Την “ΑΥΓΗ” της Κυριακής 2 Μαϊου ανέτειλε ο χρυσός ήλιος της “HELLAS GOLD”…


Tην διαφήμιση της HELLAS GOLD την έχουμε δει και σ’άλλα έντυπα και δεν μας εξέπληξε. (Στη διπλανή εικόνα η διαφήμιση όπως εμφανίστηκε στην “Ελευθεροτυπία”, με λογότυπο “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” και όχι “ΗΕLLAS GOLD”). Δεν περιμέναμε να την δούμε στην “ΑΥΓΗ”!

Κάθε έντυπο – και φυσικά και η ΑΥΓΗ – χρειάζεται απεγνωσμένα τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Όμως η ΑΥΓΗ εκφράζει έναν “προοδευτικό” ιδεολογικό χώρο που υποτίθεται ότι έχει κρυστάλλινη ιδεολογική τοποθέτηση και που διαφημίζεται ως “Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας”. Οι διαφημίσεις που φιλοξενεί αποκτούν την “πιστοποίηση” της καθαρής οικολογικής διάστασης της διαφημιζόμενης επιχείρησης, από ένα δημοσιογραφικό όργανο που δεν αλληθωρίζει σε καπιταλιστικές πρακτικές.

Αλλά μετά την Κυριακή 2 Μαϊου, η ΑΥΓΗ σε τι διαφέρει από τα φύλλα των εκδοτικών συγκροτημάτων των “εθνικών νταβατζήδων”;

Η ολοσέλιδη διαφήμιση της HELLAS GOLD αποτελεί οπωσδήποτε μια σημαντική ενίσχυση στο ταμείο της εφημερίδας και του Συνασπισμού. Και ανοίγει το δρόμο για μια μεγάλη σειρά παρόμοιων διαφημίσεων επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν σαφή αντι-οικολογικό χαρακτήρα και τις οποίες αγωνίζονται να σταματήσουν οι πολίτες και τα κινήματα που αποτελούν το Συνασπισμό.

Το ερώτημα απευθύνεται και στους απανταχού της Ελλάδας ενεργούς πολίτες που πρόσκεινται σε αυτόν τον ιδεολογικό χώρο και ειδικά σε αυτούς της Β. Χαλκιδικής που αγωνίζονται για να δώσουν στον τόπο τους ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα είναι υποθηκευμένο στον όλεθρο των “χρυσών επενδύσεων” της HELLAS GOLD. Σε αυτόν τον αντικαπιταλιστικό ιδεολογικό χώρο, πώς συμπίπτουν οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του με την εφημερίδα-όργανο του κόμματος;

“Με την κοινωνία δίπλα μας”, λέει η διαφήμιση της HELLAS GOLD και η ΑΥΓΗ τοποθέτησε την τοπική κοινωνία της Β.Χαλκιδικής δίπλα στους Κούτρα-Μπόμπολα, αντί ενός τσεκ…


35 απαντήσεις στο “Την “ΑΥΓΗ” της Κυριακής 2 Μαϊου ανέτειλε ο χρυσός ήλιος της “HELLAS GOLD”…”

  1. Μιλάμε για μεγάλη ξεφτίλα!!!

    Οι επόμενες διαφημίσεις θα είναι Μυτιληναίος-Αλουμίνιο, Κυριακόπουλος- βωξίτες (αν και αυτοί έχουν αναδουλειές τώρα, πού λεφτά για διαφημίσεις), Λάτσης- Πετρόλα και Μπόμπολας- καύση σκουπιδιών!

    Ένα άνθρωπο να κοιτάει τι μπαίνει στην εφημερίδα δεν έχουν;;

  2. Έτσι είναι ,όταν τη μια είσαι υποτίθεται ενάντια στην καταστροφή που θα φέρει η εξόρυξη χρυσού,την άλλη κάνεις επερωτήσεις στη βουλή και στην ευρώπη γιατί αργεί να υλοποιηθεί ο Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη… φαίνεται ποιός έχει καθαρές θέσεις στα θέματα του περιβάλλοντος.

