Kαι επισήμως άδεια στην ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ για την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη!!! Καληνύχτα Μαργαρίτα…


Aπό τη σημερινή “Μακεδονία”. Προς το παρόν χωρίς σχόλια.

Διετής παράταση για την άδεια του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών

20/07/2010

Την παράταση της άδειας λειτουργίας του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι για άλλη μία διετία εξασφάλισε η “Ελληνικός Χρυσός” από την ελληνική πολιτεία.

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες επενδύσεις αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να επιταχύνει τους ρυθμούς του, τηρουμένων των αναλογιών, και για τα δικά του δεδομένα. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Πολιτισμού, η άδεια λειτουργίας του μεταλλείου όπου αναπτύσσεται η μοναδική μεταλλευτική δραστηριότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, παρατείνεται έως την 31η Ιουλίου του 2012. Η αρχική άδεια, που είχε εκδοθεί το 2005, έληξε από τα τέλη του 2009, αν και η “Ελληνικός Χρυσός” είχε υποβάλει εμπρόθεσμα το σχετικό αίτημα για την ανανέωσή της. Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας πως η εκκρεμότητα της παράτασης δεν βάρυνε την εταιρεία αλλά το ίδιο το δημόσιο, είχε συναινέσει στη συνέχιση της λειτουργίας υπό το καθεστώς της προηγούμενης άδειας, ωσότου αποφανθεί για την ανανέωση. Παρά τη συνεννόησης αυτή, πάντως, όλο τον τελευταίο καιρό υπήρξαν φωνές περί παράνομης λειτουργίας του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών.

Μιλώντας στη “Μ” ο γενικός διευθυντής της “Ελληνικός Χρυσός” Πέτρος Στρατουδάκης, σημειώνει πως η εν λόγω απόφαση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι πως θα εξακολουθήσει η απασχόληση από τη δραστηριότητα του μεταλλείου στην περιοχή, η οποία μεταφράζεται σε 360 άτομα. Το δεύτερο είναι πως μέσω αυτής της απόφασης αναγνωρίζεται από την πολιτεία ότι η περιβαλλοντική προσέγγιση της εταιρείας στην περιοχή βελτίωσε την εικόνα. “Δεν ξέρω αν η κινητικότητα από την πλευρά του δημοσίου είναι μεγαλύτερη επειδή διανύουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο και συνδέεται με την ανάγκη για επενδύσεις. Αυτό που ξέρω είναι πως έτσι θα έπρεπε να είναι, καθώς το επενδυτικό μας πλάνο δεν είναι μόνο ένα από τα ωριμότερα αυτή τη στιγμή, αλλά αξιοποιεί στρατηγικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατουδάκης.

Σήμερα, μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύσσεται μόνο στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, όπου γίνεται εκμετάλλευση κοιτάσματος μεικτών θειούχων, από την οποία προκύπτουν συμπυκνώματα μολύβδου και ψευδαργύρου.

Εντός του Ιουλίου κατατίθεται η ΜΠΕ

Εν τω μεταξύ, εντός του Ιουλίου η εταιρεία θα υποβάλει στις αρμόδιες αρχές τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ο προϋπολογισμός της οποίας έχει αναθεωρηθεί στο 1 δισ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ. Η “Ελληνικός Χρυσός” έλαβε τον Οκτώβριο του 2009 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ την έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είχε υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2006.

Η επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπει αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή κατά 1.500 άτομα πρωτογενώς και κατά τουλάχιστον 5.000 δευτερογενώς. Η επένδυση του 1 δισ. ευρώ αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών και την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.


12 απαντήσεις στο “Kαι επισήμως άδεια στην ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ για την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη!!! Καληνύχτα Μαργαρίτα…”

  1. Αυτόν τον πανικό που αποδεικνύει καθημερινά η Εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ..με τα ψευτοσχεδια ,άδειες , και …μελλοντικές πάντα . .προσλήψεις 2500 ..εργαζόμενων ..μου.. θυμίζουν έντονα .. τον πανικό του τσομπάνη …όταν έρχεται ..ο λύκος ..καλό είναι …υπαρχει μια πολωνικη παροιμία ..przezylismy gestapowcow ..przezyjemy i ormowcow χιχχι

  2. Πανικός στο Μαντρί…

    Μια μέρα ο τσοπάνης μάζεψε γύρω του όλα τα ζώα του μαντριού για να τους μιλήσει σοβαρά.
    «Αγαπημένα μου πρόβατα, λατρεμένα μου κατσίκια, τιμημένα μου σκυλιά. Ξέρετε όλα σας για την κρίση που επικρατεί. Το γάλα που παράγετε λιγοστεύει συνεχώς, και μου βγαίνει όλο και πιο ξινό. Το κατσιασμένο μαλλί σας μόλις σάς κουρέψω γεμίζει σκόρους. Το κρέας σας είναι σκληρό και άνοστο. Ενώ εκείνο το Ευρωπαϊκό γάλα… είναι όλο άρωμα και γλύκα… εκείνο το ινδικό μαλλί, είναι σαν μετάξι… εκείνα τα κινέζικα κρέατα… είναι δέκα φορές πιο φτηνά…
    Είμαι όμως ο τσομπάνης σας, από πάππο προς πάππο, και σάς αγαπώ απεριόριστα, γι’ αυτό και θα σάς σώσω. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου, γιατί εκείνος ο άθλιος, ο ακατονόμαστος, ο άχρηστος, ο προηγούμενος τσομπάνης ντε, σάς είχε κακομάθει με τζάμπα σανό, κι έκλεβε ασύστολα στα στέγαστρα και στις ποτίστρες.
    Τόσα χρόνια όμως έχουμε περάσει τόσα και τόσα μαζί… χαρές, λύπες, αγωνίες, επιτυχίες… Είμαι υπεύθυνος για σας, και πρέπει οπωσδήποτε να σάς σώσω, το θεωρώ χρέος μου. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρω, δύσκολες τόσο για σάς, όσο και για μένα.
    Γύρω τα πρόβατα είχαν σαστίσει. ακόμα και τα συνήθως φωνακλάδικα και θρασεία τσομπανόσκυλα άκουγαν άφωνα και σκυθρωπά. Ο Τσομπάνης συνέχισε, πιο χαμηλόφωνα:
    Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ένας μόνος τρόπος υπάρχει για να σώσω το Μαντρί, και θα το κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος. Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει, μέχρι και έρπη έβγαλα, αλλά το αποφάσισα και δεν θα κάνω ε τίποτα πίσω, κι ας μην ξαναεκλεγώ ποτέ τσομπάνης:
    Θα σάς φέρω το λύκο…

