“Παράδεισος” η Β. Χαλκιδική από το Επενδυτικό Σχέδιο του κ. Κούτρα!


Η ομιλία του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Δημήτρη Κούτρα στην ημερίδα ΕΞΠΡΕΣ-ΣΜΕ και η παρέμβαση/απάντηση του Τόλη Παπαγεωργίου. Ακολουθεί μια πιο λεπτομερής ανάλυση των όσων είπε ο κ. Κούτρας.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xVJG52Qaot8]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ePpvfN5muRY]

Αποκτήσαμε την εμπειρία της αναξιοπιστίας του κ. Κούτρα από τον Ιανουάριο 2004 παρακολουθώντας βήμα προς βήμα τους χειρισμούς του κατά την “μεταφορά” των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την “πτωχή” TVX HELLAS στο Ελληνικό Δημόσιο, από εκεί στην νεοσυσταθείσα εταιρειούλα των 60.000 ευρώ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και τελικά στην Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS.

Η ομιλία του κ. Κούτρα στην ημερίδα ΕΞΠΡΕΣ-ΣΜΕ ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας για την εξυπηρέτηση του στόχου που είναι ο επηρεασμός της κοινής γνώμης και η πολυπόθητη αδειοδότηση. Όμως οι ισχυρισμοί του κ. Κούτρα διαψεύδονται τόσο από το (δικό του) “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας” (ΕΣΑ) όσο και από τη “Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση” (ΠΠΕ) του ΕΣΑ που έχει ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Με μια απλη αντιπαραβολή των δηλώσεων του κ. Κούτρα στην ημερίδα με την ΠΠΕ και το ΕΣΑ, διαπιστώνουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα:

  • Δ. Κούτρας για ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: “Μεταφορά του Εργοστασίου Εμπλουτισμού μέσα σε 5-6 χρόνια στο Μάντεμ Λάκο. Επομένως καμία δραστηριότητα επιφανειακή εκτός από τους αναγκαίους χώρους εξυπηρέτησης των εργαζομένων. Υπόγεια εκσκαφή του κοιτάσματος με παράλληλη τσιμεντοποιημένη λιθογόμωση. Υπόγεια επίσης μεταφορά του προϊόντος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μάντεμ Λάκκο”.

Ουδέποτε υπήρξε επιφανειακή εκμετάλλευση στην Ολυμπιάδα, αφού το μεταλλείο είναι στο σύνολό του κάτω από τη στάθμη της θάλασσας (στο -340 σήμερα, και στο -620 με το Επενδυτικό Σχέδιο). “Επιφανειακή δραστηριότητα” είναι η λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού το οποίο, όπως αναλύεται παρακάτω, προβλέπεται να λειτουργήσει για τα επόμενα 9 χρόνια.

Κατά την ΠΠΕ (σελ. 6-77): Το πρόγραμμα “Ολυμπιάδα” θα εξελιχθεί σε τέσσερις (4) φάσεις:
Φάση 1: Προετοιμασία εγκαταστάσεων. Διάρκεια 2 χρόνια.
Φάση 2: Ανάπτυξη – παραγωγή με εμπλουτισμό του μεταλλεύματος στις εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (250.000 τόνους/έτος). Διάρκεια 3 χρόνια.
Φάση 3: Ανάπτυξη- παραγωγή με εμπλουτισμό του μεταλλεύματος στις εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (400.000 τόνους/έτος). Διάρκεια 4 χρόνια.
Φάση 4: Παραγωγή 900.000 τόνων/έτος με λειτουργία της στοάς μεταφοράς στο Μαντέμ Λάκκο. Διάρκεια 10 χρόνια.

Δηλαδή οι Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας θα λειτουργούν για εννέα (9) χρόνια σε πλήρη παραγωγή. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τόσο το μεταλλείο όσο και οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού δεν έχουν λειτουργήσει από το 1995 και ότι η λειτουργία τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την απόφαση 613/2002 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.

Για τα επόμενα 10 χρόνια το μεταλλείο θα λειτουργεί με συνολική παραγωγή 9 εκατ. τόνους που θα μεταφερθεί στο Μαντέμ Λάκκο. Και το ερώτημα είναι το εξής:

Αφού το μετάλλευμα θα μεταφέρεται υπόγεια στο Μαντέμ Λάκκο και τα απόβλητα της επεξεργασίας τους θα πέφτουν στο νέο φράγμα του Κοκκινόλακκα, με ποιο υλικό θα γίνεται η λιθογόμωση των υπόγειων έργων της Ολυμπιάδας;

  • “Aπελευθέρωση και των δυο οικισμών Ολυμπιάδας και Στρατωνίου από τη βιομηχανική όχληση”.

