Μια ζοφερή εικόνα της Χαλκιδικής του μέλλοντος


chuquicamata smelter pollution2

Οι καμινάδες που ξερνάνε δηλητήρια ανήκουν στο συγκρότημα μεταλλουργίας χαλκού του Chuquicamata, στη βόρεια Χιλή, ιδιοκτησία της κρατικής εταιρείας Codelco. Έχουμε ασχοληθεί ξανά με το Chuqui, εδώ.

Η μεταλλουργία αυτή χρησιμοποιεί την τεχνολογία της “ακαριαίας τήξης” (flash smelting) της Φινλανδικής Outokumpu, δηλαδή ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ!!!

Αυτή είναι η αυριανή εικόνα της περιοχής μας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θέλει να πιστέψουμε ότι η βιομηχανία της θα είναι “φιλική προς το περιβάλλον”και ότι η ύψους 60 μέτρων καμινάδα της δεν θα βγάζει ρύπους αλλά ροδοπέταλα!

chuquicamata smelter pollution4chuquicamata smelter pollution3

Οι φωτογραφίες είναι από το National Geographic. Τις αφιερώνουμε στους υπευθύνους του ΥΠΕΚΑ και στους Νομαρχιακούς Συμβούλους Χαλκιδικής που σήμερα “γνωμοδοτούν θετικά” για την καταδίκη της Χαλκιδικής.

Δίπλα από το εργοστάσιο μεταλλουργίας βρίσκονται κάποιες άλλες “ομορφιές”. Εργοστάσια παραγωγής θειϊκού οξέος, σαν αυτά που θα γίνουν κι εδώ. Το Chuqui έχει τέσσερα, λόγω μεγέθους παραγωγής… Οι φωτογραφίες από το http://www.sulphuric-acid.com/.

Codelco Norte - Chile AP4Codelco Norte - Chile AP1

chuqui
Το γιγαντιαίο μεταλλείο χαλκού Chuquicamata μας δίνει μια εικόνα αυτού που μας επιφυλάσσουν για τον Κάκαβο. Τον δικό μας Κάκαβο, την πηγή ζωής της περιοχής μας, την ελπίδα όλης της Χαλκιδικής για νερό. ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

kakavos18