  3. Μπορεί αυτή να είναι η ακόμη πιο καινούργια πορεία των πραγμάτων.
    Ούτως ή άλλως λόγω της οικονομικής κρίσης θα ακολουθήσουν πολλές “θυσίες προς χάριν της εργασίας, του εισοδήματος των ασθενέστερη τάξεων κλπ.

    Και μετά από κάποια χρόνια θα ανακαλύψουμε για άλλη μια φορά ότι το πολυτιμότερο, τον τόπο μας και την φύση μας τα θυσιάσαμε ακόμη περισσότερο στο βωμό του κέρδους (που πάντα για τους λίγους και στο μέλλον ακόμη λιγότερους) είναι.

    Όσο για την Αυγή: είστε σίγουροι για το πραγματικό (και βαθύ) περιβαλλοντικό ενδιαφέρον του Συνασπισμού;

    • Οπωσδήποτε δεν είμαστε σίγουροι για κανένα κόμμα παρά μόνο για συγκεκριμένα άτομα που είναι φίλοι και συναγωνιστές (σε διάφορα θέματα) επί χρόνια. Πολλοί από αυτούς ανήκουν στο Συνασπισμό “των κινημάτων και της οικολογίας”.
      Και ειλικρινά στεναχωριέμαι γι’αυτούς, που πήραν την εφημερίδα ΤΟΥΣ την Κυριακή το πρωί για να δουν μέσα αυτό το πράγμα!
      Μετά απ’αυτό, ποιά κινήματα και ποια οικολογία…

  4. Εμ όταν κάποιοι έλεγαν για της επιλεκτικές ευαισθησίας της δήθεν αριστεράς, κάποιοι εγκάθετοι κομματικοί είχαν αρχίσει τα μπινελίκια περί ”νταβατζήδων”, ΄΄συμμοριών” κλπ

    http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/01/o-epilektikos-antikapitalismos-ths-neoaristeras.html

    Τόσα χρόνια σας χειραγωγούν για να παίξουν τα παιχνιδάκια τους οι ψευτοοικολόγοι

    Δείτε και αυτό να διασκεδάσετε την δικαιολογημένη πικρία σας

    http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/11/545616.html

  5. Να ξεκαθαρίσουν επιτέλους ο ΣΥΝ κι ο ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η θέση τους για το χρυσό.
    Με κάθε πόδι σε διαφορετική βάρκα δεν γίνεται. Από τη μιά να το παίζουμε αγωνιστές κι από την άλλη να υποκλινόμαστε για το παραδάκι!

  6. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, ώστε α μπορεί πάντα να πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος χωρις να έχει δεσμευθεί. Αυτός ηταν πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά δεν το είχατε καταλάβει

  7. O Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι δουλειά του πατερούλη Πούτιν και όχι της ”κακής” ΕΕ…
    Όπως και το Καραισκάκη το πηρε ο πρωην (;) πρακτορας της Σταζι…
    Και φυσικά δεν φωνάζουνε ενάντια σε οτι ειναι υπερ του Ρωσοκινέζικου φασιστικου αξονα αφου αυτων πληρωμενα τσιράκια ειναι…

    • Την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλεία μέχρι το τέλος του 2011 αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο!!!
      488 υπέρ, 48 κατά, 57 απόντες.
      Μόλις έχω το τελικό κείμενο θα το ανεβάσω!

  8. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα “οικολογικά” παρακλάδια του, αλλά ότι οι εδώ antigold έχουν στόχο την (εκ νέου) ακύρωση του μεγάλου Επενδυτικού Σχεδίου για το χρυσό και γενικά οι απανταχού εν Ελλάδι “οικολόγοι”ονειρεύονται τον πλήρη αφανισμό της μεταλλείας και βιομηχανίας στην Ελλάδα.

    Το όραμα και οι μεθοδεύσεις για επιστροφή της χώρας στον φεουδαρχικό μεσαίωνα και στην εξάρτηση από τον τουρισμό της κακιάς ώρας, μας έχει οδηγήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην πλήρη αποβιομηχάνιση και στη μετατροπή μας σε Παραγωγούς του Τίποτε, που εισάγουν τα πάντα και πωλούν ήλιο, θάλασσα και σουβλάκια σε τουρίστες.