Κατά την ΠΠΕ (σελ. 6-13), οι Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου θα λειτουργούν μέχρι να εξαντληθεί το κοίτασμα Μάυρες Πέτρες κάτω από τη Στρατονίκη και μέχρι να λειτουργήσει η στοά μεταφοράς μεταλλεύματος από την Ολυμπιάδα. Δηλαδή, όπως και οι εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας, θα λειτουργούν για τα επόμενα εννέα (9) χρόνια.

Επιπλέον, με το “Επενδυτικό Σχέδιο” του κ. Κούτρα το Στρατώνι όχι μόνο δεν “απελευθερώνεται” αλλά μετατρέπεται σε λιμάνι βαριάς βιομηχανίας. Το νέο μεταλλευτικό/μεταλλουργικό συγκρότημα “μαμούθ” θα κατασκευασθεί πάνω από τον οικισμό και σε απόσταση μόλις 600 μ. από αυτόν (κολλητά στο δημόσιο δρόμο και μέσα στο δάσος). Οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις θα επεκταθούν 500μ. μέσα στη θάλασσα για να μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα ένα πλοίο ξηρού φορτίου χύδην 61.000 τόνων και ένα υγρού φορτίου χύδην (θειϊκού οξέος), επίσης 61.000 τόνων. Αντίστοιχες δυνατότητες θα έχουν και οι χερσαίες εγκαταστάσεις Στρατωνίου για αποθήκευση των προϊόντων της μεταλλουργίας και οι δεξαμενές θειϊκού οξέος.

  • “Αποδίδεται όλη η παραλιακή ζώνη από την Ολυμπιάδα -Στρατώνι- Ιερισσός- Νέα Ρόδα – Ουρανούπολη για τουριστική ή οικιστική εκμετάλλευση”!

Δηλαδή μέχρι σήμερα η παραλιακή ζώνη από την Ολυμπιάδα μέχρι την Ουρανούπολη (!!!) δεν είχε δυνατότητα οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και ο μέγας ευεργέτης Δημήτρης Κούτρας μας την απέδωσε αδέσμευτη!

Η πραγματικότητα είναι ότι όσο υπάρχει η μεταλλευτική ιδιοκτησία, οι Βιομηχανικές Περιοχές, οι μεταλλευτικές εξορύξεις, τα μεταλλευτικά/μεταλλουργικά συγκροτήματα και τα δεκάδες εκατομμυρια τόνοι τοξικών αποβλήτων στη στεριά και τη θάλασσα, κανένας, ούτε ο μεγάλος Κούτρας, δεν μπορεί να “αποδώσει” την παραλιακή ζώνη και την δασωμένη ενδοχώρα της Β. Χαλκιδικής στην οικιστική/τουριστική ανάπτυξη.

  • “Λιθογομώσαμε παλαιές στοές με πάνω από 100.000 κ.μ. τσιμεντοποιημένα αδρανή υλικά εκσκαφών”.

Ας μας πει ο κ. Κούτρας από πού προκύπτει ότι το υλικό της λιθογόμωσης είναι αδρανές! Κατά την ΠΠΕ, από το 1987 και συνεχώς μέχρι σήμερα η λιθογόμωση γίνεται με τα απόβλητα του εμπλουτισμού τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα e-Ecorisk της Ε.Ε., το ΙΓΜΕ και την ΕΠΙΤΗΡΩ χαρακτηρίζονται ως “επικίνδυνα απόβλητα”, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βαρέα τοξικά μέταλλα αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο και τη μεγάλη εκχύλισιμότητα του αρσενικού που αυξάνεται με το χρόνο.

  • Έχουμε κάνει αγνώριστο το Μάντεμ Λάκκο, με την κατάργηση της υγρής απόθεση αποβλήτων, τη δημιουργία δύο νέων στοών προσπέλασης μεγάλων διαστάσεων συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων, τη δημιουργία νέας μονάδας κατεργασίας νερών μεταλλείου“.

Κατά τις αδειοδοτικές πράξεις της εξόρυξης στις Μαύρες Πέτρες (ΚΥΑ 45129/1999, 143088/2005) η εταιρεία έπρεπε να έχει αποφορτίσει το φράγμα “Καρακόλι” και τους σωρούς “Σεβαλιέ. Η εταιρεία του κ. Κούτρα έκανε ακριβώς το αντίθετο: συνεχίζει να φορτίζει το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ “Καρακόλι” με νέες ποσότητες αποβλήτων καθημερινά.

