Aνέκδοτοι “Μεγάλοι Λόγοι” του Χρήστου Πάχτα για τη Β. Χαλκιδική – Δήμος “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”


Tην υποψηφιότητά του για τον Δήμο “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” ανακοίνωσε ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστος Πάχτας.

Και με τις πρώτες δηλώσεις του είπε αυτό που όλοι γνώριζαν ότι θα πει:

“Η ανάπτυξη του νέου Δήμου θα εξασφαλισθεί με τα μεταλλεία και τη μεγάλη επένδυση χρυσού. Θα δημιουργηθούν παράλληλα χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης για τους δημότες. .. Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ δεν θα γίνει μόνον ο καλύτερος Δήμος της Χαλκιδικής, ούτε της Ελλάδας. Θα γίνει ο καλύτερος Δήμος …του κόσμου, αφού εκτός από τον ορυκτό ΜΑΣ πλούτο έχουμε το Άγιο Όρος και τον μέγιστο των φιλοσόφων που τιμά το Δήμο μας με το όνομά του”!

Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από τον πρωτεργάτη των δυο επαίσχυντων μεταβιβάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, στην TVX το 1995 και στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003 και της αμνήστευσης όλων των εταιρειών για βεβαιωμένα περιβαλλοντικά εγκλήματα εναντίον του τόπου του οποίου θέλει να γίνει Δήμαρχος. Ο κ. Πάχτας αυτός είναι. Ας δούμε ένα μικρό απάνθισμα από δηλώσεις του για τη Β. Χαλκιδική, των τελευταίων 16 χρόνων…

Στις 13 Μαΐου 1994 στην Ημερίδα της Γερακινής για τον “Ορυκτό Πλούτο της Χαλκιδικής”, ο τότε Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (ΥΒΕΤ) κ. Χρήστος Πάχτας είπε:

Η μεταλλουργία χρυσού είναι μια μονάδα αντιρρύπανσης! Εαν δεν γίνει η μεταλλουργία χρυσού στην ευρύτερη περιοχή της Β. Χαλκιδικής, τότε κινδυνεύουμε όχι για ένα και για δυο αλλά για 500 ολόκληρα χρόνια να καταστραφεί ολόκληρη η περιοχή μας γιατί η ίδια η μεταλλουργία χρυσού αποτελεί μια μονάδα προστατευτική για το περιβάλλον!!!

Στις 30 Ιουλίου 1996, στη συνεδρίαση ΙΑ’ της Βουλής για την κύρωση της Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX HELLAS, ο ΥΒΕΤ κ. Χρήστος Πάχτας είπε:

Είναι σήμερα συνολικά αποδεκτό (!) ότι η μεταλλουργία χρυσού είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας και άρα για τη σημερινή αλλά και τη μελλοντική εξασφάλιση της απασχόλησης στη Β. Χαλκιδική. Και δεν υπάρχει άλλος χώρος για επικοινωνία. Εκεί υπάρχει η Επένδυση ή η Μετανάστευση…!!!

Η παρουσία της μεταλλουργίας χρυσού εγγυάται την τουριστική και αρχαιολογική αξιοποίηση της περιοχής, μέσα από μια αρμονική συνύπαρξη και κοινή παρουσία ανάπτυξης με τη μεταλλουργία χρυσού. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να συνδεθεί με τη δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού όσο και του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής και να αναδείξουμε έτσι τη γενέτειρα του Αριστοτέλη… Είναι εναγώνια προσδοκία όλων μας να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της οριστικής σωτηρίας. Σήμερα, εδώ και τώρα!

Είναι αναγκαιότητα η άμεση σωτηρία των μεταλλείων ΜΑΣ (!) ώστε να μην καταρρεύσουν μαζί τους οι κόποι και οι προσπάθειες μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει μοχθήσει και ιδρώσει όσο καμιά για να πάρει τη ζωή κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της γης. Να πάρει ζωή για τους δικούς της, αφήνοντας πολλές φορές στο διάβα του χρόνου ζωή από τη ζωή ή ακόμα και την ίδια της τη ζωή μέσα στη γη, μέσα στα καυτά και επικίνδυνα σπλάχνα της γης.