    Το “αναπτυξιακό” αυτό μοντέλο της μηδενικής παραγωγής αξίας, όπως αναμενόταν κατέρρευσε με πάταγο, συνεπικουρούμενο από τις εγγενείς στρεβλώσεις και παθογένειες της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας. Ορισμένοι βέβαια που δεν ιδρώνει το αυτί τους από τέτοια, συνεχίζουν απτόητοι το παιχνίδι της αντι-επενδυτικής και αντι-παραγωγικής υστερίας με “οικολογικό” προπέτασμα.

    • “Τον πλήρη αφανισμό της μεταλλείας και βιομηχανίας” φαίνεται ότι ονειρεύονται επίσης …οι 488 από τους 593 Ευρωβουλευτές που ψήφισαν σήμερα υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία!

      Ίσως να είναι κι αυτοί …παρακλάδια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ή να είναι πράκτορες άλλων συμφερόντων. Ή ίσως να διακατέχονται κι αυτοί από αντι-επενδυτική και αντι-παραγωγική υστερία με “οικολογικό” προπέτασμα. Να θέλουν να μας γυρίσουν στον φεουδαρχικό μεσαίωνα. Ή να είναι βαλτοί από το …Ρωσοκινεζικό κεφάλαιο. Ή κάποιο άλλο ευφάνταστο παραμύθι.

      Καλά ρε Stinger, δεν έχεις βαρεθεί ακόμα τον εαυτό σου?

  9. Antigoldgreece,
    Οι “488 από τους 593 Ευρωβουλευτές που ψήφισαν σήμερα υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία” δεν θελουν τον “Τον πλήρη αφανισμό της μεταλλείας και βιομηχανίας” -οπως απαντας στον stinger. Ουτε “είναι κι αυτοί …παρακλάδια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ”.
    Οχι, βεβαια, δεν κοροϊδα -οπως δεν ειστε και εσεις και ολοι οι Ελληναραδες. Απλως εχουν ΣΤΕΙΛΕΙ -και συνεχιζουν να στελνουν- την μεταλλευτικη και μεταλλουργικη βιομηχανια στις φτωχες χωρες του Τριτου κοσμου ετσι ωστε οι ιδιοι και εσεις να χρησιμοποιειτε/ουν τα αυτοκινητα, τα στερεοφωνικα, τις τηλεορασεις, τους αξονικους και μαγνητικους τομογραφους κ.λπ. χωρις τις συνεπειες που συνεπαγεται η εξορυξη και η μεταλλουργικη επεξεργασια των α’ υλων. Αυτοι οι 488 δεν ειναι αλλοι απο αυτους που εφτιαξαν μια Ευρωπη της “καλοπερασης χωρις κοστος” -ή μαλλον με κοστος που το στελνουν κατ΄ευθειαν στο Τριτο Κοσμο.

    Ομως το βιομηχανικο σαμποταζ στην Ελλαδα -και ισως στην υπολοιπη Ευρωπη- τελειωνει. Οι καλοπερασακηδες μικρο- και μεσο-αστοι καλουνται να περασουν απο το ταμειο. Και ποιο ταμειο ε? Το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο! Καλα ξεμπερδεματα ευχομαι σε ολους για τα επομενα 10 χρονια. Χαιρετισματα σε ολους οσοι ζουν παρασιτικα εις βαρος του κοινωνικου σωματος (δημοσιοι υπαλληλοι, εργαζομενοι στον τουρισμο, στην τοπικη αυτοδιοικηση, κ.λπ). Κυριες και Κυριοι: τα Κεφαλια μεσα.

    • Το ενδιαφέρον σου για τις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου θα ήταν ίσως συγκινητικό αν δεν ήταν τόσο μα τόσο υποκριτικό…

      Η εικόνα του καημένου μεταλλείου χρυσού που “το διώχνουμε” από την Ευρώπη και πάει και εγκαθίσταται σε μια χώρα του Τρίτου Κόσμου, μπορεί να χτυπάει στο συναίσθημα επικαλούμενο τις ενοχές μας για την εκμετάλλευση αυτών των χωρών, είναι όμως απολύτως ΨΕΥΔΗΣ. Και είναι ψευδής γιατί απλούστατα δεν δουλεύει έτσι το σύστημα.

