Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα


Η EUROPEAN GOLDFIELDS, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ, ΠΡΙΝ ΕΞΟΡΥΞΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΜΕΤΡΑ ΗΔΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ 2,3 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

του Χρ. Ιωάννου από την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”

ΑΡΚΕΙ ΝΑ δοθεί το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ για να υλοποιηθεί η μεγαλύτερη, αλλά αμφιλεγόμενη περιβαλλοντικά, επένδυση στη χώρα.

Αν εγκριθεί θα γεμίσουν με χρυσάφι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι μέτοχοι της εταιρείας European Goldfields που υλοποιεί την επένδυση. Ο μεγαλύτερος μέτοχος από αυτούς μάλιστα, είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Η European Goldfields, που εδρεύει στο μακρινό και παγωμένο Yukon του Καναδά, στα σύνορα με την Αλάσκα, ελέγχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold), που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία στην περιοχή Στρατωνίου της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Το σχέδιο

Η θυγατρική έχει καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη για εξόρυξη κυρίως χρυσού και χαλκού σε νέες περιοχές (Σκουριές και Ολυμπιάς) ώστε να υλοποιήσει επένδυση 1 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η «μπίζνα» είναι τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα φτάσουμε στην εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού, η αξία της European Goldfields έχει φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας είναι χρηματιστηριακός «αέρας», δηλαδή προεξόφληση μελλοντικών πωλήσεων και κερδών. Τα πραγματικά κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοί της από το 2004 με τη μορφή μετρητών δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια (περίπου 145 εκατ. ευρώ).

Στην υψηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση «μετράει» ότι το όλο επιχειρηματικό πλάνο της Χαλκιδικής βασίζεται στην εξόρυξη κυρίως χρυσού (δευτερευόντως χαλκού και άλλων μετάλλων), η τιμή του οποίου στις διεθνείς αγορές σπάει το ένα ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο.

Το πόσο καλά έχει «πουληθεί» η ελληνική αναπτυξιακή ιστορία αποτυπώνεται στα εξής:

  • Το σύνολο των εσόδων της European Goldfields το 2009 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάρια και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιές 11 εκατ. δολαρίων. Από το σύνολο των εσόδων το μεγαλύτερο μέρος ήταν πωλήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (44 εκατ. ευρώ).
  • Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην Ελλάδα η Goldfields αποτιμώνται σε 522 εκατ. δολάρια στον ισολογισμό της, όταν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών πλάνων και των εγκαταστάσεων σε που έχει σε άλλες περιοχές (Ρουμανία και Τουρκία) αποτιμώνται σε 577 εκατ. δολάρια.

Το παράδοξο είναι ότι στον ισολογισμό της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold) δεν έχει γίνει ανάλογη προσαρμογή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Το σύνολο του ενεργητικού της δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 (ή 141 εκατ. δολάρια με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,43 στις 31/12/2009) εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 46 εκατ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια, το ίδιο περιουσιακό στοιχείο αποτιμάται με διαφορετικό τρόπο στον ισολογισμό της θυγατρικής και διαφορετικά στον ισολογισμό της μητρικής.

Προεξόφληση

Ποια θα είναι, όμως, τα μελλοντικά οφέλη, που προεξοφλούν οι επενδυτές; Σύμφωνα με την κατά προσέγγιση εκτίμηση του Πέτρου Στρατουδάκη, γενικού διευθυντή της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold), τα έσοδα υπολογίζεται να κυμανθούν από 300 μέχρι 400 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το 2013-2014 και για περίοδο πολλών ετών, ίσως και είκοσι. Η απόκλιση, όπως μας εξήγησε, οφείλεται στις διακυμάνσεις των μετάλλων στις αγορές. Και μας έδωσε το εξής παράδειγμα:

«Οταν φτιάξαμε το business plan η αναλογία των προβλεπόμενων εσόδων ήταν 53% χαλκός και 40% χρυσός, ενώ με βάση την άνοδο της τιμής του χρυσού τα προβλεπόμενα έσοδα από το χρυσό αυξάνονται σε 70% επί του συνόλου».

Βασικός συντελεστής της όλης επένδυσης και βασικότερος μέτοχος με ποσοστό 19,43% της European Goldfields είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ (κατέχει και το 5% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.), που ελέγχεται από τον Λεωνίδα Μπόμπολα (γιο του εκδότη και πρώην κατασκευαστή Γιώργου Μπόμπολα), τους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλιτσάντση και τον μεταλλειολόγο Δημήτρη Κούτρα. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του «project», που ξεκινάει από τον Καναδά και έρχεται μέσω Λονδίνου (αγοράς ΑΙΜ) στην Ελλάδα είναι ελληνικό, όπως και ο υπό εκμετάλλευση ορυκτός πλούτος, καθώς οι άλλες δραστηριότητες σε Τουρκία και Ρουμανία δεν έχουν ακόμα ισχυρή δυναμική.

