των ποταμών που εκβάλουν στον κόλπο Μπρίστολ και είναι η πραγματική πηγή ζωής της περιοχής.

“Η επιλογή της Αλάσκας: Χρυσός ή ψάρια” ήταν ο τίτλος του αφιερώματος του τεύχους Δεκεμβρίου του National Geographic για τον κόλπο Μπρίστολ και το Pebble. Και μια εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών εδώ.


Μία απάντηση στο “Κίτρινος ή κόκκινος χρυσός; Γιγαντιαίο μεταλλείο χρυσού απειλεί τον κόκκινο χρυσό της Αλάσκας, τον άγριο σολωμό”

  1. ως τροφιματζής και …Ολυμπιακός…είμαι υπέρ του κόκκινου χρυσού!

    η διατροφική αξία του σολωμού…δεδομένη!
    η αξία του χρυσού…απλά …νομισματική…

    αλλά για να θρέψεις τον κόσμο…τρόφιμα χρειάζεσαι όχι χρήματα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.