Η κατακραυγή έφερε αποτέλεσμα: το ΥΠΕΚΑ απέσυρε τον εκβιασμό της προθεσμίας των 35 ημερών!


Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το «Επενδυτικό Σχέδιο» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Με αφορμή αντιδράσεις της Τοπικής Κοινωνίας Χαλκιδικής και επιστολή του Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου, κ. Βλαχόπουλου μετά τη διαβίβαση (η οποία είναι επιβεβλημένη νομοθετική πράξη), από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το «Επενδυτικό Σχέδιο» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., ανακοινώνεται ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς την Τοπική Κοινωνία και η όποια απόφαση σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του Επενδυτικού Σχεδίου θα ολοκληρωθεί, αφού εξασφαλιστεί επαρκέστατος χρόνος προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους οι πολίτες, οι φορείς εκπροσώπησής τους, καθώς και τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής κοινωνίας.

Το συνοδευτικό έγγραφο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για τη δημοσιοποίηση της ΜΠΕ, βασίζεται σε απαιτήσεις τόσο της ελληνικής, όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας σε θέματα διαβούλευσης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ως εκ τούτου έχει «τυπικό» χαρακτήρα.

Το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στην επιλογή των βέλτιστων λύσεων με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας προστασίας του περιβάλλοντος  που θα προκύψει από την ανοικτή διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία, δεδομένου του σημαντικού αναπτυξιακού χαρακτήρα της επένδυσης, που θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζοντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης.


10 απαντήσεις στο “Η κατακραυγή έφερε αποτέλεσμα: το ΥΠΕΚΑ απέσυρε τον εκβιασμό της προθεσμίας των 35 ημερών!”

  1. Αγαπητοι Φιλοι. Σημαντικη η ειδηση. Ομως επειδη αυτη “η νεα πρακτικη τις εξουσιας” εχει ιδιαιτερη σημασια για ολους μας, Σας παρακαλω, δωστε μας καποιες διευκρινησεις.
    1. Σας ανακοινωθηκε η νεα προθεσμια πως;;; (Γραπτα;;,προφορικα;;)
    2. Απο Ποιον;; προς Ποιον;;( δηλαδη Ειναι μια επισημη, αξιοπιστη, εγγυημενη υπηρεσιακη λειτουργια των αρμοδιων υπηρεσιων;;προς τους πολιτες μιας περιοχης, κατα την κριση σας;;;)
    3.Ποσο δεσμευτικη θεωρειται οτι ειναι αυτη η νεα ανακοινωση;; Και ειδικα για τον μηχανισμο ΥΠΕΚΑ αρμοδιο για την εκδοση αδειας εγκαταστασης και χωροθετησης εργοστασιου εμπλουτισμου μεταλλευματων;; μαζι και την Invest in greece
    4. Σαν υπηρεσια, Αυτοι που δινουν την παραταση, σας αναφερουν βαση ποιου νομου;; σας παραχωρουν τουτο τον νεο χρονο κρισεως τις ΜΠΕ τις Ελληνικος Χρυσος”;;
    5. Ποσο χρονο τελικα σας παραχωρουν;;Τι σας λενε: Θα ακολουθησει ανοικτη δημοσια διαβουλευση ;; ειτε θα κλεισουν την διαδικασια μετα “στα γραφεια”κατα τις ΚΥΑ του 2003;;;Βαζοντας τις αποψεις του κοσμου στον φακελλο μεσα λλα παιρνοντας τις δικες τους αποφασεις;;απλα με καποια χρονικη υστερηση!!

    Παραμενοντας Παντα στην διαθεση σας
    Φιλικα Θανασης Παντελογλου ΙΤΑΠ.Οινοφυτα Βοιωτιας

