Η Αξία της διαβούλευσης


Πάλι από το Γιάννη Ζαμπετάκη, πάλι για τη Χαλκιδική. Tα κείμενα που ακολουθούν είναι μέρος ενός ευρύτερου διαλόγου που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με τον τύπο και την ουσία της “δημόσιας διαβούλευσης”.

Η Αξία της διαβούλευσης

Έλαβα δύο email από τον Θανάση Παντελόγλου και την Μαρία Βιτωράκη (φίλους και συναγωνιστές στο ΙΤΑΠ) με αφορμή αυτή την ανάρτηση περί διαβούλευσης στη Χαλκιδική και στην Κερατέα και τα δημοσιοποιώ με χαρά!

O Θανάσης στον Παγώντα τον Αύγουστο του 2009, στην πρώτη μας επίσκεψη στα νταμάρια της Λάρκο

ο Θανάσης – my Dear Watson – γράφει:

“Αγαπητε Ιωαννη Καλημερα.

Υπεροχη η λογικη τις  αναλυσης σου για τον παραλογισμο που κανουν, δηλ.να φορεσουν στην τοπικη κοινωνια οι εξουσιες μας, παραλογες επενδυτικες προτασεις. Το επιχειρουν παραλογα,  “επιχειρωντας να διεξαχθει κατι που δεν ειναι” δημοσια διαβουλευση του θεματος “. Απλα επιχειρουν να επιβαλλουν στον κοσμο προηλειμμενες αποφασεις (και δεν του επιτρεπουν να αποφασισει εκεινος για την περιουσια του) για μια  ιδιωτικη επενδυση για Αναπαραλαβη χρυσου κ.λ.π. μεταλλων, απο “κοινοκτητη  φυσικη περιοχη Χαλκιδικης” που ανηκει στους τωρινους και μελλοντικους κατοικους των περιοχων αυτων .
Η μεθοδευση ομως ολη, απο μεριας κυβερνησης, απλα δεν “ειναι δημοσια διαβουλευση”. Ειναι βιαιη-αντιδημοκρατικη, παραλογη καταπατηση νομων και κανονισμων, για την διεξαγωγη “δημοσιας διαβουλευσης. Διοτι ξεκιναει απο ηδη ληφθεισα ακριτα μονοπαντη θεση υπερ του επενδυτη !! Επιχειρει να επιβαλλει, προ-αποφασισμενες θεσεις και προσπαθει να “φορεσει τις μονοπλευρες αυτες  αποψεις της “στους ιδιοκτητες των τοπων” κατοικους. Το επιχειρει, η κυβερνηση μας,  παιρνοντας καθαρα την μονοπλευρη υπερ του χρυσοθηρα  θεση : Η επενδυση του  “θα γινει”. Αποφασιζει και διατασει. Και μετα: αναλαμβανει εκεινη και  προσπαθει “να το περασει” ποικοιλοτροπα, χρησιμοποιοντας “Βαζελινοειδη” επιχειρηματα. Αποδεχομενη τεχνικα ψεμματα και ισχυριζομενη οτι θα ελεγξει τον επενδυτη,(οταν δεν μπορει να ελεγξει τιποτα κατα την λειτουργια). Με αλλα λογια φερνει στον κοσμο, τερατουργηματα “λογικων” συλλογισμων .Εξ’ου ερχομαστε και διαπιστωνουμε τον παραλογισμο των κρατικων μεθοδευσεων και  διαδικασιων με την επωνομαζομενη “δημοσια διαβουλευση”.
Οι κονκισταδορες “επενδυτες” την δουλεια τους επιχειρουν να υλοποιησουν, με καθε θεμιτο και αθεμιτο τροπο.  (Αν πετυχουν τετοια προοπτικη κερδων μεχρι την μανα τους ξεπουλανε!!!). Τα ερωτηματα γενιουνται για την Κυβερνητικη μονοπαντη-μεροληπτικη θεση και τις σχετικες ενεργειες της!!
Ετσι,  μας ξενιζει οτι οι επενδυτες εχουν το θρασος και  κατεβαινουν  με “το ετσι γουσταρω”, σαν οικονομικοι κατακτητες “χρυσοθηρες” και απαιτουν. Ετοιμαζονται να συνεχισουν, εντατικοποιησουν, και να ολοκληρωσουν, την απομαστευση τοπικου μεταλευτικου πλουτου, με “ληστρικους εκμεταλλευτικους τροπους και τεχνολογιες”. Η ομολογουμενη προοπτικη του ολου εγχειρηματος τους (Δες ΜΠΕ που καταθεσαν) ειναι το τροπαιο, των ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ!!!! καθαρων κερδων 10 δις ευρω/σε 20 χρονια εκμεταλευση (χωρια τα αδηλωτα)!!!!
