“Ενας μόνο πλανήτης”: εκστρατεία ευρωπαϊκών οργανώσεων για τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των φυσικών πόρων


Επειδή κάθε πέντε δευτερόλεπτα, ένα βάρος ισοδύναμο με έναν Πύργο του Άιφελ σε φυσικούς πόρους και οικοσυστήματα εξορύσσεται από ορυχεία…

Επειδή οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες καταναλώνουν κατά μέσο όρο δέκα φορές περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν από ότι στις φτωχές χώρες (νερό, γεωργικά προϊόντα, ορυκτά, πετρέλαιο, ξύλο)…

Επειδή για να τροφοδοτηθεί αυτή τη φρενίτιδα της κατανάλωσης, ορισμένες χώρες δεν διστάζουν να αρπάξουν και να υπερεκμεταλλευθούν τους φυσικούς πόρους του Νότου, προκαλώντας υποβάθμιση του περιβάλλοντος και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων….

Και επειδή οι πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν αυτούς τους πόρους δεν είναι ποτέ νομικά υπεύθυνες για τις συνέπειες των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο…

Στην Ευρώπη, οργανώσεις για τη διεθνή αλληλεγγύη, περιβαλλοντολόγοι, συνδικάλιστικές οργανώσεις και ερευνητές, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο (Γαλλία) Έρευνας και Πληροφόρησης για την Ανάπτυξη (CRID), ξεκινούν την εκστρατεία «Ένας μόνο πλανήτης” για τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των φυσικών πόρων.

[Une seule planète] Lancement de la campagne Une seule planète

Και επειδή μεταξύ των πολυεθνικών που λεηλατούν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη υπάρχουν και ευρωπαϊκές εταιρείες, ξεκινάει παράλληλα και μια καμπάνια συλλογής υπογραφών ώστε να ζητηθεί από την Ε.Ε. να θεσπίσει ένα δεσμευτικό πλαίσιο κανόνων που να ρυθμίζει τη συμπεριφορά αυτών των εταιρειών στις τρίτες χώρες http://www.rightsforpeople.org/.

Στον Καναδά, οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν εδώ και χρόνια να θεσπιστεί ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο που να καθιστά τις Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες νομικά και οικονομικά υπεύθυνες για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το αίτημα απορρίφθηκε επανειλημμένως από την Καναδική κυβέρνηση, τώρα όμως υπάρχει μια ελπίδα να γίνει δεκτό, με το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου C-300 του βουλευτή John McKay που οδηγείται για τελική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 27 Οκτωβρίου 2010.

Για τις “αναπτυξιακές” δραστηριότητες των Καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στις φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου δείτε εδώ.


2 απαντήσεις στο ““Ενας μόνο πλανήτης”: εκστρατεία ευρωπαϊκών οργανώσεων για τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των φυσικών πόρων”

  1. «Βλέπω στην τηλεόραση τα παιδάκια στην Αφρική και κλαίω. Θα ήθελα να ήμουν και εγώ τόσο αδύνατη, αλλά χωρίς όλες αυτές τις μύγες γύρω μου»
    (Mariah Carey, αοιδός)

    ————————————

    Αυτή η ευαισθησία των βολεμένων μικροαστών των ανεπτυγμένων χωρών για τον Τρίτο Κόσμο, είναι πράγματι συγκινητική…Στο μεταξύ συνεχίζουν ακάθεκτοι να καταναλώνουν (αφειδώς και χωρίς τύψεις βέβαια), ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, κομπιούτερ, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, χειροποίητα χαλιά,…, κατασκευασμένα με τους πόρους και την εργασία των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Αλήθεια, ο συνασπισμός ECCJ που ασχολείται με την «εταιρική δικαιοσύνη»(;) και μας καλεί να ψηφίσουμε, δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση; Κι αυτοί οι Γάλλοι «συναγωνιστές», μήπως έχουν βρεί τις αιτίες και τη λύση του προβλήματος Ανάπτυξη-Υπανάπτυξη στον «ένα μας πλανήτη»;

    Ετσι είναι τελικά, αν θες να θεωρείσαι polically correct την σήμερον ημέραν, πρέπει να μπορείς να λες «οικολογικές» αερολογίες. Signa temporum.
    Σημεία των καιρών.

    • Ενώ κάτι τύποι σαν και του λόγου σου όχι μόνο καταναλώνουν αφειδώς, αλλά μας προτρέπουν και σε όλο μεγαλύτερη εξόρυξη και κατανάλωση, ονομάζουν αυτόν τον παραλογισμό “ανάπτυξη”, του φοράνε και πράσινα ρουχαλάκια που είναι της μόδας και προσπαθούν από πάνω να μας πείσουν ότι είναι για το καλό και το συμφέρον της ανθρωπότητας!!!
      Οποία υποκρισία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.