      Οι μεταλλευτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί όπου εκτός από αποθέματα υπάρχουν και ευνοϊκές συνθήκες, όπως χαμηλό κόστος και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Αν υπάρχει και μια διεφθαρμένη τοπική εξουσία και χαλαρή εφαρμογή των νόμων, ακόμα καλύτερα γιατί αυτά που θα ξοδεύονταν στο περιβάλλον μπαίνουν στις τσέπες τους. Αν σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα δεν είναι σύμπτωση…

      Οι μεταλλευτικές εταιρείες σκάβουν όπου μπορούν προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή και μεγαλύτερα κέρδη. Ήταν και θα συνεχίσουν να είναι παρούσες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αφού εκεί βρίσκουν όλα τα ανωτέρω. Αν τις συμφέρει η εκμετάλλευση μεταλλείων ΚΑΙ στην Ευρώπη, θα τα πάρουν χωρίς βέβαια να αφήσουν τα μεταλλεία του Τρίτου Κόσμου. Αν εμείς θυσιάσουμε τις Σκουριές μας (ή το Πέραμα ή τις Σάπες) δεν θα σωθεί στη θέση της κάποια περιοχή στη Γκάνα, γιατί αυτή είναι μάλλον χαμένη έτσι κι αλλιώς. Απλά θα κατακρεουργηθούν και οι δυο. Αν και, όπως είπαμε, η Γκάνα είναι λιγότερο διεφθαρμένη από την Ελλάδα…

      Πρέπει δηλαδή η Ευρώπη να χαμηλώσει τα στάνταρ προστασίας του περιβάλλοντός της και να τα φέρει στο επίπεδο του Τρίτου Κόσμου για να έχουμε την αυταπάτη ότι έτσι βοηθάμε τον Τρίτο Κόσμο; Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη (και ο αναπτυμένος κόσμος γενικά) είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε να ανεβεί το επιπεδο προστασίας σε αυτές τις χώρες και να φτάσει κάποια στιγμή το Ευρωπαϊκό. Δυστυχώς με κάτι “πρωτοβουλίες” σαν αυτήν του κ. Verheugen, το αντίθετο φαίνεται να γίνεται… Ξεσκίστε και την Ευρώπη και τον Τρίτο Κόσμο για να έχουμε μέταλλα για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες μας!

      Η απόφαση απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στην ΕΕ δεν προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ και έτσι δεν θα επηρεαστούν σε τίποτα τα δυο μεταλλεία που ήδη το χρησιμοποιούν. Έτσι με την εφαρμογή της ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ καν η σημερινή παγκόσμια παραγωγή χρυσού.

  10. Doctor Mirabilis- πράγματι είσαι άξιος θαυμασμού και λογικής ..δηλ. τόσους ευρωβουλευτές όλοι τους «βλάκες» … μπόρεσε και έπεισε….. το αντιγκολντ ..για την καταστροφή του κεφαλαίου …πράγματι …είσαι και Doctor χαχαχαχα

  11. “Aπλως εχουν ΣΤΕΙΛΕΙ -και συνεχιζουν να στελνουν- την μεταλλευτικη και μεταλλουργικη βιομηχανια στις φτωχες χωρες του Τριτου κοσμου”.
    Να συμπεράνω ότι στεναχωριέσαι που η χώρα δεν ανήκει στο προνομιούχο club του τριτου κόσμου.
    Επίσης μια απορία μου γεννιέται. Αφου αυτές οι χώρες εκμεταλλεύονται τον ορυκτό τους πλούτο…. γιατί είναι φτωχές?.
    ” ο Ηλίας του 16ου”.

  12. Σε αντιθεση ωστοσο με τις χωρες του τριτου κοσμου στην δημοκρατικη ΕΕ χρησιμοποιειται πολυ περισσοτερο η αντιρυπαντικη τεχνολογια και τα προληπτικα μετρα. Βεβαια αυτο αφορα τις Ευρωπαικες χωρες που ειναι πραγματικα μελη της ΕΕ και οχι επιλεκτικα στα πακετα.
    Ηταν η ΕΕ να θυμισω, αυτη η οποια εκανε καταγγελια για το ξεπουλημα των ορυχείων στην Χρυσος Α.Ε….

