H σιωπή είναι χρυσός… για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!


goldmine
www.seleo.gr

Σε διαβούλευση διά της γραπτής οδού …καλεί τώρα το ΥΠΕΚΑ τους φορείς που εμπλέκονται στην εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική! Αυτό καταγγέλει μεταξύ άλλων ,το παρατηρητήριο μεταλλευτικής δραστηριότητας ,δια στόματος του Κου Τόλη Παπαγεωργίου.

«Το υπουργείο χθές μας ενημέρωσε ότι τελικά η διαβούλευση απλά δεν θα γίνει. Και μας καλεί τώρα να καταθέσουμε  εγγράφως τις όποιες ενστάσεις και προτάσεις μας ,σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.» ,υποστήριξε  ο κος Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια ημερίδας ,που διοργάνωσε η οικολογική κίνηση  Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του κέντρου ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα « Μεταλλεία Χρυσού. Μια απειλή για τη Χαλκιδική.»

«Η Ελλάκτωρ ,χρωστάει σε δάνεια που έχει λάβει από τις τράπεζες ΑLPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ποσά μεγαλύτερα του 1,5 δις ευρώ. Εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια είναι άμεσης καταβολής. Η  αδειοδότηση της επένδυσης χρυσού θα επιτρέψει την επαναχρηματοδότηση της εταιρίας. Δεν το λέω εγώ.Το γράφει σήμερα σε σχετικό δημοσίευμα της και η οικονομική εφημερίδα newsdeal. Είναι προφανές ,τόνισε ο κος Παπαγεωργίου ,ότι η κυβέρνηση ,με αυτές τις πρακτικές επιχειρεί να σώσει το Μπόμπολα και τις τράπεζες.»

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών εξιδικευμένοι επιστήμονες, πρώην δήμαρχοι  εκπρόσωποι κατοίκων και άλλες οικολογικές συλλογικότητες της Βόρειας Χαλκιδικής  ,οι οποίοι στάθηκαν με έμφαση στις μη αναστρέψιμες συνέπειες όπως υποστηρίζουν , που θα έχει για όλη τη Χαλκιδική το επενδυτικό σενάριο.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του καθηγητή Πολυτεχνικής του Α.Π.Θ  Γ.Τριανταφυλλίδη . «Πρόκειται για μία οικολογική βόμβα. Η εξόρυξη χρυσού θα στεγνώσει τον υδροφόρο ορίζοντα όλης της Χαλκιδικής. Ενώ παράλληλα ο επίσης  πανεπιστημιακός καθηγητής  ηλεκτρολογίας και μηχανικής  Ξενοφών Ζήσης εξέφρασε την άποψη ότι  για την αποκατάσταση του εδάφους της χερσονήσου ,έπειτα από μια τόσο βαριά για το οικοσύστημα  διαδικασία ,χρειάζονται περίπου 100.000 χρόνια!!!

Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο ευρωβουλευτής των οικολόγων πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος,ο οποίος κάλεσε τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτραπούν τα σχέδια της εταιρίας. Πάντως η κα Ειρήνη Μάρκου εκπρόσωπος την κατοίκων της περιοχής σημείωσε πως « οι πολίτες της Χαλκιδικής είναι μια γροθιά απέναντι σε αυτούς που ονειρεύονται μια χρυσή ανάπτυξη για τον τόπο. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα μας» κατέληξε λέγοντας η κα Μάρκου.

Επιπλέον ο οικονομολόγος Γιάννης Μίχος, και κάτοικος  συνάμα της περιοχής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι συνιστά οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους ο τρόπος εξαγοράς των μεταλλείων και των περιουσιακών τους  στοιχείων από την Ελληνικός Χρυσός ,την οποία μεταξύ άλλων κατηγόρησε  ότι χρησιμοποιεί  πρακτικές υπεράκτιων  εταιριών ,που σαν αποτέλεσμα έχουν τη συστηματική φοροδιαφυγή. «Από το 2003 μέχρι το 2008 πλήρωσαν σε φόρους στο ελληνικό δημόσιο μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ.»

Οι επιτροπές αγώνα των κατοίκων της περιοχής με τη συνδρομή του παρατηρητήριου μεταλλευτικής δραστηριότητας  και άλλων οικολογικών συλλογικοτήτων ετοιμάζονται να κινηθούν εναντίον της όλης διαδικασίας, προσβάλλοντας  νομικά τόσο την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όσο και τη δημόσια διαβούλευση κάτω από τους υπάρχοντες όρους διεξαγωγής της.

Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20022:l-rvideo&catid=1:latest-news&Itemid=50#ixzz1CY2PusBZ
Seleo.gr News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.