Ήμασταν εμείς οι σταγόνες αυτού του αδιάκοπου ιδρώτα. Ήμασταν εμείς σπλάχνα από τα σπλάχνα αυτού του τόπου. Είμαστε εμείς όλοι μαζί αυτοί που θέλουμε τη συνέχεια αυτής της ιστορίας, τη συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ίδιας της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Η πολιτική καριέρα του κ. Πάχτα  στέρησε το λογοτεχνικό στερέωμα από ένα μεγάλο λυρικό ταλέντο! Ας είναι, “ωφελήθηκε” η Εθνική Οικονομία…

Στις 8 Ιανουαρίου 2004, στη συνεδρίαση της Βουλής για την κύρωση της Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ , ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστος Πάχτας είπε:

Ερχόμαστε σήμερα να καλύψουμε τις ανάγκες και το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Β. Χαλκιδικής η οποία επί εκατοντάδες χρόνια στηρίζει την επιβίωσή της στην εκμετάλλευση των μεταλλείων ως μοναδικό πνεύμονα ανάπτυξης.

Ούτε λέξη φυσικά για το νομικό πλαίσιο και τις μεθοδεύσεις που κατάντησαν την Β.Χαλκιδική να μην έχει άλλους πόλους ανάπτυξης εκτός από τα μεταλλεία…. Ο κ. Πάχτας συνέχισε με την περιγραφή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:

Μεταβιβάζουμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Νέο Επενδυτικό Σχήμα, με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στο πλειοψηφικό πακέτο του 51% έχουμε δύο ενότητες. Την EUROPEAN GOLDFIELDS με 30%. Πρόκειται για χρηματοδοτικό σχήμα με διεθνείς τράπεζες όπως η ROTHSCHILD, η DEUTSCHE BANK, η DUNDEE BANK, η ROYAL BANK OF CANADA και άλλα ιδρύματα. Η δεύτερη ενότητα με 21% είναι η εταιρεία GLOBAL MINERAL RESOURCES… Το Ελληνικό σχήμα αποτελείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με επικεφαλής τις ΑΚΤΩΡ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ο μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας συμμετέχει με δικά του ιδιωτικά κεφάλαια. Στο σχήμα συμμετέχει η τοπική κοινωνία με 9% που δίνεται δωρεάν από τους επενδυτές στη Νομαρχία Χαλκιδικής και τους τρεις Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας και Παναγίας.

Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των τριών Δήμων Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου στα Δημοτικά τους Συμβούλια για τη συμμετοχή τους στο νέο σχήμα και συμφωνούν με την παρέμβαση αυτή.

Φυσικά ο κ. Πάχτας ψεύδονταν. Για όλα. Στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των 60.000 ευρώ, μέτοχοι ήταν ο κ. Δημήτρης Κούτρας με 5.999 μετοχές (των 10 ευρώ) και ο κ. Γιώργος Σωσίδης με …μία (1) μετοχή ή 10 ευρώ! Ουδέποτε είχε τεθεί θέμα συμμετοχής της Νομαρχίας και των τριών Δήμων στο νέο σχήμα, ούτε φυσικά υπήρχαν σχετικές ομόφωνες αποφάσεις τους. Όμως ας συνεχίσουμε για λίγο το παραμυθένιο σενάριο του κ.Πάχτα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υποψήφιο Δήμαρχο του κ. Χρήστο Πάχτα, ο νέος Δήμος “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” είναι από τις 12 Δεκεμβρίου 2003 μέτοχος με 9% στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Τότε ο νέος Δήμος είναι πράγματι ο πιο “προικισμένος” Δήμος της Ελλάδας, αφού από τη συμμετοχή του στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δικαιούται να εισπράξει το 9% των $400 εκατ. που είναι τα κέρδη που πραγματοποίησε η EG στο διάστημα 2004-2010, ήτοι $36 εκατ.!

Σήμερα ο Δήμος Παναγίας βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Δυο οικόπεδα του Δήμου στα Πυργαδίκια βγαίνουν σε πλειστηριασμό, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου είναι κατασχεμένα και η καταβολή των μισθών των υπαλλήλων του είναι μείζον πρόβλημα. Ο Δήμος Αρναίας επίσης βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου τα βγάζει πέρα ακόμα με αιματηρές οικονομίες. Ο Δήμος “Αριστοτέλης” δείχνει θνησιγενής.