  3. και είναι άξιο απορείας …επιτέλους…. τόσα χρόνια οι λεγόμενοι ¨¨ άρχοντες ¨¨του τόπου Νομάρχης , Δήμαρχοι , Εισαγγελείς του Πολύγυρου ..να καλύπτουν με πρόσχημα το Ν.3320 του” Αγίου Παχτα και Σημιτη@ ΣΙΑ ” .. τέτοια σκαστή παρανομία ..δεν έδωσαν όρκο στο Σύνταγμα ..δηλ. που έδωσαν ..στην μαφία

  4. Και τώρα ..μια δική μου ερμηνεία Παρακαλώ ..η παραπάνω είδηση ..διοχετεύτηκε από την Κυβέρνηση στην ..εφημερίδα της Μακεδονία .. και παπαγαλάκι της ..η πολύ αρίστη δημοσιογραφικά και επαγγελματικά Μαρία την αναμετέδωσε λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και σωστά . Περιμέναμε διαψεύσει …τίποτα .
    Επί της ουσίας ..η 14 χρόνοι δραστηριότητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός συμφερόντων Μπόμπολα ..με τεράστιες σπατάλες χρημάτων ,απομαστευση Κακαβου Στανου κλπ ΑΠΕΤΥΧΕ ..ΠΑΤΑΓΟΣ!!!!.επιστημονικά και επιχειρηματικά .δυστυχώς ….δεν μπόρεσε να ταπώσει ….στεγανοποίηση … πάρα την προσπάθεια της εκροές ..τον στοών που βρίσκονται στης παλιές αποθέσεις αλλά και τα σκληρά κοιτάσματα .Άρα η καλή μαμά δηλ. το κράτος του ΓΑΠ συνέχεια του Σημίτη ,Καραμανλη και με 9,2 εκ. θα συνεχίζει την ….δύσκολη προσπάθεια με γεώτρησης στα ρήγματα χιχιχι ..έστειλε γ αυτό τον Αγ. Παχτα ..να διεκδικήσει τον Δήμο Αριστοτέλη ..και αυτός σε ρόλο Ντον Κιχώτη σαν μώρα παρθένα ..έτρεξε να αγιάσει …Είναι πράγματι άξιοι θαυμασμού αυτοί ..όλοι τους …η για χλευασμό και κλάμα …Και τώρα όλοι μας στης σκουριές για τραγούδι και χιούμορ ..

  5. αρε μπαγάσα… αλήθεια ,Μιραμπιλης ,stringer… σας βλέπω όλο χαρά θα είστε τώρα .. κερδίσατε χρόνο για να παίξετε και άλλες πολλές…. πασιέντζες

  6. η περσινή ομόφωνη λαικη συνέλευση στην Μ. Παναγία ..δεν συγκίνησε τους υπευθύνους αλλά… ανεύθυνους “ανεξάρτητους επενδυτές” τύπου Σημιτη ,Παχτα ,Ζωγραφου , Δημάρχους Ιερισου Αρναιας και ΣΙΑ .. αναρωτιόμαστε .. πότε επιτέλους ..θα ξεκινήσουν την πλήρη αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος στον Κακαβο κλπ από την υπεραντλιση νερών ..δεν είναι υπηρεσιακά υποχρεώσει Συνταγματικά καταχωρημένη στον ΔΑΣΆΡΧΗ ΑΡΝΑΙΑΣ .. ακόμα τρέλα και χαμογέλα πουλά.. καλά δεν έδωσε με τον διορισμό του στο δημόσιο… όρκο στο ΣΎΝΤΑΓΜΑ .. αυτής της χώρας .. ακούτε εσείς εκεί στον Πολύγυρο ..στο δικαστικό Μέγαρο .. είσαστε πάλι τ….

  7. […] και επ’αόριστον. Και τέλος, στις 20 Ιουλίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 4 Υπουργών και 2 Υφυπουργώ… παρατάθηκε η λειτουργία του μεταλλείου για άλλα δυο […]

  8. […] και επ’αόριστον. Και τέλος, στις 20 Ιουλίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 4 Υπουργών και 2 Υφυπουργώ… παρατάθηκε η λειτουργία του μεταλλείου για άλλα δυο […]

  9. […] και επ’αόριστον. Και τέλος, στις 20 Ιουλίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 4 Υπουργών και 2 Υφυπουργώ… παρατάθηκε η λειτουργία του μεταλλείου για άλλα δυο […]

  10. […] και επ’αόριστον. Και τέλος, στις 20 Ιουλίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 4 Υπουργών και 2 Υφυπουργώ… παρατάθηκε η λειτουργία του μεταλλείου για άλλα δυο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.