Εναντι της επιτευξης τουτου του Στοχου τους: Αφηνουν πισω τους, τον τοπο ρημαδι ,χωρις καθαρο εγγυημενο νερο, με τοξινομενη φυση ,εκχερσωμενο και εν ολιγοις, χωρις πρυποθεσεις παραπερα κατοικησης του απο ανθρωπινα οντα!!
Στο ενδιαμεσο της εικοσαετους δραστηριοποιησης τους  προσφερουν (κατα δηλωση τους!!!) 1500 θεσεις εργασιας. ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ με τις προυποθεσεις τις συγχρονης Εταιρικης συμβασης εργασιας, και ημερομισθιο/ αμοιβη προσφερομενη σε καθε εργαζομενο τους τετοιο που (ας υποθεσουμε οτι) θα φτανει για την Επιβιωση αυτων και τις οικογενειας τους, για τα 20 χρονια τοξικης λειτουργιας των εταιρικων αυτων  μοναδων, στον καταστρεφομενο βαθμιαια απο τοξινωση τοπο!!!.  και αυτο το θεωρουν ανταποδοση!!!!!!
Ουδεμια αλλη συσσωρευση αξιων δεν συμβαινει και δεν προκαλειται απο την επενδυση για τους τοπους. Κανενα αλλο  ωφελος, επισημως, δεν προκειπτει, μετα την απομαστευση του μεταλλευματος, με μελλοντικη  “αναπτυξιακη χρησιμοτητα και   χαρακτηρα” για τον τοπο και τους τους κατοικους αυτων των τοπων. Τιποτα δεν προ-οιωνιζεται, δεν προυπολογιζεται και  προβλεπεται να συμβει, ωστε να υπαρξει “αξιωβιωτη αναπτυξη στους τοπους αυτους, κατα την διαρκεια και ΜΕΤΑ την εξορυξη.
Μονο αφαιρεση σημερινων πλεονεκτηματων του τοπου θα επελθουν.
Οποτε μπαινουν  τα ερωτηματα : Γιατι;;; τοση πρεμουρα, των κυβερνητων και των εξουσιαστων των τοπων;; για την υλοποιηση τετοιου εργου;; Γιατι;; τρεχουν τα σαλια των περιφερειαρχων και των εκπροσωπων τις κεντρικης εξουσιας,για  να υλοποιηθει η αφαιρετικη των αξιων επενδυση;;; Μια αφαιμαξη τοπικων αξιων,(αρνητικη αναπτυξη), με την “καταστροφικη της φυσης” τετοια επενδυση, της ελληνικος Χρυσος;;;;
Υπαρχει βεβαια και το θεμα εισοδηματων του δημοσιου, απο την φορολογια τις εταιρειας αυτης!! Αλλα: Τοσα χρονια που ηδη λειτουργει εμφανιζει μονο ζημιες!! αρα φορους 0!!! Επιπλεον, μεσω νησων ΚΕΥΜΑΝ δεν εισπρατωνται φοροι!!! Διεθνως, καμμια τετοια εξορυκτικη εταιρεια, με τις λογιστικες αλχημειες που κανουν, δεν εμφανιζουν “φορολογητεα κερδη” στους τοπους απομαστευσης μεταλλευματων!!
Επομενως γιατι;; τοση πρεμουρα των εκλεγμενων εξουσιων μας;; Γιατι;; τοσα παραλογα και Γιατι τοσες “παραδοξες κολοτουμπες” διαδικασιων και νομων για δηθεν “δημοσια διαβουλευση”;; Γιατι τετοια πραγματα να γινονται, απο λογικους , προοδευτικους, “σοσιαλιστες” κυβερνωντες μας;;; ;Ποιων;; και ποιας;; φυσης αναπτυξη επιχειρουν;;
Η εντολη του λαου με την εκλογη τους, ειναι να διαφυλαξουν και να ΑΥΞΗΣΟΥΝ την κοινοκτητη λαικη περιουσια!! για το καλο τις τοπικης κοινωνιας!! Γιατι ;; κυνικα και παρανομα κανουν  ψετοπαρουσιασεις τετελεσμενων αποφασεων;; Γιατι εσπευσαν και  “εβαλαν στην ζυγαρια” τις διαπραγματευσης την “κοινοκτητη λαικη περιουσια” τις Χαλκιδικης και  παζαρευουν ανερυθριαστα το ξεπουλημα της;;Γιατι;;.
Με την λαικη ψηφο, πηραν εντολη αυτην ακριβως την κοινοκτητη λαικη περιουσια των τοπων αυτων, να την αυγατεινουν και να την διαφυλαξουν και ΟΧΙ!!!!! να την ξεπουλησουν εναντι πινακιου φακης!!!
Γιατι;; λοιπον “βγαζουν στο σφυρι” τα κοινοκτητα αγαθα χωρις κοινοκτητο ωφελος;; Μηπως;; ΛΕΩ μηπως;; κατι αλλο εχουν κατα νουν;; και ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ;;; φιλτατε μιας και ΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!! κατι κρυβεται απο την δημοσια γνωση.