Η αποτίμηση των 2,3 δισ. δολαρίων της European Goldfields στις διεθνείς αγορές κατανέμεται ως εξής:

  • 346 εκατ. δολ. αναλογεί στην εταιρεία Ελλάκτωρ, ποιυ κατέχει το 19,47% της European Goldfields.

Ο ιθύνων νους

  • 131,1 εκατ. ευρώ στον Δημήτρη Κούτρα, μέτοχο του 5,7% της European Goldfields. Ο κ. Κούτρας είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και επί χρόνια επικεφαλής γενικός διευθυντής του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου Ελλάκτωρ.

Είναι ο ιθύνων νους και βασικός συντελεστής του όλου εγχειρήματος της «υπόθεσης χρυσού», όταν το 2003, ο ίδιος μαζί με την Ακτωρ εξαγόρασαν τα περιουσιακά στοιχεία της καναδέζικης TVX, που μέχρι τότε είχε την εκμετάλλευση των ορυχείων αλλά χρεοκόπησε. Προσφάτως, τον Απρίλιο του 2010, ο κ. Κούτρας πούλησε σε διάφορους επενδυτές 6.684.641 μετοχές της Goldfields, συνολικής αξίας 29,078 εκατ. ευρώ, με σημαντικό κέρδος.

Στο παιχνίδι των υπεραξιών έχουν μπει και ορισμένες γνωστές εταιρείες που διαχειρίζονται κεφάλαια, είτε δικά τους είτε τρίτων, όπως η Blackrock Financial, η Fidelity, η JP Morgan Asset Management και όποιοι άλλοι μπορούν να είναι ή και να κρύβονται πίσω από κάθε είδους νομικά πρόσωπα και επενδυτικούς λογαριασμούς του εσωτερικού και εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε μεγαλόπνοα projects.

Κενά για το ύψος της επένδυσης

του Χρ. Ιωάννου

Το «timing» της επένδυσης είναι ίσως το καλύτερο που θα μπορούσε να τύχει, γιατί γίνεται την ώρα που η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη ξένες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Συνεπώς τα στοιχεία που αναφέρει η Hellas Gold, για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, 1.500 νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, διαμορφώνουν κλίμα αποδοχής από τις αρμόδιες αρχές.

Ισως έχει τη σημασία του και το γεγονός ότι η επένδυση συμπίπτει με την ψήφιση του fast track, του περίφημου νόμου Παμπούκη, που επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων.

Ομως, από την εταιρική παρουσίαση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η European Goldfields και είναι πρόσφατη (Οκτώβριος 2010), δεν γίνεται αναφορά στα νούμερα που προβάλλονται στην Ελλάδα. Η όλη επένδυση όπως αναφέρεται περιλαμβάνει τα ποσά:

  • 300 εκατ. δολάρια στην περιοχή Σκουριές, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2012.
  • 50-55 εκατ. δολάρια στη περιοχή Ολυμπιάς, μέχρι το τέλος του 2013.
  • 300 εκατ. δολάρια στην περιοχή Ολυμπιάς, που αφορά όμως αρκετά πιο μακροχρόνια επένδυση (longer term), δηλαδή μετά το 2014.

Συνεπώς με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο site, οι επενδύσεις υπολογίζονται κατά μέγιστη τιμή σε 655 εκατ. δολάρια, που αναλογούν σε 504 εκατ. ευρώ και όχι σε 1 δισ. ευρώ. Για τις νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχει σχετική αναφορά.

Αναφορά γίνεται στο χαμηλό κόστος της επένδυσης, η οποία φέρεται να είναι εξαιρετικά συμφέρουσα έναντι άλλων ομοειδών (υπάρχει πίνακας με τα σχετικά κόστη).

Ερωτηθείς ο κ. Στρατουδάκης «για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση του 1 δισ. ευρώ», απάντησε ότι «αυτό θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση, καθώς κάτι τέτοιο το επιτρέπει η υψηλή χρηματιστηριακή αξία της Goldfields και δεν θα ενταχθεί σε κανέναν αναπτυξιακό νόμο». Στην εταιρική παρουσίαση πάντως γίνεται αναφορά και σε δανεισμό για τη χρηματοδότηση των εργασιών.

Μετά την πτώχευση της TVX Gold

του Χρ. Ιωάννου

Η ιστορία των μεταλλείων Χαλκιδικής ξεκινάει το 2003.

Τότε η Hellas Gold, στην οποία μετείχαν η European Goldfields με κύριο μέτοχο τον Ρουμάνο Φρανκ Τίμις με 30%, η κατασκευαστική Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα με 35% και ο Δημήτριος Κούτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ακτωρ, με 30%, αγόρασαν με μεσολάβηση της τότε κυβέρνησης έναντι 11 εκατ. ευρώ την εταιρεία των μεταλλείων, μετά την πτώχευση της καναδικής TVX Gold. Οπως είχε γράψει ο τύπος, επισπεύδων στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, που ενδιαφερόταν να προσφέρει λύση στα προβλήματα ανεργίας στην εκλογική του περιφέρεια.

