Ένα παλιρροϊκό κύμα από όξινα νερά μεταλλείων απειλεί το Γιοχάνεσμπουργκ


Rising tide of acid mine water threatens Johannesburg – Telegraph.co.uk, 6/9/2010

Diagonal Street in the Johannesburg Central Business District

Ιδιαίτερα απειλείται η κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ που στεγάζει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αφρικής.

Ένα τοξικό παλιρροϊκό κύμα από όξινα νερά μεταλλείων φουσκώνει κάτω από το Γιοχάνεσμπουργκ και, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις, ενεργειακά μπλακαουτ, ακόμα και καρκίνο στους κατοίκους προοιδοποιούν οι ειδικοί.

Το όξινο νερό βρίσκεται σήμερα περίπου 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της πόλης, αλλά η στάθμη του ανεβαίνει με ρυθμό μεταξύ 0,4 και 0,9 μέτρων ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χυθεί στους δρόμους της πόλης σε κάτι λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

photo: http://joburgratesboycott.blogspot.com/

Το όξινο νερό είναι κληρονομιά των 120 χρόνων μεταλλείας γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ. Επειδή θα χρειαστούν 13 μήνες για την κατασκευή ενός σταθμού άντλησης και καθαρισμού του νερού, η Πολιτεία έχει μόνο τέσσερις μήνες για να βρει τα εκατομμύρια που χρειάζονται για να το χρηματοδοτήσει. Επί του παρόντος η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες που κέρδισαν από τους πλούσιους ορυκτούς πόρους της περιοχής, σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει και πόσο.

Το όξινο νερό σχηματίζεται όταν εγκαταλειμμένα φρέατα και σήραγγες γεμίζουν από τα υπόγεια νερά. Το νερό οξειδώνει το θειούχο ορυκτό σιδηροπυρίτη, γνωστό και ως “ο χρυσός του χαζού” (fool’s gold) λόγω της κιτρινωπής του απόχρωσης. Το νερό διαχέεται στο περιβάλλον με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως όξινη απορροή μεταλλείων (acid mine drainage). Χωρίς αποτελεσματική αποστράγγιση, εισέρχεται στους υδροφορείς, ρυπαίνει της καλλιέργειες και δηλητηριάζει όσους ζουνε κοντά.

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Mariette Liefferink, από την Ομοσπονδία για ένα Βιώσιμο Περιβάλλον, τα όξινα νερά έχουν την ίδια οξύτητα με το ξίδι ή λεμόνι και αποτελούν μια “τεράστια απειλή” για την πόλη και τους κατοίκους της.

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκεται η κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ που φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ν. Αφρικής. Σύμφωνα με την κα Liefferink, τα κτίρια όπου στεγάζονται μπορεί να υποστούν ζημιές καθώς το νερό των μεταλλείων διαβρώνει το ατσάλι και το μπετόν.

Πρόσθεσε ότι μερικοί από τους φτωχότερους κατοίκους της πόλης ήδη ζούν πάνω από αποθέσεις μεταλλευτικών αποβλήτων γεμάτες με καρκινογόνα μέταλλα τα οποία αν αντιδράσουν με το ανερχόμενο όξινο νερό, θα ρυπάνουν ολόκληρο το υδατικό σύστημα.

“Αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι για τη Νότια Αφρική δεύτερο μόνο μετά από την υπερθέρμανση του πλανήτη όσον αφορά τις επιπτώσεις του και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για το σύνολο της περιοχής”, είπε στην επιτροπή υδατικών υποθέσεων.

Ο Marius Keet, υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπεύθυνος για τη διαχείριση των υδάτων είπε ότι τους επόμενους μήνες που θα έρθει η εποχή των βροχών, τα όξινα νερά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν γρηγορότερα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι “καταστροφικά”.

Ο κ. Keet είπε ότι το “περιβαλλοντικά κρίσιμο επίπεδο” για τα ανερχόμενα όξινα νερά των μεταλλείων είναι 150 μ. κάτω από την επιφάνεια. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αν ανεβούν πάνω από αυτό το επίπεδο, είπε, περιλαμβάνουν σεισμούς και πιθανόν τη δημιουργία οπών καθιζήσεων (sinkholes).