  13. Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε καμμιά απόφαση απαγόρευσης της χρήσης κυανιδίων στη μεταλλουργία. Κκ. antigoldgreece συνεχίζετε να συμπεριφέρεσθε σαν να μην ζείτε στην Ευρώπη. Η οποία καταναλώνει εκατοντάδες τόννους χρυσού ετήσια. Δεδομένου ότι η δική της παραγωγή της είναι μικρή, η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού προέρχεται εκτός Ευρώπης, έχοντας αξία σε σημερινά λεφτά πολλά δις Ευρώ.

    Η λογική επομένως λέει ότι κανονικά, θα έπρεπε να αναπτυχθούν οι δυνατότητες Ευρωπαικής μεταλλείας και μεταλλουργίας χρυσού. Φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Κι όχι να σταματήσει η παραγωγή, όπως λανθασμένα μας συμβουλεύει το Ευρωκοινοβούλιο. Διότι βιώσιμες (περιβαλλοντικά-οικονομικά-κοινωνικά) εναλλακτικές πλην της κυάνωσης, δεν υπάρχουν σήμερα. Γι’ αυτό και είναι BAT. Αν υπάρξουν “καλύτερες”, θα χρησιμοποιηθούν. Θα μου πείτε για μείωση της κατανάλωσης, ανακύκλωση κλπ. Σωστό. Να μην αγοράζουμε κοσμήματα λέω εγώ, που καταναλώνουν τον μισό παραγόμενο χρυσό. Επιπλέον, ήδη το 1/3 περίπου της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού προέρχεται από ανακύκλωση. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει ανάγκη για πρωτογενή παραγωγή, που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται (πού αλλού;) στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

    Για αυτές τις χώρες βέβαια, όπως έχουμε πεί, ΔΕΝ ισχύει τεκμήριο εξ ορισμού αθωότητας. Αν θέλουν να αναβαθμίσουν τα στάνταρντς που έχουν, θα το κάνουν ΜΟΝΕΣ τους. Η δική μας υπεύθυνη στάση σαν Ευρωπαίων, θα ήταν να εξορύσσουμε και να παράγουμε ΕΔΩ στην Ευρώπη, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μέταλλα που ΕΜΕΙΣ χρειαζόμαστε και ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ να καταναλώνουμε. Αντ’ αυτού, συνεχίζουμε ακάθεκτοι να εξάγουμε ρύπανση (σύνδρομο Ν.Ι.Μ.Β.Υ) και να επωφελούμαστε από την παραγωγή αξίας εις βάρος των Τριτοκοσμικών. Μια ανεύθυνη στάση επομένως ενάντια στη μεταλλεία-μεταλλουργία χρυσού και λοιπών μετάλλων στην Ευρώπη, πέραν της επικίνδυνης εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες, απλώς διαιωνίζει και ενισχύει τις παγκόσμιες περιφερειακές ανισότητες.

    Όπως πολύ σωστά λέτε, ακόμη και μια απαγόρευση κυανιδίων στην Ευρώπη, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ την παγκόσμια παραγωγή χρυσού. Τότε λοιπόν, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ το κυάνιο της μεταλλουργίας που τόσο πολύ σας ανησυχεί και που ούτως η άλλως θα χρησιμοποιηθεί; Σε τριτοκοσμικές χώρες φυσικά. Μήπως τελικά, ακόμη και από καθαρά περιβαλλοντική άποψη, είναι σαφώς προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί εδώ στην Ευρώπη, με αυστηρό έλεγχο και υψηλά στάνταρντς ;;
    Το συμπέρασμα; ΑΚΡΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ (KAI ΠΕΡΙΕΡΓΗ…) Η “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ” ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΑΝΙΔΙΑ !…

    • Τελικά οι “υποψιασμένοι” Ευρωβουλευτές σου αποδείχθηκαν τραγικά λίγοι… 488 προς 48 σημαίνει 10 προς 1.
      Αυτό ήταν ήττα κατά κράτος, για την περίπτωση που δεν το κατάλαβες.
      Δεν πειράζει, θα συνέλθεις. Πιες λίγο κυάνιο να χαλαρώσεις.

