Ειδήσεις από τον κόσμο: Κίνα, Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Παπούα Νέα Γουινέα


Oil spill washes ashore in the port of Dalian, China1. KINA: Προσπαθεί να εξαγοράσει τη σιωπή των δημοσιογράφων για την τοξική διαρροή της 3ης Ιουλίου από το μεταλλείο χαλκού η εταιρεία Zijin Mining  – Zijin group ‘attempts buy silence’.

Η χώρα πλήττεται επίσης από την μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία της, μετά από έκρηξη αγωγού στο βιομηχανικό λιμάνι Νταλιάν, στις 17 Ιουλίου. Φοβερές εικόνες εδώ.

2. H.Π.Α.: Σημαντικές διατάξεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις εξορυκτικές βιομηχανίες (πετρέλαιο, μεταλλεία, φυσικό αέριο) περιέχει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Wall Street που εγκρίθηκε στις 15 Ιουλίου από το Αμερικανικό Κονγκρέσο. Από τώρα και στο εξής, οι εξορυκτικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν όλες τις πληρωμές προς τις κυβερνήσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται – Wall Street Reform Includes Big Steps on Oil and Mining Transparency.

O νέος νόμος θα ισχύει για όλες τις εταιρείες, αμερικανικές και ξένες, που είναι εισηγμένες σε κάποιο από τα αμερικανικά Χρηματιστήρια Αξιών (NYSE, AMEX, NMS, SM CAP, OTC) και ελέγχονται από την Securities and Exchange Commission (SEC). Συμπεριλαμβάνονται οι 29 από τις 32 μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες πετρελαίων και μεταλλείων, μόνο δυο από τις οποίες είναι αμερικανικές. Είναι βέβαιο ότι τελικά θα βρεθούν παράθυρα στο νόμο αλλά, προς το παρόν, ας χαρούμε!

3. NEA ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Αποσύρει οριστικά η κυβέρνηση το σχέδιο της να να επιτρέψει την μεταλλευτική έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση σε μέρος των Εθνικών Πάρκων και των περιοχών υψηλής προστασίας που είναι γνωστές και ως “Schedule 4”- Total backdown on Schedule 4 mining | New Zealand News UK. Είχαμε γράψει σχετικά εδώ. Δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας:

“Η κυβέρνηση διεξήγαγε μια πραγματικά ανοιχτή και διαφανή διαδικασία διαβούλευσης όπου πάνω από 37.000 Νεοζηλανδοί εξέφρασαν την άποψή τους για τις προθέσεις της Κυβέρνησης. H συντριπτική πλειοψηφία των εισηγήσεων των πολιτών ήταν αρνητικές. Το λάβαμε αυτό το μήνυμα, δυνατά και καθαρά!”. Είπαμε, πρόκειται για την λιγότερο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου…

4. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Στις 17 Ιουλίου, το Κάτω Κονγκρέσο ενέκρινε με ψήφους 129-86 νόμο  που απαγορεύει τα μεταλλευτικά έργα και την άντληση πετρελαίου στη λεκάνη απορροής των παγετώνων και θέτει αυστηρούς περιορισμούς σε όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες στις γύρω περιοχές. Η τελική ψήφιση του απο τη Γερουσία θα γίνει τον Αύγουστο. Ο νόμος χαρακτηρίζει όλους τους παγετώνες, που παρέχουν το 70% του πόσιμου  νερού της Αργεντινής, “στρατηγικά αποθέματα νερού” και “δημόσια ιδιοκτησία”! – Lower Congress Approves Glacier Protection Law | The Argentina

Φυσικά, στις μεταλλευτικές εταιρείες δεν άρεσε καθόλου... Mining companies criticise Argentina glacier law . Η πέτρα του σκανδάλου δεν είναι άλλη από το γιγαντιαίο μεταλλείο Pascua Lama της Barrick Gold, στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής και σε υψόμετρο 4.600 μ. που πρόκειται να “μετακινήσει” από τη θέση του τρεις παγετώνες!!!

5. ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ: Μια νίκη πέτυχαν οι κάτοικοι της Παπούα Ν. Γουινέα εναντίον του προγραμματιζόμενου μεταλλείου νικελίου/κοβαλτίου Ramu, με την έκδοση δικαστικής διαταγής που σταματά την κατασκευή του αγωγού που θα χύνει τα μεταλλευτικά απόβλητα στη θάλασσα. Το κινεζικών συμφερόντων μεταλλείο – το μεγαλύτερο εκτός Κίνας! – που πρόκειται να “αποθέσει” πάνω από 100 εκατ. τόνους τελμάτων στη θαλάσσια περιοχή του Μαντάνγκ συναντά έντονες αντιδράσεις από τους ιθαγενείς κατοίκους και παραδοσιακούς ιδιοκτήτες γης.

Η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν ένα συνταγματικό πραξικόπημα! Με “επείγουσα” νομοθεσία που πέρασε “νύχτα” στις 27 Μαΐου, χωρίς καμία προειδοποίηση ή διαβούλευση,   αφαιρείται από τους πολίτες το δικαίωμα της προσφυγής στα δικαστήρια εναντίον έργων εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων και δίνεται στην κυβέρνηση η δυνατότητα να εξαιρεί αυτά τα έργα από την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας. Δείτε εδώ και εδώ.


3 απαντήσεις στο “Ειδήσεις από τον κόσμο: Κίνα, Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Παπούα Νέα Γουινέα”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Πότμος, antigold. antigold said: Ειδήσεις από τον κόσμο: Κίνα, Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Παπούα Νέα Γουινέα http://goo.gl/fb/Dbp3N […]

  2. Το ποσό των $1,4 εκατ. επιβλήθηκε σαν πρόστιμο από τις Κινεζικές αρχές στην εταιρία Zijin για την τοξική διαρροή του Ιουλίου 2010.
    Η εταιρεία αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση και να πληρώσει το πρόστιμο. Σιγά το πρόστιμο δηλαδή.

    http://www.minesandcommunities.org//article.php?a=10450

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.