Oυγγαρία: Φόβοι για νέα, μεγαλύτερη καταστροφή, στα ύψη οι συγκεντρώσεις αρσενικού και υδραργύρου στην κόκκινη λάσπη


Greenpeace: Αρσενικό και υδράργυρος “ασυνήθιστα υψηλά”

An aerial view of the broken dam that caused a toxic red sludge spill in western Hungary

Η Greenpeace παρουσίασε την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, τα αποτελέσματα των αναλύσεων της κόκκινης λάσπης από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις αρσενικού.

Οι αναλύσεις έδειξαν τις παρακάτω συγκεντρώσεις: Αρσενικό: 110 mg / kg (ppm), υδράργυρος: 1,3 mg / kg, χρώμιο: 660 mg / kg. Με δεδομένη την ποσότητα της τοξικής λάσπης που έχει διαρρεύσει, αυτό μεταφράζεται σε 50 τόνους αρσενικού, 300 τόνους χρωμίου και 500 κιλά υδραργύρου!

Σε ξεχωριστές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νερό στην περιοχή Kolontar, τα αποτελέσματα έδειξαν συγκεντρώσεις αρσενικού που ανέρχονται 0,25 mg / λίτρο, ποσότητα που είναι 25 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια στο πόσιμο νερό (10μg / λίτρο).

Το αρσενικό είναι τοξικό για τα φυτά και τα ζώα, καρκινογόνο και βιοσυσσωρεύσιμο. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Ο υδράργυρος μέσω της τροφικής αλυσίδας (ιδίως τα ψάρια), συσσωρεύεται και μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικές διαταραχές.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από ομάδα της Greenpeace και οι αναλύσεις από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αυστρίας (Austrian Federal Environment Agency) και το εργαστήριο Balint της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με την Greenpeace, όσο το περιβάλλον παραμένει αλκαλικό, αυτά τα στοιχεία είναι δεσμευμένα στη λάσπη. Όταν πέσει η αλκαλικότητα, τα βαρέα μέταλλα εκλύονται στο περιβάλλον. Επίσης, όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, καθώς τη βροχή διαδέχεται πιο ξηρός καιρός, η καυστική λάσπη στεγνώνει και μετατρέπεται σε σκόνη που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο των πνευμόνων (http://dailyme.com/story/2010100800003980/arsenic-mercury-hungary-spill.html). Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να φοράνε μάσκες.

Ο Δούναβης φαίνεται ότι σώθηκε

Μετά από πολλούς τόνους γύψου και οξικού οξέος που έπεσαν στους ποταμούς Μάρκαλ και Ράμπα για να μειωθεί η αλκαλικότητα της κόκκινης λάσπης, η λάσπη εισήλθε τελικά στο Δούναβη με pH 9 που είναι σχεδόν ανεκτό. Ομως από τον Μάρκαλ έχει σβήσει κάθε ζωή. Η μεγάλη αραίωση της τοξικής λάσπης από τα νερά του μεγάλου Δούναβη δημιουργεί ελπίδες ότι ο ποταμός διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο της οικολογικής καταστροφής. Ωστόσο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της διαρροής στο ποτάμιο οικοσύστημα και στην ευρύτερη περιοχή είναι ακόμα άγνωστες.

Φόβοι για δεύτερο κύμα τοξικής λάσπης, εκκενώνονται πόλεις

The village of Kolontar has been evacuated amid fears of a second  spillage of caustic effluent

Το χωριό Κόλονταρ εκκενώθηκε σήμερα αφού διαπιστώθηκαν νέες ρωγμές στη λεκάνη απόθεσης της κόκκινης λάσπης που διερράγη τη Δευτέρα προκαλώντας τεράστια καταστροφή. Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους επτά.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προειδοποιεί ότι είναι “εξαιρετικά πιθανό” να καταρρεύσει όλος ο τοίχος καινα στείλει ένα νέο κύμα καυστικής λάσπης στις ήδη πληγείσες περιοχές. “Είναι σε πολύ κακή κατάσταση και η εκτίμησή μας είναι ότι ο τοίχος μπορεί να καταρρεύσει”, είπε. “Είναι πολύ πιθανό να συμβεί… μια συνέπεια θα είναι να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές”. Το Κολονταρ βρίσκεται πλησιέστερα στο εργοστάσιο και θα είναι το πρώτο που θα χτυπηθεί αν υπάρξει δεύτερη διαρροή. Οι 5.300 κάτοικοι της επόμενης πόλης, του Ντεβεσερ, ειδοποιήθηκαν να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους. Οι αρχές κατασκευάζουν αναχώματα εξωτερικά του φράγματος που έσπασε, προς την κατεύθυνση των κατοικημένων περιοχών, για να καθυστερήσουν τη ροή της λάσπης σε περίπτωση νέας διαρροής. Για να αποφευχθούν νέες καταστροφές, το περιεχόμενο μιας γειτονικής λίμνης αποβλήτων διοχετεύθηκε στο γειτονικό ποτάμι που θεωρείται ήδη νεκρό (http://english.aljazeera.net/news/europe/2010/10/2010108410145825.html).

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου έδωσε συλλυπητήρια  στους συγγενείς των θυμάτων (της), προσέφερε το (αστείο) ποσό των 150.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της διαρροής, αλλά επιμένει ότι δεν ευθύνεται (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11506713). Οι Ουγγρικές αρχές έχουν ξεκινήσει διερεύνηση των ποινικών ευθυνών της εταιρείας και δηλώνουν ότι “οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές”.

Συγκρίσιμη η διαρροή με αυτήν της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού

Περίπου 700.000 κ.μ. τοξικής λάσπης διέρρευσαν από την αστοχία στο φράγμα. Η ποσότητα αυτή που εκλύθηκε μέσα σε λιγότερο από μια ώρα δεν είναι πολύ μικρότερη από τα 757.000 λίτρα πετρελαίου που έχυσε η ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού μέσα σε αρκετούς μήνες.


3 απαντήσεις στο “Oυγγαρία: Φόβοι για νέα, μεγαλύτερη καταστροφή, στα ύψη οι συγκεντρώσεις αρσενικού και υδραργύρου στην κόκκινη λάσπη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.