“Η Εταιρεία”- το παθολογικό κυνήγι κέρδους και δύναμης


[dailymotion id=xepgsf]

tvxs.gr | H Eταιρεία

Το ντοκιμαντέρ The Corporation (2003) εξερευνά τη φύση του κυρίαρχου θεσμού της εποχής μας και τις επιπτώσεις του στους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Το φιλμ στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζόελ Μπάκαν The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power«ένα βιβλίο που εκλιπαρούσε να γραφτεί» σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι. Αφού σύμφωνα με το νόμο οι επιχειρήσεις συνιστούν νομικά «πρόσωπα», η ταινία βάζει το «πρόσωπο» της επιχείρησης στο ψυχιατρικό ντιβάνι και θέτει το ερώτημα: Τι είδους “άνθρωπος” είναι η επιχείρηση;

Το συμπέρασμα είναι ότι, στο κυνήγι του κέρδους, οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται σαν επικίνδυνοι και καταστρεπτικοί ψυχοπαθείς που δεν έχουν την παραμικρή συνείδηση για τις πράξεις τους και ποτε δε νιώθουν τύψεις για τα εγκλήματα που διαπράττουν. Και “η τυπική εταιρεία του 21ου αιώνα: εξορυκτική, σπάταλη, καταχρηστική, γραμμική σε όλες τις λειτουργίες της, αφαιρεί από τη γη, μεταποιεί, σπαταλά και στέλνει τα προϊόντα της πίσω στη βιόσφαιρα σαν σκουπίδια στις χωματερές”.

Η πολύ καλή έρευνα των δημιουργών της ταινίας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες “υπερεθνικές” (transnational) εταιρείες απέκτησαν τέτοιο τρομακτικό έλεγχο πάνω στις ζωές μας και σε βασικά δημόσια αγαθά: από τις ύπουλες τεχνικές του μάρκετινγκ, τη συνέργεια γνωστών επιχειρήσεων με δικτατορικά καθεστώτα και την χειραγώγηση κυβερνήσεων και μέσων ενημέρωσης, μέχρι τα διατροφικά σκάνδαλα, τους “τερματικούς” σπόρους, το “πατεντάρισμα” του γενετικού κώδικα από εταιρείες βιοτεχνολογίας και την ιδιωτικοποίηση των υδατικών πόρων.

Τα εγκλήματα γνωστών υπερεθνικών εταιρειών είναι λίγο-πολύ γνωστά, όμως παρουσιάζονται με ανατριχιαστικά στοιχεία. Παρά τις μικρές “κοιλιές”, η ταινία στο σύνολό της είναι απλά συγκλονιστική!

Μιλούν διευθυντές επιχειρήσεων, στελέχη χρηματοοικονομικών και διαφημιστικών οργανισμών, καθηγητές οικονομικών και διανοητές όπως οι Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Michael Moore – και η Vandana Shiva που μας έκανε την τιμή να υπογράψει την επιστολή μας προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε.


2 απαντήσεις στο ““Η Εταιρεία”- το παθολογικό κυνήγι κέρδους και δύναμης”

  1. Ο ανθρωπος και οι ανθρωπινες κοινωνιες συναντουν τη φυση εκ των εσω .Τα οικολογικα προβληματα που αντιμετωπιζει ο κατοικος της Β.Χαλκιδικης ειναι αποτελεσμα του τροπου ιδιοποιησης της φυσης απο την κοινωνια .Ειδικοτερα οι ανθρωπινες δραστηριοτητες που εχουν αρνιτικες συνεπειες για το περιβαλλον εδραζονται στις μορφες οργανωσεις της προσωπικης και κοινωνικης ζωης .Κατα συνεπεια τιθενται προς απαντηση τα εξης ερωτηματα .

    1. Ποια εναι η φυση του ανθρωπου
    2. Ποια ειναι τα κινητρα της συμπεριφορας
    3. Γιατι οι συγχρωνες μορφες οργανωσσης της κοινωνιας επιφερουν καταστροφες στη φυση
    4. Ποια ειναι η σχεση μεταξυ φυσης και οικονομιας
    5. Μπορει να υπαρξει οικονομικη αναπτυξη χωρις να διακυβευεται η οικολογικη διατηρησιμοτητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.