“Οι μεταλλευτικές εταιρείες πίσω από την ήττα του Αυστραλού πρωθυπουργού”


Γίνονται τέτοια πράγματα;;; αααντε…! Γνωστή η ιστορία, στην Αυστραλία η αντιπαράθεση μαίνεται από τον περασμένο Μάιο και επιτέλους ασχολήθηκαν με το θέμα και οι δικές μας εφημερίδες. Εμείς αντιγράφουμε από το φιλικό ιστολόγιο ΔΕΛΦΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ που ασχολείται κυρίως με τη δράση των μεταλλευτικών εταιρειών στη Φωκίδα.

Η δύναμη των κολοσσιαίων μεταλλευτικών πολυεθνικών είναι τόση που ανατρέπει πρωθυπουργούς μεγάλων χωρών. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αυστραλία, οι γιγαντιαίες μεταλλευτικές εταιρείες της χώρας δαπάνησαν το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να εμποδίσουν την επιβολή έξτρα φόρου στα υπερκέρδη τους και να ανατρέψουν τον Κέβιν Ραντ από την πρωθυπουργία. Και τα κατάφεραν.

Μεταλλευτικές Αυστραλίας

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση Ραντ αποφάσισε να επιβάλει φόρο 40% στα αστρονομικά υπερκέρδη των μεταλλευτικών εταιρειών, αρχής γενομένης από το 2012. Υπολογιζόταν, μάλιστα, ότι στη διάρκεια της πρώτης διετίας είσπραξης αυτού του ειδικού φόρου θα εισέρρεαν στο δημόσιο ταμείο της Αυστραλίας πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εταιρείες δεν έμειναν, φυσικά, με σταυρωμένα χέρια και ξεκίνησαν διαφημιστική εκστρατεία εναντίον του κ. Ραντ που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του από την πρωθυπουργία. Όπως θα περίμενε κανείς, η Τζούλια Γκίλαρντ που τον διαδέχθηκε, συμφώνησε με τις μεγάλες πολυεθνικές να μειωθεί ο φόρος στο 30%. Παρά ταύτα και πάλι κάποιες αντιδρούν και δεν θέλουν να καταβάλουν τον φόρο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=247516


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.