ΟΗΕ: Σοβαρός κίνδυνος από τα ορυχεία των Βαλκανίων

  1
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  Φράγμα με τοξικά μεταλλευτικά κατάλοιπα, Lojane, FYROM

  Πηγή: UNDP

  Πολλά ορυχεία των Βαλκανίων απειλούν το περιβάλλον με σοβαρές καταστροφές, όπως αυτή που σημειώθηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία από τοξική λάσπη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ αφού πέρασε από επιθεώρηση 150 μεταλλεία της περιοχής.”Από το 2006″ αναλύουμε όλα τα ορυχεία της νοτιοανατολική Ευρώπης. Καταγράψαμε πάνω από 150 και τα περισσότερα από αυτά δυστυχώς συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον”, εξήγησε η εκπρόσωπος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), Ιζαμπέλ Βαλεντινί.

  “Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κόσοβο) είναι πραγματικά γεμάτη (από μεταλλεία) που συχνά εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και επομένως δεν έκλεισαν με το σωστό τρόπο”, πρόσθεσε.

  Για το κλείσιμο αυτού του είδους των εγκαταστάσεων απαιτείται να ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον ο κίνδυνος ρύπανσης αλλά και να διασφαλιστεί ότι ο χώρος είναι ασφαλής.

  “Όλα αυτά δεν έγιναν παντού και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε εκατοντάδες εγκαταλειμμένα ορυχεία που συχνά δεν έχουν πλέον ούτε ιδιοκτήτη”, συνέχισε η Βαλεντινί.

  Κατά συνέπεια, σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζονται πολύ σοβαρά προβλήματα μόλυνσης των υδάτων και της ατμόσφαιρας που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, τόνισε. Ήδη, το UNEP μεσολάβησε για να λυθεί το πρόβλημα σε δύο ορυχεία της Αλβανίας όπου βαρέα μέταλλα χύνονταν σε ποταμούς.

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2026177,00.html

   Ανήσυχη η Ανατολική Ευρώπη περιμένει να σκάσει η επόμενη τοξική ωρολογιακή βόμβα.
   Έκθεση της ΕΕ από το 2004 αποκάλυψε την ύπαρξη 260 μεταλλευτικών-μεταλλουργικών εγκαταστάσεων με σοβαρή ρύπανση στην Ουγγαρία, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουμανίας δήλωσε ότι στη χώρα του υπάρχουν πάνω από 1.000 τέτοιες εγκαταστάσεις.
   Και αυτά είναι μόνο αυτά που γνωρίζουμε.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.