  14. Antigoldgreece,
    Ειμαι υποκριτης, το παραδεχομαι, δεν εχω την αγνοτητα και την καθαροτητα ψυχης που σε διακρινει. Παρ’όλα αυτά με πονο απαντω στα σημεια που εθιξες.

    1. «ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚEΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟYΝΤΑΙ ΕΚEI ΟΠΟΥ ΕΚΤOΣ ΑΠΌ ΑΠΟΘEΜΑΤΑ ΥΠAΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΥΝΟΪΚEΣ ΣΥΝΘHΚΕΣ, ΟΠΩΣ ΧΑΜΗΛO ΚOΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΪΚO ΦΟΡΟΛΟΓΙΚO ΚΑΘΕΣΤΩΣ». Ερωτηση: δηλαδη οι άλλες εταιρειες (πετρελαιοειδων, χημικων, χρωματων, αυτοκινητων, ηλεκτρ.συσκευών, τροφιμων, κ.λπ) δραστηριοποιουνται σε μη ευνοϊκες συνθηκες, εκει οπου υπαρχει υψηλο κοστος και μη ευνοϊκο φορολογικο καθεστως? Μας δουλευεις? Εξωραϊζεις το σημερινο καθεστως ή η αντιμεταλλευτικη μανια σου σε οδηγει σε ιδεολογικοπολιτικες μπουρδες? Το μεταλλευτικο και το μεταλλουργικο κεφαλαιο είναι ληστρικο και διεφθαρμενο ενώ το «άλλο» κεφαλαιο είναι ηθικο, ευγενικο και ευαισθητο? Μας δουλευεις?
    2. «ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΚΑΒΟΥΝ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ». Οι μεταλλευτικες σκαβουν απλως εκει που υπαρχουν κοιτασματα. Φυσικα επιδιωκουν μεγαλυτερη παραγωγη και μεγαλυτερα κερδη. Οι αλλοι κλαδοι της βιομηχανιας (συμπεριλαμβανομενου και του παρασιτικού τουριστικου κεφαλαιου) επιδιωκουν δηλαδη μικρη παραγωγη και μικροτερα κερδη?
    3. «ΑΝ ΚΑΙ, ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ, Η ΓΚΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΈΝΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…» Οντως δεν νομιζω ότι στην Γκανα η Τοπικη Αυτοδιοίκηση εχει κανει τετοια ληστρικη αφαιμαξη απο τα κρατικα (και όχι μονον…) ταμεια
    4. «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ (ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ». Εδώ σε χανω εντελως: Εάν συμφωνεις ότι οι «κακες» μεταλλευτικες εταιρειες όταν στηνουν μοναδες στην Ευρωπη λειτουργουν με υψηλα στανταρντς τοτε γιατι δεν γινεται στοχος του «οικολογικου κινηματος» η υποχρεωτικη εφαρμογη των ευρωπαϊκων στανταρντς και στην χωρα μας? Γιατι αντι για δακρυβεχτες κορωνες τυπου Μαρθας Βούρτση (βλ. «ματωνει η Γκιωνα») δεν αγωνίζεστε ετσι ωστε ολες οι μεταλλευτικες εταιρειες να εφαρμοσουν τις λεγομενες “best available technologies” στην προστασια του περιβαλλοντος? Και αφου η ΛΑΡΚΟ, η S&B, η TVX κ.λπ. εφαρμοζουν τετοιες «καταστροφικες πρακτικες» δεν μας κανεις την χαρη να μας χαρισεις τα ονοματακια των αντιστοιχων ευρωπαϊκων εταιρειων που εκμεταλλευονται λατεριτη, βωξιτη, χρυσο, κ.λπ και ακολουθουν τα «υψηλα περιβαλλοντικά στανταρντς» για να τις μαθουμε και εμεις οι αδαεις? Πες το μας το μυστικό γιατι αλλοιως θα υποψιαστουμε ότι διαπνεεσαι από στειρο αντι-μεταλλευτικο, αντι-μεταλλουργικο και, εν τελει, αντι-βιομηχανικο μενος.
    5. «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΚΑΤΙ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ” ΣΑΝ ΑΥΤΉΝ ΤΟΥ Κ. VERHEUGEN, ΤΟ ΑΝΤΊΘΕΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ… ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΑΣ!». Προφανως δεν εχεις καταλαβει: οι βιομηχανιες ζητουν μεταλλα γιατι τα ζηταει η καταναλωση (από αυτοκινητα μεχρι τενεκεδακια μπυρας). Τις α’ υλες η βιομηχανια θα τις βρει ετσι κι’αλλοιως. Το ερωτημα είναι εάν θα είναι ή όχι εξαρτημενη από μη-ευρωπαϊκες πηγες (Τριτος Κοσμος, Κινα, κ.λπ). Η απαντηση σε αυτό δεν είναι «οικολογικη» -είναι «πολιτικη» και ο νοων νοειτω (ειδικα αυτές τις ημερες και ειδικα στην Ελλαδα).

