Mαζικές αιτήσεις για νέες εξορύξεις στη Γκιώνα από την S&B


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Giona_2008-09-017

http://www.savetheforest.gr/

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού,  προφανώς όχι τυχαία, κατατέθηκαν από την εταιρεία S&B στο ΥΠΕΚΑ,  μαζικά και εσπευσμένα 5 νέες αιτήσεις αδειοδότησης , που αφορούν τόσο σε νέες εκμεταλλεύσεις όσο και σε ερευνητικές γεωτρήσεις κοιτασμάτων βωξίτη.

Η περιοχή αναφοράς καλύπτει χιλιάδες στρέμματα, για έρευνα και εκμετάλλευση , σχεδόν τη μισή Ν.Α. Γκιώνα  και διοικητικά υπάγεται στα Δ.Δ. Καστελίων, Αποστολιά, Γραβιάς, Οινοχωρίου, Καλοσκοπής, Προσήλιου, Άμφισσας, Καρρουτών, Λιδορικίου,  Βάργιανης. Τμήματα αυτής της περιοχής ανήκουν στην προστατευόμενη ζώνη του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000).

Η προκλητικότητα και το θράσος της εταιρίας είναι τέτοιο που όταν αναφέρεται σε δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών, επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι «… αφορούν έκταση 0,0..% της συνολικής έκτασης…» φιλοδοξώντας να χρυσώσουν το χάπι.

Βέβαια όσοι διαθέτουν στοιχειωδώς όραση είναι σε θέση να δουν πως η σωρευτική δράση αυτών των 0,0..% δεκαετίες τώρα έχει ξεκοιλιάσει τα βουνά πληγώνοντας ανεπανόρθωτα  το τοπίο  και  με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Γιατί όμως τώρα αυτή η πρεμούρα από πλευράς της εταιρίας ;

Tην απάντηση δίνει ο κ. Βιδάλης , διευθύνων σύμβουλος της S&B κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α΄ εξαμήνου 2010, που παρεμπιπτόντως καταδεικνύουν τη …φτωχική αύξηση κατά 303,3% των κερδών προ φόρων και την επίσης …φτωχική αύξηση κατά 203.4% για τα καθαρά κέρδη των μετόχων, σε σχέση με το 2009. Λέει λοιπόν ο κ. Βιδάλης:

«…Η δραστηριότητα του Βωξίτη αντιμετώπισε την πρόκληση να ανταποκριθεί στην ανάκαμψη της ζήτησης, λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία των μεταλλείων μας και της προσωρινής αναστολής των δραστηριοτήτων μας σε συγκεκριμένες περιοχές με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χάρη στην πολύ πρόσφατη άρση της προσωρινής αναστολής, η επιστροφή σε κανονικές συνθήκες δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται εντός των επομένων τριμήνων…» (πηγή sandb.gr )

Η ιστορία με την διακοπή εργασιών στο Βλαχοθανάση Λιδορικίου είναι πρόσφατη και γνωστή. Αξιοποιήθηκε στο έπακρο από την εταιρία για να παίξει όλα τα εκβιαστικά της χαρτιά ανακοινώνοντας διαθεσιμότητες, απολύσεις, εσωτερικές μετατάξεις, κατάργηση μικροεργολάβων σε μη παραγωγικά τμήματα (συνεργεία κ.λπ.), προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να στρέψει τους εργαζόμενους ενάντια στους φορείς που αντιδράσανε και προσφύγανε στο ΣτΕ, δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ τους.

Σήμερα μετά την άρση της  προσωρινής αναστολής, σαν το «χωριάτη» της λαϊκής παροιμίας που του «δώσανε θάρρος» εφορμούν εντατικά  & μαζικά χωρίς αναστολές. Έτσι οι συγκινητικές υποσχέσεις και οι «όρκοι πίστης» ότι η εκμετάλλευση στο Βλαχοθανάση θα αποτελούσε την τελευταία επιφανειακή εκμετάλλευση της εταιρίας πήγαν …περίπατο.

