Σε κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης το Περού μετά από κατάρρευση φράγματος αποβλήτων μεταλλείου


kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ. Kαι στα αγγλικά εδώ.

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Ουανκαβέλικα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου λειτουργούν πολλά ορυχεία, μετά την κατάρρευση ενός φράγματος αποθήκευσης υγρών αποβλήτων και την διαρροή δηλητηριωδών χημικών ουσιών στα ποτάμια.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει ισχύ 90 ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το μέτρο έχει στόχο να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή στην Ουανκαβέλικα όπου, τον Ιούνιο, το φράγμα της εταιρίας Caudalosa Chica κατέρρευσε με αποτέλεσμα να διαχυθούν στα ποτάμια 21.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων που περιέχουν βαρέα μέταλλα από διάφορα ορυχεία της εταιρίας.

Η περιοχή είναι από τις φτωχότερες στο Περού. Πάνω από το 40% του πληθυσμού –που αποτελείται κυρίως από αγρότες– παίρνουν νερό από ρυάκια και ρέματα για να πίνουν οι ίδιοι και τα ζώα τους αλλά και να ποτίζουν τα χωράφια τους.

Ιθαγένικες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η εταιρία δεν είχε προειδοποιήσει τον τοπικό πληθυσμό για την μόλυνση των ποταμών και των ρυακιών. Η επιχείρηση εξορύσσει μόλυβδο, ψευδάργυρο, χαλκό κι ασήμι.

Η εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων θεωρείται μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας στο Περού, αλλά το περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιο.


2 απαντήσεις στο “Σε κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης το Περού μετά από κατάρρευση φράγματος αποβλήτων μεταλλείου”

  1. μα δεν είναι μόνο εκεί .. στο κόλπο της Φλώριδας .. συνεχίζεται η τεράστια διαρροή πετρελαίου από της εγκαταστάσεις της BP ..για να δούμε αν ο Ομπαμα τελικά.. δεχτεί την πρόταση τον Ρώσων ..για “ελεγχόμενη ¨¨ πυρηνική έκρηξη … αγαπητοί συγχωριανοί .. αναμένετε με μεγάλο ενδιαφέρων..λετε να ζήσουμε και εμείς εδώ κάτι όμοιο στο ..οχι μακρινό μέλλον.. πάντως αυτό ..μας ετοιμάζουν…

  2. Τελικά την υπεράσπιση του Παρατηρητηρίου την έχει αναλάβει ο γραφικός Πολωνοσυνταξιούχος… Τι ένδεια…

    Ο οποίος γραφικός Πολωνοσυνταξιούχος τη βρίσκει με “ελεγχόμενεςπυρηνικές εκρήξεις των Ρώσων”. Προφανώς ονειρεύεται τις παραγωγικές ημέρες του επί Gierek και Jaruzelski…

    Η Απογοητευμένη-από-τον-αντίπαλο Αλήθεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.