Η Υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε στην επιτροπή των ειδικών έξι εβδομάδες για να βρουν επενδυτές και να φτιάξουν ένα βιώσιμο “πακέτο διάσωσης” που μετά θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Tα δηλητηριασμένα νερά της Ν. Αφρικής

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο βρίσκεται πάνω από μια από τις μεγάλες “λεκάνες” εξόρυξης στο Witwatersrand, γνωστή ως η Κ­εντρική Λεκάνη. Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προέβλεψαν την επερχόμενη καταστροφή από το 1996 και πίεσαν για την έγκαιρη λήψη μέτρων. Τίποτα δεν έγινε και το 2002, τα όξινα νερά των μεταλλείων άρχισαν να αναβλύζουν στην επιφάνεια από τη Δυτική λεκάνη, όπως είχε προβλεφθεί.

Η Ανατολική λεκάνη επίσης απειλείται. Υπάρχει ένα μόνο μεταλλείο στην περιοχή που ακόμα αντλεί τα νερά και, σύμφωνα με τον κ. Keet, αν σταματήσει τα όξινα νερά θα αρχίσουν να ρέουν μέσα στην πόλη Νigel “σε δύο με τρία χρόνια”.

Η εξόρυξη στο Witwatersrand ξεκίνησε περίπου πριν από 120 χρόνια. Περισσότεροι από 43.000 τόνους χρυσού και 73.000 τόνοι ουρανίου έχουν εξαχθεί από τα μεταλλεία της περιοχής.

Σύμφωνα με Liefferink, αυτή η εξορυκτική δραστηριότητα έχει αφήσει μια κληρονομιά περίπου 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων φραγμάτων τελμάτων (!) και περίπου έξι δισεκατομμύρια τόνους (!!) πυριτικών αποβλήτων με μικρή περιεκτικότητα σε ουράνιο.

“Τα απόβλητα από τα μεταλλεία χρυσού συνιστούν τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης στη Νότια Αφρική … Η όξινη απορροή μεταλλείων μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια αφού τα μεταλλεία έχουν κλείσει και τα φράγματα τελμάτων έχουν πάψει να λειτουργούν”, πρόσθεσε.

Kαι δύο βίντεο από τη Ν. Αφρική, με φοβερές εικόνες των κόκκινων νερών της όξινης απορροής που αναβλύζουν στην επιφάνεια από τα υπόγεια:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Bjxqi1stRio]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cWwQKdG5IDY]

http://www.politicsweb.co.za/politicsweb/view/politicsweb/en/page71619?oid=176483&sn=Detail
http://www.engineeringnews.co.za/article/rising-mine-water-could-be-catastrophic-for-joburg-parliament-told-2010-07-21

http://www.timeslive.co.za/local/article363388.ece

…και ραδιενεργά ποτάμια

Μελέτη Γερμανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι 400.000 άνθρωποι ζουν κατά μήκος ποταμού επικίνδυνα ρυπασμένου με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού ραδίου, πολωνίου και μολύβδου. Αυτή η φονική ρύπανση προέρχεται από τα μεταλλεία της Harmony Gold, της 5ης μεγαλύτερης παραγωγού χρυσού στον κόσμο που παράγει και ουράνιο σαν υπο-προϊόν των δραστηριοτήτων παραγωγής χρυσού. Πάνω από 400.000 άνθρωποι, τα ζώα τους και οι καλλιέργειές τους, εξαρτώνται από αυτό το επικίνδυνα ρυπασμένο νερό.

Η έκθεση τονίζει ότι “δεν υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή νερό που να είναι κατάλληλο για ανθρώπους, φυτά ή ζώα… Οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε το κρέας από τις αγελάδες που εκτρέφουν εκεί, ούτε να πίνουν το γάλα τους, ούτε να καταναλώνουν λαχανικά ποτισμένα με αυτό το επικίνδυνο νερό…”

http://www.environment.co.za/poisoning-carcinogens-heavy-metals-mining/radioactive-rivers-the-brenk-report.html


2 απαντήσεις στο “Ένα παλιρροϊκό κύμα από όξινα νερά μεταλλείων απειλεί το Γιοχάνεσμπουργκ”

  1. «Σβύσε το φως και του ωρολογίου κράτησε τους δείκτας. Δια το Σκότος θα ομιλήσω και τον Αιώνα θα ζωγραφίσω. Σου ανοίγω μίαν βίβλον χωρίς τέλος, μέσα εις την οποίαν ο Θεός εχάραξε την πρώτην λέξιν, τας ακολούθους χαράσσει ο Άνθρωπος, και την τελευταίαν ο Διάβολος θα χαράξη. Και η τελευταία αυτή λέξις θα είνε η Ανθρωπίνη Πρόοδος…»

    Πολύβιος Δημητρακόπουλος (1864-1922), «Η Σιδηρά και η Χρυσή Διαθήκη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.