Χαρακτηριστικά στις νέες αιτήσεις αδειοδότησης περιλαμβάνεται εκμετάλλευση στις  Λάκκες Λυρίτσας (όπου σημειωτέον υπάρχει από το 2007 απόφαση του ΣτΕ για διακοπή εργασιών), τόσο επιφανειακή από την οποία μάλιστα θα προέλθει πάνω από το 40% του εκτιμώμενου από τους ίδιους απολήψιμου μεταλλεύματος όσο και 3-4 μικρότερες υπόγειες εκμεταλλεύσεις .

Μπροστά στο νέο αυτό τοπίο που διαμορφώνεται και που προφανώς δεν αφορά μονοσήμαντα τις δραστηριότητες μιας εταιρίας, καλούμε τους κατοίκους της Γκιώνας, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να αντισταθούμε και να συντονίσουμε το αγώνα μας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων , της ζωής μας.

Στην εποχή του «μνημονίου» και της «τρόικας»  όπου οι ζωές μας έχουν γίνει απίστευτα φτηνές και αναλώσιμες, στο «διαίρει και βασίλευε» αυτών που έχουν , ή πιστεύουν πως έχουν, τη δύναμη, να προτάξουμε τη δική μας πραγματική δύναμη, την ενωμένη θέληση μας για ζωή.

Απευθυνόμαστε και απαιτούμε από όλους όσους θα διεκδικήσουν σε λίγο καιρό, μέσω της ψήφου μας, την τοπική εξουσία και απαιτούμε να τοποθετηθούν ευθαρσώς και ξεκάθαρα γιατί δεν ξεχνάμε πως οι υφιστάμενες δημοτικές ή νομαρχιακές αρχές, πλην μοναδιαίων εξαιρέσεων, ποιούσαν …τη νήσσα παίρνοντας επί της ουσίας κρυφά ή ανοιχτά το μέρος των εταιριών σε όλα όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος απευθυνόμαστε στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και στη Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ανανεώνοντας την αίτηση μας για επίσκεψη στην Γκιώνα, πριν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους συνεχίσουν να χορηγούν αφειδώς νέες άδειες.

Υ.Γ. προς τους έχοντες την αιγίδα, τους διοργανωτές και χορηγούς (γνωστούς και μη εξαιρετέους) του ετήσιου καλοκαιρινού φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους».
Μετά την επιτυχία των εκδηλώσεων του φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν τα τελευταία χρόνια στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, προτείνεται για την διευρυμένη προβολή και ανάδειξη του κάλλους της περιοχής μας να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια τοποθεσίες όπως οι Λάκκες Λυρίτσας, ο Βλαχοθανάσης και άλλες …ων ουκ εστί τέλος.

8 Σεπτεμβρίου 2010
Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: [email protected]


3 απαντήσεις στο “Mαζικές αιτήσεις για νέες εξορύξεις στη Γκιώνα από την S&B”

  1. Δε θα μας καθυστερήσουν οι γενίτσαροι για πολύ ακόμα.
    Οι γαλαξιακές ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ αυξάνονται οι σεισμοί και έρχεται ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΣ χειμώνας (όπως ο 5ετής από το ηφαίστειο Ταμπόρα τού 1815-20, που ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ την Επανάσταση του 1821!):
    http://www.youtube.com/watch?v=u8e2dsV9eZ0

  2. με ανάμικτα συναισθήματα παρακολουθώ της διάφορες εκθέσεις -ανακοινώσεις εταιριών για της λεγόμενες …….επένδυσεις μεταξύ αυτών ΔΕΗ α.ε. , Ελληνικός Χρυσός ,S@B που δημοσιεύονται εδώ και εκεί . Αναρωτιέμαι ειλικρινά .. πέρασαν 10 μήνες απο την αίτηση στο ΔΝΤ και Ε.Ε του παπατζη για το γενικό ξεπούλημα της χώρας ..ο λαός στενάζει ,οι μικροβιοτεχνες , συνταξιούχοι … γενικά αστα βραστα ..και υπάρχουν ακόμα νταβατζηδες που στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα της οικονομίας ..με παιχνιδάκια κρατικό-κομματικού(διάβαζε προσωπικού) προστατευτισμού ….. πρόκειται να λαμβάνουν επιχορηγήσεις απο το τραπεζικό σύστημα ..με μοναδικη υποχρέωση του ΓΑΠ ,Παχτα ,Κυριακοπουλου ,Μητιληναιου,Ζωγραφου @ΣΙΑ ..μα είναι στα καλά τους …