Η συμμετοχή της εταιρείας του Φρανκ Τίμις στο επιχειρηματικό σχήμα προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στα μέσα του 2007 η Ακτωρ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην Ελληνικός Χρυσός (Hellas Gold) (ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι συνόλου συμμετοχής 35%) στην European Goldfields, με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της European Goldfields. Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές ισοτιμίες), όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ.


7 απαντήσεις στο “Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα”

  1. πράγματι είναι να απορεί κανείς για το μέγεθος τον πράξεων τους .. φέρνουν εσπευσμένα μια ΜΠΕ για γνωμάτευση στο ΝΣΧ ..ο Αρ.Παχτας την μέρα όλως τυχαία .. δίνει διαπιστευτήρια στον Παπατζη .. όλα μέλι γάλα ..μια ερώτηση ..ποιος σοβαρός αξιόπιστος οικονομικός οίκος χρηματιστηριακός πρόκειται να χρηματοδότηση αυτό το έκτρωμα με βάση μια μη επικαιροποιημένη από διεθνή αξιόπιστη εταιρία ..και θα βασιστεί σε μια “εκθέσει”ιδεών 4000σελ. της ENVECO .. θαύμα θαύμα !!!

  2. Η «μπίζνα» είναι τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα φτάσουμε στην εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού, η αξία της European Goldfields έχει φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη.
    Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας είναι χρηματιστηριακός «αέρας», δηλαδή προεξόφληση μελλοντικών πωλήσεων και κερδών. Τα πραγματικά κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοί της από το 2004 με τη μορφή μετρητών δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια (περίπου 145 εκατ. ευρώ).

  3. και για να κατανοήσουμε την παραπάνω ανάρτηση αλλά και επιβεβαιωθούν οι κάτοικοι της περιοχής μας την διαχρονική αφερεγγυότητα δημόσιας “δεσμεύσεων”και “λόγου” του Αρ.Παχτα επισημαίνεται ανακοίνωση τις 21 Δεκεμβρίου 2003 από το γραφείο του Χ. Πάχτα……… «με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η αποφυγή περιβαλλοντικών προβλημάτων που αποτελεί βασική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την περιοχή»..
    Σήμερα οι κάτοικοι Μεγάλης Παναγίας ,Στανου (χωριό μου) , Νεοχωριου ,Παλαιχωριου ,Βαρβαρας .. πρέπει να γνωρίζουν καλά το μέγεθος κεφαλαιακής ….απαξίωσης της περιουσίας τους (γη, ζωικό κεφάλαιο , δάσος . εργασία ) που κατείχαν από τους …..παππούδες τους …και εξανεμίστηκε(πουφ) μέσα σε 7 χρόνια ..στο επόμενο σχόλιο μου ..που κατέληξαν (ντοκουμέντα)… αυτά τα κεφάλαια …μιας και δεν χαθήκανε .. απλά όπως έλεγε ο παππούς ο Μαρξ στο Κεφάλαιο τόμος 4 … αλλάξαν τσέπη .

  4. Ο Άρης Βελουχιώτης, το τραγικό αυτό σύμβολο της Αντίστασης του Λαού μας, έχει κάτι να σου πει: «Ποιος είναι ο πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»

  5. Σίγουρα το κεφάλαιο, κ. Στεφανή, δεν έχει πατρίδα.
    Από την άλλη ο Μαρξ έλεγε ότι ούτε οι εργάτες έχουν πατρίδα. Και γιατί αυτό; Γιατί δεν έχουν ιδιοκτησία στην πατρίδα τους. Ιδιοκτησία ανάμεσα στο “λαό” έχουν μόνο οι μικροαστοί. Αυτοί έχουν τις “καλύβες και τα πεζούλια” τους (και όχι μόνο) να υπερασπίσουν. Οι προλετάριοι μάχονται για την “πατρίδα” και την εθνική της ανεξαρτησία και κυριαρχία όχι για υπερασπίσουν την ιδιοκτησία τους, που δεν έχουν, αλλά, για να μην έχουν, εκτός από το ζυγό των καπιταλιστών να αντιμετωπίσουν και τον ξένο ζυγό, που θα τους επιβληθεί, αν υποδουλωθούν σε κάποια ξένη δύναμη. Γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό το λόγο, οι εργάτες γίνονται πατριώτες.
    Ο Βελουχιώτης μπορεί να ήταν λαμπρός καπετάνιος και αγνός άνθρωπος, αλλά, μάλλον δεν ήταν κομμουνιστής, αλλά μικροαστός πατριώτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.