    Νομιζω ότι δεν εχεις καν συνειδητοποιησει την συγκυρια στην ελληνικη κοινωνια. Μια αποσαθρωμενη, συφιλιδική κοινωνια που καταρρεει και καιγεται. Ειπαμε: Ολες οι ευγενικες ψυχες (και πρωτες απ’ολες οι αμεσα και εμμεσα σιτιζομενες από το δημοσιο κορβανα) εμπρος βημα γοργο για το ταμειο! Το ΔΝΤ ανοιξε και σας περιμενει….

    • Νομίζω ότι ηθελημένα ή αθέλητα ξεκίνησε ένας ποιος ουσιαστικός διάλογος από το θέμα που η “ασυνέπεια” της ΑΥΓΗΣ ξεκίνησε.
      Καλό αυτό.
      Και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος μεταλλεία-οικονομία-ανάπτυξη (βιώσιμη και μη)-προστασία του περιβάλλοντος.

      Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, να αποδεχθούμε και να διαχειρισθούμε είναι το πιο κάτω:

      Χωρίς μέταλλο δεν ζούμε άνετα.
      Χωρίς φυσικό περιβάλλον δεν ζούμε καθόλου.

      Φιλικά,
      Δημ. Δ. Σουφλέρης

  15. Προς PERLOMIN-W:

    Εχεις βλεπω και αποριες: “Αφου αυτές οι χώρες (του Τριτου Κοσμου) εκμεταλλεύονται τον ορυκτό τους πλούτο…. γιατί είναι φτωχές?».
    Απαντηση: Γιατι την εξουσια στις χωρες αυτές την εχουν διεφθαρμενες κυβερνησεις που παρεχουν ληστρικα προνομια στις μεταλλευτικες πολυεθνικες. Οι διεφθαρμενες αυτές κυβερνησεις συνηθως φορανε και έναν εθνικοαπελευθερωτικο – πατριωτικό -αγωνιστικό μανδυα για να κοροϊδευουν το ποπολο.

    Για να σε βοηθησω να καταλαβεις τι εννοω «διεφθαρμενες με αγωνιστικό μανδυα» σκεψου το πληθος Δημοτικών και Κοινοτικων Αρχοντων στην Ελλαδα που μασανε τις επιχορηγησεις και επιδοτησεις της κεντρικης κυβερνησης, κυκλοφορούν με πολυτελη αυτοκινητα και πουλανε αδιαλλαξια και αγωνιστικοτητα στο ποπολο. Κατι τετοιο… Φανταζομαι ότι και ένα απλο μελος εφορευτικης επιτροπης τα καταλαβαινει αυτά.