  3. Σχόλιο σχετικό με τη Φωκίδα από bb:

    ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 2
    Σίγουρα στην Φωκίδα παίζονται παιχνίδια Νοημοσύνης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί πώς ένας τόσο προικισμένος τόπος ,βρίσκεται σε αυτή την κατάντια. Και μία λαική παροιμία λέει «φωνάζει ο κλέφτης ,να φοβηθεί ο νοικοκύρης» .Για τον Κο Ν. Παππά, για τον Κο Παπούλια ,αλλά πάνω απ’ όλα για τους κατοίκους του νέου Δήμου Δελφών ,συγκεντρώσαμε τα πιο κάτω για τον Κο Φουσέκη (δεν θα εμπλεκόμαστε ,αλλά η συνέχεια με την δημοσίευση της παρέμβασης του Κου Παπούλια πιστεύουμε ότι μας δίνει το δικαίωμα.).
    Το 1998 , ο Κος Φουσέκης σταματά να εργάζεται για την S&B και εκλέγεται Δήμαρχος του Δήμου Άμφισσας δηλώνοντας υπέρμαχος της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου. Όλοι στην Άμφισσα και στη Φωκίδα γνωρίζουν ότι τόπος διαθέτει πλεονάζοντα προσόντα για τουρισμό ,που μπορεί να συμπαρασύρει και τις μικρές αγροκτηνοτροφικές μονάδες σε τεράστια ανάπτυξη, οπότε το «πακέτο» αυτό αποτελεί μονόδρομο. Πολλοί τον θεώρησαν «ανοιχτό μυαλό» μιάς και τα λίγα χρόνια που είχε δουλέψει, ήταν για την S&B (ως «στέλεχος» όπως ο ίδιος λέει) και ο τουρισμός είναι αναπτυξιακά ο χειρότερος εχθρός των εξορύξεων. Φαινόταν να μπορεί να κάνει την «υπέρβαση» που είχε ανάγκη ο τόπος. .Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι ακριβώς εξαιτίας αυτού του παρελθόντος , θα θάψει το τουρισμό.
    Οχτώ χρόνια μετά , αφήνει τον Δήμο Άμφισσας με τεράστιο χρέος άνω των 5 εκατομμυρίων € (σύν τα εκατομμύρια που χρωστάει για το νερό) και μηδέν τουριστική ανάπτυξη και γίνεται Νομάρχης .Κάποιοι που δεν έβρισκαν αξιοκρατικό λόγω για την εκλογή του, μίλαγαν ήδη για το ότι κάποιος μεγάλος «επιχειρηματικός παράγοντας» συντόνισε αποφάσεις στην ΝΔ και τις εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ. Για όσους έχουν μνήμη, το ΠΑΣΟΚ αυτοεξευτελίστηκε πολλαπλά έως την τελευταία στιγμή σε αυτές τις Νομαρχιακές που εξέλεξαν Νομάρχη τον Κο Φουσέκη. Ποιού μεγάλου «επιχειρηματικού παράγοντα» το συμφέρον εξαρτιόταν από τις αποφάσεις του Νομάρχη;;;; Πόσους τέτοιους έχει ο Νομός μας ;;;
    Μετά από τέσσερα χρόνια , ο Κος Φουσέκης παραδίδει την Νομαρχία και θέλει να γίνει Δήμαρχος του νέου Δήμου Δελφών. Ποιο έργο παραδίδει και είναι περήφανος μαζί με τους υποστηρικτές του;;; Ποιο Αναπτυξιακό Σχέδιο στήριξε με το έργο που έκανε με τα δικά μας λεφτά ;; Εάν πει ότι δεν είχε Αναπτυξιακό Σχεδιασμό θα λέει ψέματα διότι:
    Στις 13 Ιανουαρίου 2010, ο κος Φουσέκης συμμετέχει ως Νομάρχης Φωκίδας σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές κοινωνίες». Το δικό του θέμα ομιλίας έχει τίτλο: «Εκμετάλλευση Μεταλλείων Βωξίτη στη Φωκίδα. Οικονομική Ανάπτυξη, Επιδράσεις στο περιβάλλον και Τοπική κοινωνία» (τα πρακτικά, το βίντεο και ηχητικό ντοκουμέντο είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο) . Από την ομιλία του θα έπαιρναν πληροφορίες για τη Φωκίδα και άνθρωποι της σημερινής Κυβέρνησης που σύντομα θα συντάξουν αναπτυξιακούς Νόμους, Προγράμματα Επιδοτήσεων επιχειρήσεων κ.λ.π. που θα αφορούν και τη Φωκίδα.(Αναλυτική αναφορά πιο κάτω). Στο σημείο αυτό αρκεί να πούμε ότι σύμφωνα με την πολύ σημαντική αυτή ομιλία του , ο Νομός Φωκίδας ,σχεδόν δεν έχει κανένα πρόβλημα .Όλα καλά! Τελευταία ερώτηση από το κοινό προς τον ομιλητή Κο Φουσέκη : Ερώτηση: «Πότε προβλέπεται να συγκληθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα το μοντέλο ανάπτυξης της Φωκίδας σε σχέση με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα εδώ και … χρόνο». Απάντηση Κου Φουσέκη: «Δεν προβλέπεται να συγκληθεί γιατί νομίζουμε δεν πρέπει.»