Όμως τα προβλήματα του νέου Δήμου θα λυθούν μαγικά γιατί ο αυριανός Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας θα απαιτήσει από την εταιρεία την πληρωμή των οφειλομένων μέχρι σήμερα $36 εκατ. και του σχετικού ποσοστού των μελλοντικών κερδών! Περιμένουμε εναγωνίως τη σχετική αναγγελία στις προεκλογικές του ομιλίας.

Δεν τελειώνουμε εδώ με τα “ανέκδοτα’ του κ. Πάχτα. Και όταν τελειώσουμε με τα “ανέκδοτα” θα πιάσουμε τα σοβαρά και εξαιρετικά δυσάρεστα για τον πρώην “Χαλκιδικάρχη”. Και θα περιμένουμε τη διάψευση…


10 απαντήσεις στο “Aνέκδοτοι “Μεγάλοι Λόγοι” του Χρήστου Πάχτα για τη Β. Χαλκιδική – Δήμος “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ””

  1. και μιας και πράγματι ..μου έτυχε να την σκαπουλάρω και να ζω ένα προσωπικό ..προς Παχτα @Σια
    …«Για τους “ξύπνιους” υπάρχει ένας και ο ίδιος κόσμος,… ενώ οι κοιμισμένοι στρέφονται ο καθένας σε ένα δικό του, ….υποκειμενικό κόσμο.»

  2. και αυτά τα όξινα νερά ..που ξεχειλίζουν αυτοί την ώρα ..μετά το χθεσινο μπουρίνι στο Στρατωνι .. φταίει προφανώς … πάλι ο Παντοκράτορας… και είναι μόνο δικιά μου φαντασία ..καλά και ξεράδια σας .αλήθειες ,Μιραμπιλιδες ,stringer ,χημικοί Παχτηδες @ΣΙΑ

    • Σε λίγο θα μας πει ο στεφανης οτι η εταιρεία φταιει που έβρεξε χθες και σήμερα λίγο παραπάνω στο Στρατώνι.

      Όπως “εφταιγε” και για την κατολίσθηση της 10ης Φεβρουαρίου.

      • Σπαζο-τέτοιε, θέλεις να πεις ότι είναι φυσιολογικό όταν βρέχει να τρέχουν στους δρόμους κόκκινα νερά, όπως μαθαίνουμε ότι συμβαίνει σήμερα στο Στρατώνι; Κόκκινα νερά που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΠΗ; Αν το βρίσκεις φυσιολογικό, να μας το πεις να το ξέρουμε!
        Έβρεξε στο Στρατώνι, όπως έβρεξε παντού. Αλλά κανένα άλλο χωριό της περιοχής δεν γέμισε κόκκινη λάσπη, ούτε κοκκίνισε η θάλασσα.
        Και ναι, φταίει η εταιρεία! Όχι για τη βροχή, αλλά γιατί τα κόκκινα νερά και ο καθαρισμός των ρεμάτων και της περιοχής γύρω από το Στρατώνι από τα μεταλλευτικά απόβλητα είναι νομοθετημένη ευθύνη της εταιρείας.
        Αν κάνετε ότι δεν τα βλέπετε, κακό στο χωριό σας κάνετε και στους εαυτούς σας. Όλοι ξέρετε ότι δεν είναι αθώο νεράκι αυτό το κόκκινο, αλλά κάνετε τις πάπιες.
        Δεν φταίει μόνον η εταιρεία. Φταίτε και σεις.

  3. Η μη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας είναι ένα απλό ανώδυνο παιχνίδι για τους διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, που καλούνται να τις εκτελέσουν. Έτσι στο http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm φαίνεται πολύ απλό: Επί δέκα χρόνια όπως διαπιστώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πανέξυπνοι διπλωμάτες μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, αδιαφορούσαν για το διατακτικό των ακυρωτικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και επαναλάμβαναν απλά το ίδιο περιεχόμενο της προηγούμενης ακυρωθείσας πράξης τους, με άλλη με νέα ημερομηνία που είχε και πάλι τις ίδιες ακριβώς παρανομίες τους και την ίδια έλλειψη αιτιολογίας.

    Ξεκίνησε σαν απλό θέμα, κάτι σαν παιχνίδι με την τράπουλα. Εμείς παίζουμε και ο Ελληνικός λαός πληρώνει την αποζημίωση για την ηθική βλάβη που επιδικάζουν στον παθόντα πολίτη τα διοικητικά δικαστήρια. «Εμείς δεν πληρώνουμε τίποτα, δεν μας καταλογίζεται τίποτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είμαστε διπλωμάτες και δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο».

