Το Mετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π.


Στο Μέτσοβο έχει ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας για τα βουνά.

Tο “Mετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) για την Προστασία και Ανάπτυξη του Ορεινού Περιβάλλοντος και των Τοπικών Ευρωπαϊκών Πολιτισμών” του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια, το 1993. Από το τέλος του 2005 το ΜΕΚΔΕ απέκτησε και δική του στέγη στο Μέτσοβο, ένα πανέμορφο κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάσθηκε μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ.

To ME.Κ.Δ.Ε. αξιοποιεί την διεπιστημονική μεθοδολογία της “Αξιοβίωτης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης”, δηλαδή της «ανάπτυξης η οποία πρέπει να τελείται σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό στον άνθρωπο, όπως αυτός εντάσσεται ειρηνικά και δημιουργικά στο φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον, όχι ως κυρίαρχος, ιδιοκτήτης, “επενδυτής” ή εκμεταλλευτής του, αλλά ως οργανικό και αναπόσπαστο μέρος του”. Το όραμα της Αξιοβίωτης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης υποστηρίζει από το 1963, τόσο επιστημονικά όσο και πολιτικά,  ο επιστημονικός και διοικητικός υπεύθυνος του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., καθηγητής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Ρόκος.

Από το 1995 διεξάγονται ανά τριετία στο Μέτσοβο επιστημονικά συνέδρια για θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Το ΜΕ.Κ.Δ.Ε. αποτέλεσε το πρόπλασμα, τον προάγγελο και το ουσιαστικό θεμέλιο δημιουργίας του Διεπιστημονικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Περιβάλλον και Ανάπτυξη” με τη συνεργασία επτά σχολών του Ε.Μ.Π. Από το 2008 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. στο Μέτσοβο η 2η κατεύθυνση σπουδών του μεταπτυχιακού προγράμματος, με αντικείμενο το «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».

Το ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα φιλοδοξούν να ξαναδώσουν ζωή στα βουνά μας. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, αλλά και τα κατάλληλα και ολιστικά “μορφωμένα” στελέχη που θα αφιερωθούν με ήθος, ακαδημαϊκή επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην μελέτη και την αντιμετώπιση στην πράξη των πολυδιάστατων προβλημάτων των ορεινών περιοχών.Έχουν ήδη εκπονηθεί Διεπιστημονικές Συλλογικές Εργασίες για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη πάνω από τριάντα νομών της χώρας, καθώς και των Ορεινών γενικότερα και των Νησιωτικών Περιοχών, αλλά και συγκεκριμένες στοχευμένες έρευνες όπως για π.χ. για τα Τζουμέρκα και μελέτες σε όλα τα επιστημονικοτεχνικά πεδία του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Όλα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και ο επιστημονικός και διοικητικός υπεύθυνος κ. Ρόκος, αλλά και οι καθηγητές του Ε.Μ.Π. που διδάσκουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Περιβάλλον και Ανάπτυξη” προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και άμισθα. Ιδιαίτερα αξίζει  να σημειωθεί η άοκνη προσπάθεια του συντονιστή της 2ης κατεύθυνσης του μεταπτυχιακού, του μεταλλειολόγου μηχανικού Δημήτρη Καλιαμπάκου.

Στις 16-19 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε στο Μέτσοβο όπου παρακολουθήσαμε το 6ο Διεπιστημονικό Συνέδριο του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. “Η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών”. Η αίσθησή μας είναι ότι πρόκειται πάνω από όλα για μια ανιδιοτελή προσπάθεια ανθρώπων, επιστημόνων που αγαπούν τα βουνά να διαμορφώσουν μια νέα γενιά επιστημόνων που δεν θα αφήσουν τις ορεινές κοινότητες να σβήσουν.  Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι έντονα βιωματικό. Οι φοιτητές δεν είναι αποκομμένοι από το αντικείμενο της μελέτης τους αλλά μένουν όλο το χειμώνα στο Μέτσοβο και γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα του ορεινού χώρου. Σε συζητήσεις μαζί τους μας είπαν ότι το βουνό άλλαξε την αντίληψή τους για τη ζωή, ενώ κάποιοι από αυτούς σκοπεύουν να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.

Σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε κείμενο του κ. Δημήτρη Ρόκου για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών.


2 απαντήσεις στο “Το Mετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π.”

  1. Σε παρακαλώ το μετσόβιο γράφεται με “ι” και οχι με “ει”. Είναι το μόνο πανεπιστήμιο που γράφεται έτσι. Ας τα γράφουμε σωστά τουλάχιστον. Ευχαριστώ

    • Ομολογώ ότι ενώ το βρήκα γραμμένο με “ι”, το διόρθωσα εγώ γιατί μου φάνηκε ανορθόγραφο. Αν επιμένετε ότι έτσι είναι το δέχομαι και θα διορθώσω αμέσως τον τίτλο της ανάρτησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.