    Έργα υποδομών:
    Η Νομαρχία του Κου Φουσέκη δεν έχει κάνει καμία σοβαρή επένδυση σε αναπτυξιακό έργο στους Δελφούς, στα 3 χλμ. παραλία των Δελφών ή την ευρύτερη περιοχή. Μόνο ξεχασμένες υποσχέσεις και «κολλήματα υπ’ ευθύνη άλλων». Αυτά που εμείς ονομάζουμε αναπτυξιακά έργα στην καρδιά του τουριστικού «πακέτου» της Φωκίδας και Κέντρο του νέου Δήμου, σε άλλους νομούς θεωρούνται απλά έργα ρουτίνας για τη συντήρηση των βασικών υποδομών. Σύμφωνα με τον Κο Φουσέκη (προαναφερόμενη ομιλία του στις 13/1/2010 στο ΤΕΕ ), ο τουρισμός στους Δελφούς είναι ικανοποιητικός και τίποτα άλλο δεν έχει να αναπτυχθεί. Όλα σχεδόν τα χρήματά μας (περίπου 90%) έγιναν δρόμοι στους ορεινούς όγκους. Οι δρόμοι αυτοί εξυπηρέτησαν και θα εξυπηρετήσουν σίγουρα τις εξορυκτικές δραστηριότητες Βωξίτη των 200 θέσεων εργασίας (συν τους εξωτερικούς συνεργάτες). Ο ίδιος λέει ότι τους έκανε για την τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου. Εδώ υπάρχει σοβαρή αντίφαση. Πλήθος στοιχείων, δημοσιευμάτων, Νόμων κ.λ.π. λέει ότι τουρισμός και εξορύξεις δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Τί έκανε για τις εξορύξεις στα βουνά αυτά ;;Τόσα χρόνια ,τόσοι δρόμοι, τουρισμό δεν είδαν. Ποιος πάει διακοπές σε νταμάρια;;
    Προβολή του Νομού :
    Στη θητεία του σαν Νομάρχης, χρηματοδοτεί τα τελευταία καλοκαίρια συναυλίες, αγώνες, κ.λ.π. ,με τα δικά μας χρήματα . Στόχος η τουριστική προβολή του Νομού. Δεν τον προβλημάτισε ποτέ η αποκρουστική αντιτουριστική βιομηχανική εικόνα της Ιτέας και των εξορύξεων στα βουνά. Σίγουρα μετά το πρώτο καλοκαίρι εκδηλώσεων ο Κος Φουσέκης δεν έκανε απολογισμό αποτελέσματος για να δεί ότι απλά «πετάει» τα λεφτά μας. Δεν κατέγραψε εάν η αύξηση των εισπράξεων των τουριστικών καταστημάτων της περιοχής τις μέρες των εκδηλώσεων ,ήταν λιγότερα χρήματα από τα χρήματά μας που ξόδεψε η Νομαρχία Πολύ εύκολα από τα ετήσια βιβλία των ξενοδοχείων προκύπτει ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Κανένας από αυτούς δεν επιστρέφει τον άλλο χρόνο ή άλλη εποχή από μόνος του σαν τουρίστας. Η Νομαρχία συμμετείχε σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό (και άλλα έξοδα) .Σε κανένα έντυπο, φυλλάδιο, CD, κ.λ.π. δεν υπάρχει μία φωτογραφία με μία παραλία των Δελφών με χαρούμενους λουόμενους ,από αυτές που προβάλουν πρώτα απ’ όλα, όλες οι σοβαρές διαφημιστικές καμπάνιες Ελληνικών προορισμών. Φέτος το καλοκαίρι , η Νομαρχία δημοσίευσε στις 1 Αυγούστου ότι οι θάλασσες του νέου Δήμου Δελφών (Δεσφίνας ,Ιτέας , Γαλαξιδίου) είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Δεν γνωρίζει κανείς στην Νομαρχία ότι η Τουριστική σαιζόν αρχίζει το Πάσχα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Κος Φουσέκης θέλει την Ιτέα ,μόνο για τις εγκαταστάσεις βωξίτη . Είπαμε, «ο τουρισμός στους Δελφούς είναι ικανοποιητικός και τίποτα άλλο δεν έχει να αναπτυχθεί».