    Όπως θα δείτε στο http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm τώρα το παιχνίδι αυτό των διπλωματών, τα σπασμένα του οποίου πληρώνει ο ελληνικός λαός, μέσω της Εφορίας, φτάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως φαίνεται στην προδικαστική απόφαση περί παραδεκτού (πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε τυπικά παραδεκτή μια υπαλληλική υπόθεση, αυτή τη φορά λόγω της ιδιάζουσας θρασύτητας των οργάνων του Ελληνικού Κράτους, που όπως αναφέρει το Δικαστήριο έκαναν μια απλή αντιγραφή), το παραπάνω δικαστήριο του Στρασβούργου, θέτει πλέον προς την ελληνική κυβέρνηση ερωτήματα που δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν, με τρόπο που να καλυφθούν για μια ακόμα φορά οι πανίσχυροι διπλωμάτες μας.

    Τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οδεύει προς μια σίγουρη καταδίκη της Ελλάδας, για παραβίαση του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (=δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, όπως έχει ερμηνευτεί από τη νομολογία). Και δεν είναι μια απλή απόφαση π.χ. εναντίον του ΙΚΑ ή του ΤΕΒΕ ή της ΔΕΗ. Εδώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έχει πιάσει ένα πολύ μεγάλο ψάρι, το Υπουργείο Εξωτερικών, το θεματοφύλακα δηλαδή της τήρησης των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας, το οποίο θα είναι και ο δράστης της πιο χοντρής παρανομίας. Θα βγει δηλαδή μια καταδικαστική απόφαση που θα τη φέρνουν συνεχώς οι Ευρωπαίοι φίλοι μας στο τραπέζι, όταν εμείς θα προσπαθούμε να τους πείσουμε για τα δίκαιά μας στα μειονοτικά θέματα της Θράκης κλπ.

    Θα το εξηγήσει κανείς εγκαίρως στους πανίσχυρους διπλωμάτες μας;

  4. αιντε και ……να συμφωνησω mikre ….με αυτα που λες ….η δημοσιευση και σε αυτο το seits ,blog ….τι ηταν …πες μας ..παιχνιδακη ..χιχχι
    Resolution CM/ResChS(2008)1
    Complaint No. 30/2005
    by the Marangopoulos Foundation for Human Rights (MFHR) against Greece
    (Adopted by the Committee of Ministers on 16 January 2008
    at the 1015th meeting of the Ministers’ Deputies)
    The Committee of Ministers,1
    Having regard to Article 9 of the Additional Protocol to the European Social Charter providing for a system of collective complaints,
    Taking into consideration the complaint lodged on 4 April 2005 by the Marangopoulos Foundation for Human Rights (MFHR) against Greece,
    Having regard to the report transmitted by the European Committee of Social Rights, in which the European Committee of Social Rights concluded:
    (i) by 9 votes to 1 that Greece has not managed to strike a reasonable balance between the interests of persons living in the lignite mining areas and the general interest, and therefore that there has been a violation of Article 11§§1, 2 and 3 of the Charter.
    The Greek National Action Plan for 2005-2007 (NAP1) provides for greenhouse gas emissions for the whole country and all sectors combined to rise by no more than 39.2% until 2010, whereas Greece was commited, in the framework of the Kyoto Protocol, to an increase in these gases of no more than 25% in 2010. When air quality measurements reveal that emission limit values have been exceeded, the penalties imposed are limited and have little dissuasive effect. Moreover, the initiatives taken by DEH (the public power corporation operating the Greek lignite mines) to adapt plant and mining equipment to the “best available techniques” have been slow.
    The Committee finds that Greek regulations satisfy all the requirements concerning information to the public about and their participation in the procedure for approving environmental criteria for projects and activities. However, the circumstances surrounding the granting and extension of several authorisations, and the publication on the Internet of such a complex document as the NAP1 for just four days, show that in practice the Greek authorities do not apply the relevant legislation satisfactorily.
    The Committee considers that the government does not provide sufficiently precise information to amount to a valid education policy aimed at persons living in lignite mining areas. Finally, very little has so far been done to organise systematic epidemiological monitoring of those concerned and no morbidity studies have been carried out.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.