    • Aυτό που έχουμε είναι η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ την οποία αναρτήσαμε και υπάρχει και στο site του Υπουργείου http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5B524%5D=633&language=el-GR
      Τίποτα λιγότερο, τίποτα παραπάνω. Δεν είναι μια υπηρεσιακή ενέργεια που βασίζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις (άλλωστε δεν υπάρχουν τέτοιες διατάξεις) και δεν δίνει νέα προθεσμία. Είναι μια αναβολή της διαδικασίας, “ανεπίσημη” ως προς το νόμο ο οποίος θέτει συγκεκριμένες και δεσμευτικές προθεσμίες, όμως “επίσημη” επειδή προέρχεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Πολιτική πράξη είναι. Έχει τη σημασία της και πέρα από τη Χαλκιδική γιατί δείχνει ότι το κράξιμο αποδίδει.
      Το θέμα θα κριθεί με τον καινούριο χρόνο και θα δούμε με τι διαδικασίες θα γίνει. Σίγουρα δεν τους παίρνει να προσπαθήσουν να το περάσουν στη ζούλα όπως έχουν περάσει τόσα και τόσα άλλα (με κάτι σαν “το νομαρχιακό συμβούλιο δεν απάντησε και η γνώμη του θεωρήθηκε θετική”!) γιατί εδώ το ζήτημα είναι φλέγον και ο κόσμος αγριεμένος.

      Ένα ουσιώδες ζήτημα που μπαίνει είναι ότι η διαδικασία που θέτει η Ελληνική νομοθεσία για τη δημόσια διαβούλευση κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι μια κοροϊδία και είναι αμφισβητήσιμο το κατά πόσον είναι σύμφωνη με το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Συνθήκης του Aarhus.
      Η νομοθεσία της ΕΕ λέει ότι στον πολίτη πρέπει να δοθεί επαρκής πληροφόρηση και ικανός χρόνος για να εκφράσει την άποψη του, από πολύ νωρίς στη διαδικασία της αδειοδότησης, ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΑ.

      Πόσο σύμφωνο είναι αυτό με το νόμο 3010/2002 που ορίζει ότι στο στάδιο της Προκατάρκτικης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΠΠΕ) όχι μόνον δεν ζητείται η γνωμοδότηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά δεν προβλέπεται ούτε καν ενημέρωση της; Επιπλέον, επειδή η ΠΠΕΑ είναι γνωμοδότηση και όχι διοικητική πράξη, ο πολίτης που ας υποθέσουμε ότι με κάποιον μαγικό τρόπο είχε καταφέρει να ενημερωθεί, στερείται ακόμα και το δικαίωμα της προσφυγής στο ΣτΕ.

      Και πώς να θεωρηθεί επαρκής η ενημέρωση των πολιτών στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των 35 ημερών, όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει ιδέα; Άλλωστε το έργο έχει ήδη προεγκριθεί, άρα η όλη διαδικασία είναι προσχηματική έτσι κι αλλιώς. Η ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι 4.000 σελίδες συν καμιά εκατοστή χάρτες. Μυθιστόρημα να ήταν, θα χρειαζόσουν περισσότερο χρόνο να το διαβάσεις, χώρια που εδώ πρέπει όχι μόνο να το κατανοήσεις αλλά να μορφώσεις και άποψη! Και πώς να ενημερωθεί ο κάτοικος του χωριού; Να πληρώσει έναν μισθό για να φωτοτυπήσει αυτή τη μελέτη ή να τρέχει στα ιντερνετ καφέ για να δει το CD (έχουμε και CD αυτή τη φορά, αμ πώς!);;; Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλο κράτος στην ΕΕ που να γίνονται έτσι τα πράγματα και ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία που πολλοί τις σνομπάρουν, είναι πολύ μπροστά από εμάς!

      Πρόσφατα η ΕΕ διεξήγαγε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επαρκεια της Οδηγίας για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την αποτελεσματικότητά της στην προστασία του περιβάλλοντος της Ευρώπης. Η διαδικασία έληξε το Σεπτέμβριο και δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα, όμως ο λόγος που έγινε είναι ότι η ίδια η Επιτροπή έχει διαπιστώσει την ανεπάρκεια της Οδηγίας και βλέπει ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησής της. Εμείς εδώ είμαστε στην κοσμάρα μας, με δημόσια διαβούλευση των 35 ημερών και θέλουμε να λέμε ότι είμαστε και προηγμένη χώρα!!!

      Και ας μη θίξουμε το ζήτημα της αξιοπιστίας των μελετών που “την ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων τους έχουν οι μελετητές” και δεν τα ελέγχει κανείς!!!!!

      Αγαπητέ Θανάση, είναι πολλά που πρέπει να συζητήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί γιατί μας αφορούν όλους. Εμείς εδώ θα τα βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας.

