“Αυτή η συγκέντρωση είναι η πραγματική διαβούλευση”


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YzpKvoW88T4]

Ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος χαιρετίζει τη συγκέντρωση της 15ης Ιανουαρίου 2011 στην Ιερισσό κατά του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Οικολόγοι-Πράσινοι, την οποία αντιγράφουμε παρακάτω (από εδώ):

Στα αζήτητα η «διαβούλευση» και η «πράσινη ανάπτυξη» της κυβέρνησης

Με τους κατοίκους στην Ιερισσό ο Μ. Τρεμόπουλος

«Αυτή τη μαζική διαβούλευση φοβήθηκαν στην κυβέρνηση και δεν ήρθαν», τόνισε ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση των κατοίκων της Ιερισσού, που μάταια περίμεναν τους κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Επικαλούμενη τον «απόηχο των εντάσεων» του Δεκεμβρίου, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος-ΥΠΕΚΑ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 15-16 Ιανουαρίου διαβούλευση στην Ιερισσό της Χαλκιδικής για το σχεδιαζόμενο έργο της «Ελληνικός Χρυσός», καθώς και τις άλλες 3 προγραμματισμένες διημερίδες στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τη νέα εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ, η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα συνεχιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και μάλιστα στην Αθήνα!

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι στηρίζουν με συνέπεια τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στο Νέο Επενδυτικό Σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ανάγκη να αμφισβητηθεί συνολικά το μοντέλο ανάπτυξης που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν στην περιοχή ερήμην των πολιτών. Με την επένδυση αυτή θα υποβαθμιστεί μια ευρύτατη έκταση στη Χαλκιδική και θ’ αλλάξει δραματικά ο χάρτης, εξήγησε. Με την εξόρυξη θα καταστραφεί ο Κάκαβος, τα πανέμορφα δάση του, θα δηλητηριαστεί το έδαφος και τα νερά με τις αποθέσεις των υλικών και θα ανατραπεί το υδατικό ισοζύγιο.

Το πρόβλημα το αντιλαμβάνονται οι πολίτες και στην υπόλοιπη Χαλκιδική και απορρίπτουν τις μεθοδεύσεις και τους αποκλεισμούς, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. Και θα ανατρέψουν και πάλι τα σχέδια των κερδοσκόπων και των κυβερνήσεων που παραχωρούν χωρίς κανέναν αντίτιμο το δημόσιο πλούτο και τεράστιες πανέμορφες εκτάσεις. Οι συμπεριφορές αυτές συναντιούνται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες. Μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», σήμερα την αγνοεί και ξεφτιλίζει και την έννοια της διαβούλευσης και υποσκάπτει τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης. Μοναδική ελπίδα η κινητοποίηση των πολιτών, κατέληξε.

Στην συγκέντρωση πήραν μέρος και πληθώρα εκπροσώπων πολιτιστικών, εμπορικών και επιστημονικών συλλόγων και φορέων, πρώην δήμαρχοι και προσωπικότητες της Χαλκιδικής και πολλοί κάτοικοι, που φώναζαν –μεταξύ άλλων- το σύνθημα:

«Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό

και όχι τον τάφο μας φτιαγμένο από χρυσό»

Αναλυτικά τα γεγονότα:

  • Στις 27 Οκτωβρίου 2010, 10 μόλις μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΥΠΕΚΑ απέστειλε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -ΜΠΕ 1400 σελίδων για να γνωμοδοτήσει ως τις 3.12.2010, με συνοπτικές διαδικασίες.
  • Στις 26 Νοεμβρίου 2010 η Ειδ. Γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη, μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», 1 εβδομάδα μόλις πριν την προθεσμία για υποβολή της γνωμοδότησης του απερχόμενου ΝΣ Χαλκιδικής, ξεκίνησε τη «διαβούλευση» με την τοπική κοινωνία. Η έναρξή της μάλιστα συνοδεύτηκε από ρητή δήλωση της εκπροσώπου της Πολιτείας ότι η απόφαση για την επένδυση είναι προειλημμένη!
  • Στις 10 Δεκεμβρίου 2010, σε μια παρωδία συνεδρίασης με face control και μέσα σε κλίμα φοβερής πόλωσης έξω από την αίθουσα, το απερχόμενο ΝΣ Χαλκιδικής διάβασε τη θετική γνωμοδότησή του για το έργο. Η ΓΓ του ΥΠΕΚΑ υπόσχεται ότι ανεξαρτήτως (!) της απόφασης του ΝΣ, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να διαβουλευτεί με τις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό εγκαινιάζει μια σειρά συναντήσεων με πρώτη αυτή στην Ιερισσό στις 18 Δεκεμβρίου 2010.
  • Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, το ΥΠΕΚΑ αποφασίζει αιφνιδίως να αναβάλλει τη συνάντηση της επόμενης μέρας και παρά το ότι πολιτικοί φορείς όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν παρουσία από την αρχή της «διαβούλευσης». Η συνάντηση της Ιερισσού, η πρώτη από τις 4 προγραμματισμένες, αναβάλλεται για το διήμερο 15-16/1/2011.
  • Στις 14 Ιανουαρίου 2011, μία μόλις μέρα πριν τη νέα συνάντηση, η Ειδ. Γ. του ΥΠΕΚΑ αναβάλλει ξανά τη διαβούλευση αλλά και τις 4 διημερίδες. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει τη συνέχιση της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής…στην Αθήνα!

Πιθανώς η κυβέρνηση να θέλει να διαβουλευτεί μόνο με τους «επενδυτές» (εικονικούς και πραγματικούς) και τον σημερινό δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα, εμπνευστή της σκανδαλώδους μεταφορά των δικαιωμάτων εξόρυξης 317.000 στρεμμάτων γης από το Ελληνικό Δημόσιο στην «Ελληνικός Χρυσός» έναντι μόλις 11.000.000 ευρώ!

Επειδή όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι μελέτησαν τη ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός» και συζήτησαν με ειδικούς, καλούν την κυβέρνηση να δει τις ενστάσεις τους στο έργο, που τεκμηριώνονται αναλυτικά.. Ζητούμε, επιπλέον, από την κυβέρνηση τα εξής:

  • Να ανακαλέσει άμεσα την προειλημμένη απόφαση να προχωρήσει η επένδυση και να ξεκινήσει επιτέλους το διάλογο με τη ρητή δέσμευση ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως επιτάσσει η συνθήκη του Άαρχους.
  • Να καταρτίσει σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την ολοκλήρωση του διαλόγου όσο και για τη διαδικασία λήψης της απόφασης στο πνεύμα διαφάνειας και δημοκρατικής έκφρασης όλων των απόψεων.
  • Να δώσει στη δημοσιότητα εκείνους τους Περιβαλλοντικούς Όρους που παραβιάζονται από την «Ελληνικός Χρυσός», όπως αναφέρει η Ειδ. Γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Καραβασίλη στο non-paper που απέστειλε τον Ιούλιο του 2010 στην εταιρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.