    Το αόρατο πραγματικό έργο.
    1)Στην πολύ σοβαρή για το μέλλον του τόπου μας ημερίδα του ΤΕΕ που προ αναφέραμε ,ο Νομάρχης Φωκίδας κος Φουσέκης , ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι δυστυχώς χρειάζεται να καταστρέψουμε και δάσος κάποιες φορές για να εξορύξουμε τον βωξίτη αλλά τι να κάνουμε…Κατά τα άλλα η τοπική κοινωνία είναι ευχαριστημένη με την ισχύουσα κατάσταση και όλα έχουν καλώς. Και τουρισμό (άφησε να εννοηθεί ότι) έχουμε και το μόνο που θέλουμε είναι και άλλα λεφτά από το κράτος. Για οικονομική κατάντια, για πληθυσμιακά προβλήματα και ερήμωση, για κοινωνικά προβλήματα, για καταστροφή του φυσικού πλούτου, για αντιδράσεις κ.λ.π., ούτε λόγος .
    2)Το Δελφικό Τοπίο που φρενάρει τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή των Δελφών δεν απασχόλησε αρχικά τον Νομάρχη. Δεν είχε κάνει τίποτα εως την στιγμή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο στα «Τουμπανάρια». Τότε ανακαλύψαμε «συμπτωματικά» ότι θα μπορούσε κάτι να γίνει . Όταν η υπόθεση «Τουμπανάρια» έφτασε στην Δικαιοσύνη σταμάτησε «συμπτωματικά» κάθε εξέλιξη στο «Δελφικό Τοπίο». Συγκεκριμένη ,σοβαρή πρόταση της Νομαρχίας προς το ΚΑΣ δεν υπάρχει.
    3) Εδώ και καιρό έχουν εντοπιστεί και έχουν καταγγελθεί πιά στα αρμόδια σώματα Επιθεωρητών , Υπουργεία κ.λ.π. πλήθος παρανομιών των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στον Νομό και ήδη ελέγχονται . Το «Λαρνάκι» στην Ιτέα λειτουργεί κατά παράβαση σχεδόν όλων των Νόμων που το αφορούν και ΜΠΕ και άδειες λειτουργίας αποκρύπτουν το ότι βρίσκεται στο Δελφικό Τοπίο . Γενικά σε όλη τη Φωκίδα ,το επίπεδο των Μ.Π.Ε. έχει αναλυτικά καταγγελθεί ως απαράδεκτο. Αποκαταστάσεις, διαχείριση αδρανών κ.λ.π. ανύπαρκτα. Αρμόδιος για την εποπτεία όλων αυτών και τιμωρία των παραβατών ,σύμφωνα με τον Ν. 1650/1986 ,είναι ο Νομάρχης και οι υπηρεσίες του (αρ. 30 παρ. 2).
    4)Το 2009, ο κος Σουφλιάς (της Κυβέρνησης του δικού του κόμματος όπου ο κ. Φουσέκης έχει επιρροές, ως Νομάρχης σε μονοεδρικό νομό) φτιάχνει το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας και ζητά τις αποφάσεις των Νομαρχιών για το ποιες περιοχές θέλουν να χαρακτηριστούν τουριστικές. Το Μάιο 2009, ο Νομάρχης κος Φουσέκης μεταβιβάζει το σχετικό έγγραφο στα Δημοτικά Συμβούλια και ζητά τις δικές τους προτάσεις. Στις 15 Ιουλίου 2009 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο κος Φουσέκης ζητάει αναβολή στην λήψη αποφάσεως για το ποιες περιοχές της Φωκίδας θα προτείνει για τουριστικές, δηλώνοντας ότι δεν έχουν απαντήσει όλοι και ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις γιατί « … τι σημαίνει τουριστικός τόπος…, μήπως σημαίνει κάτι που δεν θέλουμε και τρέχουμε και δεν φτάνουμε…»! Γνώριζε όμως ότι ο Νομός Φωκίδας είχε ήδη χαρακτηριστεί γενικώς μεταλλευτική περιοχή από το “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία” που είχε ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Έτσι όποια περιοχή του Νομού δεν χαρακτηριζόταν ΚΑΙ τουριστική θα επέλεγε ξεκάθαρα μόνο εξορύξεις για τις επόμενες πολλές δεκαετίες. Εν τέλει, το πραγματικό και σημαντικό έργο που παρήγαγε ο κ. Φουσέκης είναι να είναι σήμερα όλος ο Νομός Φωκίδας ξεκάθαρα χαρακτηρισμένος ως “μεταλλευτικός” και αορίστως “τουριστικός”, τοπικά κάπου γύρω από τους Δελφούς. Ευτυχώς οι Νόμοι αυτοί είναι προς αλλαγή (με τη βοήθεια πραγματικών Τοπικών Αρχόντων, αν έχουμε).Μέχρι σήμερα η Νομαρχία δεν έχει δηλώσει ποιες περιοχές θα θέλαμε τουριστικές. Αυτό που κατάλαβε ο Νομοθέτης είναι «ΚΑΜΙΑ».