Φιλικα Θανασης”

============

και η Μαρία συμπληρώνει…

“Αγαπητέ Θανάση, αγαπητοί φίλοι

συμφωνώ με την ανάλυση του Θανάση Παντελόγλου και του Γιάννη Ζαμπετάκη. Διαβούλευση δεν γίνεται με “προειλημμένες” αποφάσεις αν δεν προηγηθεί ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, για ένα ουσιαστικό διάλογο βάσει χρονοδιαγράμματος και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Πέρα όμως από τα παραπάνω είναι σήμερα αναγκαίος ένας πιο δημιουργικός ρόλος των ενεργών πολιτών, ώστε να κτίσουν εναλλακτικές προτάσεις ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία αλλά και για την επίλυση εκρηκτικών προβλημάτων όπως π.χ η διαχείριση των σκουπιδιών. Η αμυντική στάση δεν είναι πια αρκετή!
Έχω από καιρό προτείνει σε ενεργούς πολίτες στο Γραμματικό και αλλού, να στηρίξουμε μια πολιτική ελαχιστοποίησης απορριμμάτων, πχ μια πολύ καλή πρόταση που έχει καταθέσει η Οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης (σας την επισυνάπτω αν σας ενδιαφέρει να την μελετήσετε) θα μπορούσε να αποτελεί μια βάση αναφοράς για την διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική και αλλού, αν την στηρίξουν και την επεξεργαστούν περαιτέρω οι τοπικές κοινωνίες στην Αν Αττική, αλλά και σε όλη την Αττική.
Ομοίως για την Χαλκιδική και για τον Ασωπό πρέπει να προβληθούν προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με βάση τους ανανεώσιμους τοπικούς πόρους, τα δάση, τον τουρισμό, την αλιεία, την γεωργία/κτηνοτροφία, την ανάπτυξη αποκεντρωμένων ΑΠΕ. Αν δεν γίνει αυτό, αν δηλαδή δεν υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο οικονομικής δραστηριότητας, είμαστε καταδικασμένοι να αντιπαλεύουμε τα σχέδια των “μεγαλοεργολάβων” και όσων επιδιώκουν τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων με αναπόφευκτες καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στις ερχόμενες γενιές.
φιλικά

Μαρία βιτωράκη”


Μία απάντηση στο “Η Αξία της διαβούλευσης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.