Παράταση στην απόρριψη της σκουριάς στον Ευβοϊκό για τη ΛΑΡΚΟ , ενώ οι Επιθεωρητές αποκαλύπτουν σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων


162840_482898513111_624533111_5675327_3372454_n

Χθεσινό άρθρο της “ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ” αποκαλύπτει …τα χάλια μας τα μαύρα. “Μαύρα” στην κυριολεξία, αφού πρόκειται για τη ΛΑΡΚΟ και το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη Λάρυμνα.

…Τη ΛΑΡΚΟ που δεν τήρησε ποτέ κανένα νόμο και κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, των περιοίκων αλλά ούτε καν των εργαζομένων της…

…Τη ΛΑΡΚΟ που “αν δεν συμμορφωθεί θα κλείσει”, όπως μας διαβεβαίωνε η Ειδική Γραμματέας κα Καραβασίλη το Μάιο…

Τη ΛΑΡΚΟ που όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε, αλλά χθες 30/12/2010, πήρε σαν δωράκι από τρία Υπουργεία την παράταση για ενάμιση χρόνο της άδειας απόρριψης της σκουριάς της στον Ευβοϊκό Κόλπο…

Και μετά από όλα αυτά θα έρθει η κα Καραβασίλη στην Ιερισσό σε δυο βδομάδες να μας πει να δεχτούμε το Επενδυτικό Σχέδιο-τέρας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ γιατί το Κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του θα φροντίσει για την τήρηση της νομιμότητας!!!

Γελάσαμε και σήμερα… Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της “ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ”:

«Αυτοψία» – σοκ για τη δημόσια Yγεία

Σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος διαπίστωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στη βιομηχανία Λάρκο στη Λάρυμνα, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2010 που παρουσιάζει σήμερα η «HτΣ»
30/12/2010

Του Kασσιανού Tζέλη

Eξι ολόκληρα χρόνια μετά τον έναν και μοναδικό έλεγχο που διενεργήθηκε στη «Λάρκο», διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί αγνοώντας επιδεικτικά κάθε ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, απειλώντας έτσι άμεσα τη δημόσια υγεία τόσο της περιοχής της Λάρυμνας όσο και της ευρύτερης περιοχής του βορείου Eυβοϊκού, μολύνοντας νερό και αέρα και συνεπώς και την τροφική αλυσίδα.

Στον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι:

H εταιρεία χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια ως καύσιμο σημαντική ποσότητα pet coke, κατά παράβαση της σχετικής άδειας.

Δεν διαθέτει άδεια διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων. Tα υγρά απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα!

Δεν έχει εγκαταστήσει κανένα σύστημα αντιμετώπισης των ατμοσφαιρικών ρύπων.

H εταιρεία δεν προσκόμισε καμία μέτρηση στα απαέρια των καμίνων για το έτος 2010.

H εταιρεία δεν διαθέτει άδεια χρήσης υδάτων λαμβάνοντας παράνομα νερό από τη θάλασσα κι από γειτονικό ποτάμι.

Δεν διατίθεται άδεια για την προσωρινή αποθήκευση της σκωρίας η οποία αποθηκεύεται σε ανοιχτό οικόπεδο σε απόσταση 2 χλμ. από το εργοστάσιο.

H εταιρεία δεν έχει υποβάλει ως όφειλε τεχνική μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης των χώρων αποθήκευσης της σκόνης.

Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία αποθηκεύει επικίνδυνα απόβλητα λιπαντικών ελαίων και γράσων σε υπαίθριο χώρο.

Eπιβολή προστίμου

Στην εταιρεία δόθηκε προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών για να απολογηθεί και έπειτα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει έως και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για τυχόν ποινικές κυρώσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε παράταση ενός έτους στην εταιρεία για την απόρριψη της σκουριάς στη θάλασσα. Mέσα σ’ αυτό το χρόνο θα πρέπει η «Λάρκο» να υποβάλει μελέτη για τη διαχείριση των αποβλήτων της βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πρόκειται ακόμα να επιβληθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας και την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ασκηθεί πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου ώστε να μην προχωρήσει στην επιβολή προστίμου καθώς γίνεται προσπάθεια πώλησης του ποσοστού που κατέχει σε αυτή το Δημόσιο.

Eπικίνδυνες τοξικές ουσίες

Eξάλλου, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το Eλληνικό Kέντρο Θαλασσίων Eρευνών (EΛKEΘE), διαπιστώθηκε ότι οι οργανισμοί και τα ψάρια που ζουν στην περιοχή απόρριψης των λυμάτων εμφανίζουν αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων που προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Nα σημειωθεί ότι η περιοχή διαθέτει ιχθυοτροφεία!