    Κωμικοτραγική αναπτυξιακή «αντίφαση»: το «Ειδικό Χωροταξικού για τη Βιομηχανία» που προφανώς δεν το γνωρίζουν οι κάτοικοι τις Γραβιάς, γράφει στη σελ.114 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι :«Πιθανή προοπτική η διαμόρφωση οργανωμένου υποδοχέα στη Γραβιά», κάτι δηλαδή σαν το Λαρνάκι στην Ιτέα. Στο πίνακα έργων του ΠΑΝΦΩΚΙΣ που περήφανα παρουσίασε στους κατοίκους Γραβιάς ο Κος Φουσέκης και η ομάδα του το 2009,υπάρχει έργο «Κατασκευή καινοτομικού Μουσείου ‘’Οδ. Ανδρούτσος’’ στο Χάνι της Γραβιάς» Προυπ. 8.000.000 € !!!!!
    5) Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 15/7/2009 ,ο Κος Φουσέκης ,παίρνει το λόγο από την αρμόδια Διευθύντρια του τμήματος περιβάλλοντος και ζητά αναβολή για την συζήτηση για δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της S&B και της ΕΛΜΙΝ για νέες εξορύξεις ,με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν φέρει κάποια πρόσθετα στοιχεία (δεύτερη αναβολή για τον ίδιο λόγο) .Κάποιοι τον προειδοποιούν ότι αν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς γνωμοδότηση της Νομαρχίας ,η Κεντρική Υπηρεσία τουΥΠΕΧΩΔΕ.που αποφασίζει για τις ΜΠΕ θεωρεί την απάντηση θετική. Κάποιοι παρευρισκόμενοι θυμούνται ότι με αυτή την «κομπίνα» είχαν περάσει από το Ν.Σ. πολλές απαράδεκτες Μ.Π.Ε. στο παρελθόν. Ο Κος Φουσέκης απαντά ενοχλημένος ότι αυτά τα ξέρει και ότι αυτή η προθεσμία για απάντηση δεν ισχύει όταν έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία. Η αναβολή εγκρίνεται. Σε αίτημα της «Κίνησης Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας» (Α.Π. 4596 22/7/09) για να πάρει την αλληλογραφία με την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας ζητά τα προαναφερόμενα πρόσθετα στοιχεία, η απάντηση του Τμήματος (Α.Π. 4596 18/8/09) είναι γενική και αόριστη : «..το Ν.Σ Φωκίδας …ενημέρωσε τις ενδιαφερόμενες εταιρίες …για το περιεχόμενο των αποφάσεων του 8/66/2009 και 8/67/2009 αντίστοιχα προκειμένου να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.» Δηλαδή δεν υπάρχει αλληλογραφία πρίν το Ν.Σ. στις 15/7/2009 με την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητάει πρόσθετα στοιχεία, άρα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ξέρει για πρόσθετα στοιχεία (για να μην εκλάβει με «κομπίνα» την γνωμοδότηση του Ν.Σ ως θετική). Εάν το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έχει κρύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ύπαρξη αλληλογραφίας με την κοινοποίηση της οποίας έχει ενημερωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τα πρόσθετα στοιχεία αυτών των ΜΠΕ, έχουμε το Κο Φουσέκη να ψεύδεται ευθαρσώς μπροστά σε όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να περάσει με «κομπίνα» δυο ΜΠΕ εξορύξεων. Αυτό είναι παιχνίδι νοημοσύνης ,σίγουρα ανώτερης από τα ανδρείκελα του Νομαρχιακού Συμβουλίου αλλά και οι απορίες για την κατάντια της Φωκίδας και τον ρόλο των εταιριών εξόρυξης σε αυτή έχουν απαντηθεί.

