Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος


Οι διαδικασίες εξπρές και οι αντιδράσεις των φορέων

Η περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας εκτείνεται σε 317.000 στρέμματα.

της Νάντιας Βασιλειάδου από την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”

ΜΕ ΜΙΑ ενέργεια που αποτελεί την πεμπτουσία του «fast-track», το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε με αστραπιαίες ταχύτητες τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. «Hellas Gold».

Στις 29 Οκτωβρίου η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ διαβίβασε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής τρεις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Του έργου «Μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», του «Σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων», καθώς, και του έργου «Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παιλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας».

Στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, που υπογράφει ο προϊστάμενος της ΕΥΠΕ Επ. Τολέρης, επισημαίνεται ότι «μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 35 ημερών ανεξάρτητα αν έχουν διαβιβασθεί ή όχι οι γνωμοδοτήσεις των φορέων της περιοχής και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η Ομάδα Συντονισμού μπορεί εντός 15 ημερών να προωθήσει την έκδοση της σχετικής Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ)».

Η Ομάδα Συντονισμού απαρτίζεται από υπηρεσιακούς του ΥΠΕΚΑ και συντονίζεται από τον κ. Επ. Τολέρη.

Τόσο το συγκεκριμένο έγγραφο όσο και η μεταβίβαση της ογκοδέσταστης ΜΠΕ παραμονές εκλογών άναψαν φωτιές σε δήμο και φορείς, που αντέδρασαν έντονα. «Από τις 14 Νοεμβρίου οπότε και θα προκύψουν οι νέοι τοπικοί άρχοντες, πρέπει τα απερχόμενα δημοτικά συμβούλια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να εργαστούν υπερεντατικά για να μελετήσουν 4.000 σελίδες, σχέδια και 100 χάρτες των ΜΠΕ, να συνεδριάσουν και να στείλουν τις γνωμοδοτήσεις τους στο ΥΠΕΚΑ μέχρι το αργότερο στις 3 Δεκεμβρίου 2010! Μας δουλεύει το υπουργείο;» αναρωτιούνται μέλη του σωματείου Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, που σε μια σκληρότατη ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων σε «μεθόδευση που βγάζει μάτι».

Ζητείται η ανάκληση

Οπως τονίζει ο Τόλης Παπαγεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Σταγείρων-Ακάνθου και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, «σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα ένα μήνα πριν από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών -αρχές Ιανουαρίου- τα παλαιά δημοτικά συμβούλια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο μπορούν να αποφασίζουν μόνο για θέματα εκτάκτων αναγκών, δηλαδή πλημμύρες, σεισμούς κ.λπ. Η ΜΠΕ δεν είναι έκτακτο γεγονός».

Αλλά και ο δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος αντέδρασε άμεσα στέλνοντας επιστολή προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και καλώντας την να ανακαλέσει το έγγραφο, που χαρακτηρίζει «άστοχο».

Οπως υποστηρίζει ο κ. Μ. Βλαχόπουλος, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ μεταξύ του ιδίου, της υπουργού και του βουλευτή κ. Ι. Δριβελέγκα (στα μέσα Οκτωβρίου) η κ. Μπιρμπίλη συμφώνησε σε αναβολή των όποιων διαδικασιών προώθησης της αδειοδότησης λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση αυτή, η υπουργός εξέφρασε τη βούληση να επισκεφθεί την περιοχή για να συζητήσει το θέμα «μετά τις εκλογές».

Τι προέκυψε και έφυγε από το ΥΠΕΚΑ το έγγραφο της ΕΥΠΕ στις 29 Οκτωβρίου; Το υπουργείο, πάντως, μετά τις αντιδράσεις έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και στις 3 Νοεμβρίου έβγαλε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τη διαβίβαση της ΜΠΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο «επιβεβλημένη νομοθετική πράξη» και το συνοδευτικό έγγραφο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος «τυπικού» χαρακτήρα. Δεν παραλείπει, τέλος, να τονίσει ότι «θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς την τοπική κοινωνία και η όποια απόφαση σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση θα ολοκληρωθεί αφού εξασφαλιστεί επαρκέστατος χρόνος» διαβούλευσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την ανακοίνωση επίσημη ανάκληση του εγγράφου της ΕΥΠΕ δεν είχε σταλεί τουλάχιστον μέχρι προχθές Παρασκευή, με αποτέλεσμα ο νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος να τονίζει: «Αν το ΥΠΕΚΑ ήθελε να δώσει περισσότερο χρόνο για διαβούλευση έπρεπε πριν μας διαβιβάσει το έγγραφο και την ΜΠΕ να έχει συζητήσει το θέμα. Εμείς τώρα οφείλουμε να ακολουθήσουμε τη νόμιμη οδό και να διατυπώσουμε εντός 35 ημερών την απόψή μας, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Αν δεν το κάνουμε, η γνώμη μας θεωρείται εκ του νόμου θετική».

Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος

της Νάντιας Βασιλειάδου

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, έκτασης 317.000 στρεμμάτων, καλύπτουν το 50% της επιφάνειας των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας.

Σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ ο διαπιστωμένος ορυκτός πλούτος των μεταλλείων είναι αξίας 22 δισ. ευρώ.

Ορισμένα μόνο από τα σημεία αιχμής που εντοπίζει η Μαρία Καδόγλου, μέλος του Παρατηρητηρίου, στην ογκωδέστατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) είναι ότι «το εργοστασιακό συγκρότημα πυρομεταλλουργίας χωροθετείται μέσα σε δάσος, σε απόσταση 2 χλμ. από τη θάλασσα, στον οικισμό Στρατώνι. Θα μπορεί να επεξεργάζεται εκτός από ντόπια και εισαγόμενα μεταλλεύματα. Θα έχουμε τις βαρύτερες βιομηχανίες του κόσμου σε μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς και κάποια από τα συνοδά έργα χωροθετημένα σε περιοχή «Νατούρα». Ταυτόχρονα, από το μεταλλείο Σκουριών στο όρος Κάκαβος θα προέρχονται κολοσσιαίοι όγκοι εξόρυξης σε περιοχή που είναι παρθένο δάσος, ενώ θα αποστραγγιστεί το βουνό από τα νερά του, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής».

Από την πλευρά των επενδυτών ο Πέτρος Στρατουδάκης σημειώνει ότι «αν φτιάξεις μια σύγχρονη επένδυση το περιβάλλον θα προστατευεθεί. Το εργοστασιακό συγκρότημα είναι πλήρως ενταγμένο στο περιβάλλον, το οποίο σέβεται απόλυτα. Οσο για τους υδατικούς πόρους, αυτοί θα διασφαλιστούν».


6 απαντήσεις στο “Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος”

  1. τώρα που αποδεδειγμένα και επιβεβαιωμένα από το αποτέλεσμα τον εκλογών αποδείχτηκε ότι η περιοχή μας έχει πλούσια κοιτάσματα … ναφθαλίνης.. πιστεύω ειλικρινά και συνιστώ στην εταιρία ” Ελληνικός Χρυσός” θα στρέψει την “επενδυτική δραστηριότητα” και σε αυτό το κοίτασμα.. βλέπετε έχει χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη .. από το μόλυβδο

  2. Ο Χρήστος Γιανναράς, χθες , έγραψε τον επίλογο της Μεταπολιτευτικής περιόδου άρα και της χρυσοφόρου “επένδυσης ” .
    Έγραψε για την «ψυχανωμαλία της χαμένης επαφής με την πραγματικότητα, ή την συνειδητή στρέβλωσή της. Την ανήθικη ψευδολογία. Την εγκληματική ιδιοτέλεια. Την παχυδερμική αναισθησία. Την θλιβερή αμβλύνοια που γεννάει ο αυτοευνουχισμός της κομματικής ένταξης»

    Και προσθέτω εγώ: Καθοδηγούμενης κομματικής ένταξης. Ξεπουλημένων κομμάτων. Λαδωμένων ντόπιων αντιπροσώπων ξένων συμφερόντων και αποδεκτών «χορηγιών». Που, όταν διαφωνούν, έχουμε εμφύλιους. Και όταν συμφωνούν, έχουμε τις εξής επιλογές: Την καμία…. και ο νοών .. νοείτο.

  3. Επειδή στην περίπτωση μας πρόκειται για σκαστή παραβίαση της ” Συνθήκη της Λισαβόνας ” σας μεταφέρω αυτούσια ….

    ορίζει ότι ένας από τους στόχους της Ένωσης είναι να καταβάλλει προσπάθειες για την αειφόρο ανάπτυξη της Ευρώπης µε γνώµονα κυρίως ένα υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος. Παρόλο που η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης περιλαμβάνεται και στις ισχύουσες συνθήκες, η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει νέα ώθηση και αποσαφηνίζει καλύτερα τον στόχο αυτό. Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί άλλωστε και έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της Ένωσης στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.

    Το περιβάλλον αποτελεί έναν από τους τομείς στους οποίους η Ένωση έχει από κοινού αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη. Όταν η Ένωση παρεμβαίνει στον τομέα αυτόν, πρέπει να συνεισφέρει στην επίτευξη ξεκάθαρων στόχων:διαφύλαξη, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, προστασία της ανθρώπινης υγείας, προώθηση της συνετής και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών ή παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

    http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:EL:HTML
    http://eur-lex.europa.eu/el/treaties/dat/12007L/htm/12007L.html
    http://eur-lex.europa.eu/el/treaties/dat/12007L/htm/C2007306EL.01016502.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.