  16. Και τους οποίους δημοτικούς άρχοντες γνωρίζετε πολύ καλά εσείς του συναφιού αφού φροντίζετε μόλις σκάσουν μύτη να τους έχετε από κοντά…Είστε ένα και το αυτό με την διαφθορά αυτού του τόπου που τόσο πολύ πονάτε …..που μόνο εσείς θέλετε να το κάνετε παραγωγικό……Και που σαφώς όταν λέτε παραγωγή εννοείτε μεταλλεύματα…..Άιντε λοιπόν να κάνουμε όλη την χώρα ένα απέραντο μεταλλείο για να ικανοποιηθείτε εσείς….να βγάλετε πολλά λεφτά μπας και σταματήσει ο κώλος σας να ζητάει κι άλλα….που δεν μπορείτε να ζήσετε αλλιώς….Δεν μπορείτε να έχετε αυτοκίνητο κατώτερο της mercedes ούτε και τα καημένα τα παιδάκια σας να στερηθούν τις πισίνες τους και τα χρυσά τους τα κουτάλια…. Ρε ουστ από δω!!!!!!!!

  17. Μιά και άνοιξες διάλογο μαζί μου να τα ξαναδούμε.
    “Απαντηση: Γιατι την εξουσια στις χωρες αυτές την εχουν διεφθαρμενες κυβερνησεις που παρεχουν ληστρικα προνομια στις μεταλλευτικες πολυεθνικες”
    Τώρα …θέλει ο διάλος να αγιάσει και……
    Τέτοια σύμπτωση………
    Όπου υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα υπάρχουν και διεφθαρμένες κυβερνήσεις.!!!!!!!!!!!
    Μπά εεετυχε. ή μπορεί και να πέτυχε??????.
    “Οι διεφθαρμενες αυτές κυβερνησεις συνηθως φορανε και έναν εθνικοαπελευθερωτικο – πατριωτικό -αγωνιστικό μανδυα για να κοροϊδευουν το ποπολο”.
    Κάτι σαν πασοκ δηλαδή???. Είσαι και συ προκατειλημένος ρε γαμώτο μου.
    “Για να σε βοηθησω να καταλαβεις τι εννοω «διεφθαρμενες με αγωνιστικό μανδυα» σκεψου το πληθος Δημοτικών και Κοινοτικων Αρχοντων στην Ελλαδα που μασανε τις επιχορηγησεις και επιδοτησεις της κεντρικης κυβερνησης, κυκλοφορούν με πολυτελη αυτοκινητα και πουλανε αδιαλλαξια και αγωνιστικοτητα στο ποπολο.”
    Αν υποψιαστώ οτι εννοείς τον Βλαχόπουλο και τους υπολοιπους γνωστους θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα.
    ή καλύτερα θα στο αλείψω με κανα προιον της isomat παραγωγης στην Βουλγαρία.
    Όσο για το τελευταίο…. ε! τι να κάνουμε ..ένα αξιώμα πήρα και γώ στη ζωή μου να μην το θυμίζω σε κάθε ευκαιρία.!!!!!
    ” Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες “….. να δείς ποιος τόγραψε.

  18. Τόλη και Μαρία γειά σας

    Ανοίγω συχνότερα πιά την ιστοσελίδα, έτσι για να πάρω μιαν ανάσα. Ανάσα καθαρότερη απ΄αυτές που εισπνέω όταν βρίσκομαι στη Λάρυμνα (περιοχή ευθύνης ΛΑΡΚΟ).
    Αφορμή του παρόντος σημειώματος είναι η ρεκλάμα στην Αυγή. Και θα μπορούσα να αναφέρω πλείστα όσα περί του γεγονότος. Να γράψω μια μακροσκελή έκθεση ιδεών. Δεν νομίζω πως οφελούν ατ λόγια. Το τοπίο, συν τω χρόνω σκοτεινιάζει. Οι αγώνες δεκαετιών εξανεμίζονται στο βωμό των υπερατλαντικών σκοπιμοτήτων για υπερεξουσίες σε πλανητικό επίπεδο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι “μάγκες της διπλανής πόρτας” θα ξαναχτυπήσουν στα μέρη σας, υπολογίζοντας σε αδράνεια ή κόπωση. Τα μάτια σας “χιλια τέσσερα”. Εθνικιστικά παπαγαλάκια από τηλεοράσεως ετοιμάζουν ψυχολογικά το έδαφος.
    Οι αγώνες σας είναι το στήριγμά μας

  19. Τελικά έπιασε τόπο το μπινελίκι στην Αυγή. Απ’ ότι φαίνεται το πήραν το μάθημά τους. Ήρθαν διαβασμένοι σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.