    Για τον «επιχειρηματικό παράγοντα» κάτι είπαμε. Ικανότερους υποψήφιους από τους εκ των πραγμάτων αποτυχημένους , σίγουρα θα βρούμε πολλούς αν ψάξουμε ειλικρινά ,σε κάθε κοινωνία. Πολλοί Δήμαρχοι πέρασαν από την Φωκίδα αλλά μόνο ένας καταχρέωσε τον Δήμο του που ήταν και η Πρωτεύουσα του Νομού. Για σεβασμό στους Νόμους και το Δελφικό Τοπίο είπαμε.
    Θα παρακαλούσαμε τον Κο Παπούλια να διαθέσει λίγο χρόνο για να διαψεύσει ότι εργαζόταν για την S&B (ή όπως λεγότανε τότε ) πρίν προσληφθεί στην Αγροτική Τράπεζα από την οποία συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής. Τότε , μόνο οι «μηχανισμοί» διόριζαν στις κρατικές Τράπεζες. Αν οι «μηχανισμοί» που με τόση οικειότητα αναφέρει στην παρέμβασή του (αυτοί που καταστρέψανε την Ελλάδα), τον «πήραν» από την S&B και τον διόρισαν στην Αγροτική Τράπεζα , τα «Παιχνίδια Νοημοσύνης» αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βάθος ,αλλά και οι συνειρμοί που προκύπτουν δεν τον τιμούν. Ο ίδιος μίλησε και για «βαποράκια» ειδήσεων και Αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.