  2. φιλε Θανάση Οι φασίστες έχουν πάρει αριστερό μανδύα και δουλεύουν τον κόσμο ….και οι δεξιοί θα γίνουν αριστεροί και θα γίνει μύλος…

  3. butman- προφανώς …..η ….ερωτήσει σου αφορά ….άλλον … ….ψυχασθενή και σκουλήκι ….του ελληνικού κατεστημένου και διαπλοκής ..εγώ από την ευρωπαϊκή Μπιαφρα ..σου γράφω και απαντώ και πάντα επώνυμα ….

    • http://www.youtube.com/user/tvhalk#p/search/0/nNqFz5-nG3k

      Kαι αμέσως μόλις έφτασε το μπαούλο με τη ΜΠΕ της εταιρείας στη Νομαρχία (Παρασκευή 29/10 πρωί, μια βδομάδα πριν τις εκλογές…), ο πρόεδρος του Ν.Σ. έσπευσε να στείλει την ανακοίνωση στις εφημερίδες, για να μη χαθεί ούτε μια μέρα όπως είπαμε. Τέτοια ταχύτατη προώθηση υπόθεσης δεν ξανάγινε!!!

      Στην ανακοίνωση του Ν.Σ. η προθεσμία για την παραλαβή απόψεων από τους πολίτες και φορείς μειώνεται στις 30 μέρες και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων θα γίνεται ως εξής: oι μελέτες λέει (των 4.000 σελίδων…) θα είναι διαθέσιμες στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας (στον Πολύγυρο) 10:00-12:00 π.μ.!!! Δυο ώρες την ημέρα!!!

      Αγαπητοί φίλοι ανά την Ελλάδα που αγωνίζεστε όπως κι εμείς για τον τόπο μας, απέναντι σε ένα κράτος που μιλάει για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, αλλά στην πραγματικότητα δεν τους θέλει στα πόδια του γιατί οι αποφάσεις είναι προειλημμένες: ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ!!! Και μάλιστα χονδροειδώς.

      Είναι καιρός να αντιδράσουμε. Να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας που μας τα κλέβουν. Να οργανωθούμε απέναντι στην επιδρομή των καρχαριών που μας έχουν βάλει στο μάτι, απέναντι στα fast track, fast fuck (που λέει ο Γιάννης), fast death.

      ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

  4. “Υποδηματοποιέ, όχι πέραν του υποδήματος”
    (Απελλής, ζωγράφος της Ελληνιστικής περιόδου)
    —————————————————-

    Οχι 30 ημέρες, αλλά ούτε 30 χρόνια δεν σας φτάνουν γιά να προσπαθήσετε να διαβάσετε (όχι να κατανοήσετε) τις μελέτες. Γιά να έχετε και άποψη ούτε λόγος βέβαια. Ο σκοπός της διαβούλευσης και της γνωμοδότησης, δεν είναι να κάνουν “τεχνική” αξιολόγηση μιάς επένδυσης οι τοπικές κοινωνίες (που δεν τις εκπροσωπείτε εσείς, εκτός κι αν έχετε αναλάβει αποκλειστική εργολαβία). Αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

    • Aπό κόρακα τι θ’ακούσεις; ΚΡΑΑΑ!!!!!!

      Αυτή η “ερμηνεία” της διαβούλευσης και τις γνωμοδότησης είναι ακριβώς αυτό που επιθυμούν οι εκμεταλλευτές μας τους οποίους εκπροσωπεί εδώ ο γνωστός ανώνυμος. Οι πολίτες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να καταλαβουν τι πρόκειται να συμβεί στον τόπο τους, πρέπει μόνο να χάψουν σα χαϊβάνια τα ωραία λόγια και τις πολύχρωμες παρουσιάσεις της όποιας εταιρείας. Και το κυριότερο, δεν έχουν το δικαίωμα να πουν ότι δεν το θέλουν το έργο, ότι δεν τις θέλουν σεληνιακό κρατήρα τις Σκουριές, οτι προτιμάνε το δάσος τους βρε αδερφέ!

      Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο μόνος σκοπός της περίφημης “διαβούλευσης” είναι να ζητήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη… να μας στρώσουν το δρόμο για το νεκροταφείο ας πούμε! Δεν κάνω πλάκα, το έχω ακούσει αυτό, στη Φωκίδα. Εμείς εδώ που έχουμε χρυσό, μπορούμε να ζητήσουμε και επίχρυσα φέρετρα. Ποιος στη χάρη μας! Ευγενική προσφορά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.