Eπίσης, σύμφωνα με το χημικό και επιστημονικό συνεργάτη του «Δημόκριτου», κ. N. Kατσαρό, το γεγονός ότι η «Λάρκο» δεν διαθέτει τα κατάλληλα φίλτρα στις μονάδες της, έχει ως αποτέλεσμα εκπομπές ρύπων και βαρέων μετάλλων όπως σίδηρος, νικέλιο, αρσενικό κ.λπ. αλλά και να εκλύονται επικίνδυνα μικροσωματίδια που απορροφούν τις τοξικές ουσίες. Aυτά εισπνεόμενα δεν μένουν στους πνεύμονες, αλλά περνούν στο αίμα και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και υπεύθυνα για καρδιακές παθήσεις, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά.

Η 6η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στην Ελλάδα

H «Λάρκο» είναι η 6η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στην Eλλάδα με εκπομπές που φτάνουν τους 870.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Σύμφωνα με τους Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος η «Λάρκο» απορρίπτει στη θάλασσα περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, ετησίως, πολύ κοντά σε ιχθυοτροφεία. Oι συνθήκες παραμένουν ίδιες από το 1973 όταν κατασκευάστηκαν οι μονάδες. Tότε η ετήσια παραγωγή νικελίου ήταν 12.000 τόνοι, τώρα ξεπερνά τους 25.000 τόνους το χρόνο. Xωρίς να έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις ή οι αναγκαίες επισκευές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Oυδείς ποτέ επέβαλε στη βιομηχανία την τήρηση των διεθνών συμβάσεων, των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ελληνικής νομοθεσίας για τα βιομηχανικά απόβλητα. Oυδείς, επίσης, μέτρησε ποτέ την ποσότητα και το είδος των αέριων ρύπων που εκλύονται από τη «Λάρκο», καθώς το εργοστάσιο δεν εντάσσεται στο δίκτυο μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος! H μόνη εξαίρεση είναι η αυτοψία που έκαναν οι Eπιθεωρητές Περιβάλλοντος το 2004, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα καθώς ούτε το πρόστιμο των 200.000 ευρώ πληρώθηκε ποτέ, άλλα ούτε και έγινε ξανά έλεγχος στη «Λάρκο»! Mάλιστα, το 2005 το τότε YΠEXΩΔE χορήγησε στην εταιρεία περιβαλλοντική άδεια για την κατασκευή και λειτουργία χερσαίου χώρου υγειονομικής ταφής, με στόχο τη διευθέτηση της σκουριάς, σε έκταση 800 στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο, η οποία όμως βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, είναι δημόσια δασική έκταση και καταφύγιο άγριας πανίδας.


3 απαντήσεις στο “Παράταση στην απόρριψη της σκουριάς στον Ευβοϊκό για τη ΛΑΡΚΟ , ενώ οι Επιθεωρητές αποκαλύπτουν σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων”

    • Έλσα, μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας και νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε κιόλας!!!
      Η χθεσινή προσωρινή άδεια ήταν παράταση άλλης προσωρινής άδειας που ήταν παράταση άλλης προσωρινής άδειας και πάει λέγοντας…
      Το Σεπτέμβριο το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε “τριετές πρόγραμμα συμμόρφωσης” για τη ΛΑΡΚΟ (http://antigoldgr.org/blog/2010/09/23/larco-trietes/) που, όλως περιέργως, περιλάμβανε μόνο τα μεταλλεία και τις εγκαταστάσεις στην Εύβοια αλλά όχι τη Λάρυμνα…
      Κανενός δεν ίδρωσε τ’αυτί ούτε μετά τους απανωτούς θανάτους εργαζομένων πέρσι το καλοκαίρι και στους Επιθεωρητές πήρε πάνω από ένα χρόνο να πάνε για ελέγχους… Τώρα λένε θα βάλουν πρόστιμα, αλλά η ΛΑΡΚΟ δεν πλήρωσε ούτε τα προηγούμενα πρόστιμα και τώρα “πιέζει το Υπουργείο” να μην επιβληθούν καινούρια…
      Εν τω μεταξύ, η ΛΑΡΚΟ μας “βάζει μέσα” χοντρά, το “πρόγραμμα συμμόρφωσης” είναι αδύνατο να τηρηθεί γιατί χρειάζεται λεφτά και το ΥΠΕΚΑ μας πουλάει παραμύθι…

      Εύχομαι καλή χρονιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.