Ο “αγνώριστος Μαντέμ Λάκκος με την κατάργηση της υγρής απόθεσης αποβλήτων” είναι μια ακόμα “ανακρίβεια”, αφού το μόνο που έγινε είναι η κατάργηση της δαπανηρης άντλησης των υγρών αποβλήτων στις λίμνες Σεβαλιέ Ι και ΙΙ όπου καθιζάναν τα υδαρή λεπτομερή απόβλητα για να μεταφερθούν στη συνέχεια στο Καρακόλι για τελική απόθεση. Η διαδικασία της καθίζησης στις λίμνες Σεβαλιέ αντικαταστάθηκε από τις φιλτρόπρεσσες οι οποίες απομακρύνουν το νερό από τα τέλματα, που πάλι οδηγούνται στο Καρακόλι για απόθεση. Δεν κάνει κανένα θαύμα η φιλτρόπρεσα, παρά μόνο απλοποιεί τη διαδικασία. Τα τέλματα εμπλουτισμού παραμένουν τοξικά και επικίνδυνα όπως ήταν πάντα.

  • ΣΚΟΥΡΙΕΣ: “Για την εκμετάλλευση αυτού του μεγάλου κοιτάσματος καταλήξαμε σε ένα μικτό συνδυασμό ανοικτής και στην συνέχεια υπόγειας εκσκαφής, διότι αυτός ο συνδυασμός είναι ο άριστος ώστε ν’ απαιτεί την μικρότερη δυνατή έκταση γης. Δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού για συμπύκνωμα χαλκού -χρυσού. Η απαιτούμενη έκταση τελικά υπολογίζεται σε 1800 στρέμματα, για λειτουργίες κάθε μορφής”.

Σύμφωνα με το “Επενδυτικό Σχέδιο” και την ΠΠΕ θα εξορυχθούν 150 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος. Ο κώνος της επιφανειακής εκσκαφής θα αποδώσει 250 εκατ. κ.μ. στείρων υλικών. Συνολικά θα προκύψουν περί τα 350 εκατ. κ.μ. στείρων και αποβλήτων εμπλουτισμού.

Η κατάληψη δάσους από την επιφανειακή εξόρυξη και το εργοστάσιο εμπλουτισμού θα είναι 1400 στρέμματα. Εαν αποθέσουμε τα 350 εκατ. κ.μ. των αποβλήτων και στείρων σε στρώμα μέσου πάχους 10 μ. θα απαιτηθεί έκταση 35.000 στρεμμάτων. Και η συνολική κάλυψη θα είναι 36.400 στρέμματα και όχι 1.800!

  • Πάλι για τις Σκουριές: Δεν απαιτούνται φράγματα, αφού παράγονται ως παραπροϊόντα στερεά αδρανή και όχι υγρά, αλλά θα κατασκευαστούν μ’ αυτά επιχώματα που θα φυτεύονται διαδοχικά μετά την δημιουργία τους”.

Όμως κατά την ΠΠΕ (σελ. 6-51), για την απόθεση των τελμάτων εμπλουτισμού θα κατασκευασθούν δυο φράγματα στα ρέματα “Λοτσάνικο” και “Καρατζά”, που όπως προκύπτει από τις ισοϋψείς καμπύλες, θα έχουν μέσο ύψος 250 μ.!!! Επιπλέον, τα τέλματα εμπλουτισμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ονομαστούν αδρανή επειδή έτσι το θέλει ο κ. Κούτρας.

Έκανε όμως κριτική ο κ. Κούτρας στην παλιά εταιρεία TVX λέγοντας:

  • “ Σίγουρα η παλιά μελέτη για εξαγωγή χρυσού με χρήση κυανιούχων ουσιών, η κατασκευή φραγμάτων τελμάτων ύψους 175 μέτρων, η θυσία 35.000 στρεμμάτων γης, δεν είναι Βιώσιμη Μεταλλεία”!

Σήμερα είναι η δική του εταιρεία που προτείνει πράγματα χειρότερα από την “κακή” TVX.

  • “Τέλος κατασκευάζεται εργοστάσιο Μεταλλουργίας Χρυσού -Χαλκού και άλλων μετάλλων στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου. Η τεχνολογία του εργοστασίου βασίζεται στην φιλανδική εταιρεία Outotec (πρώην Outokumpu) που την εφαρμόζει με επιτυχία τα τελευταία 60 χρόνια στην Φιλανδία και σε άλλες χώρες, σε πάνω από 50 εγκαταστάσεις. Αυτή λέγεται μέθοδος ακαριαίας τήξης (Flash smelting) που παράγει μόνο στερεά παραπροϊόντα χωρίς χρήση κυανιουχων αλάτων ή άλλων ουσιών”.

Σύμφωνα τόσο με το ΕΣΑ όσο και με την ΠΠΕ (σελ. 6-45), μεταλλουργία χρυσού θα γίνει ΜΟΝΟ για το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας αλλά όχι για το μετάλλευμα των Σκουριών το οποίο θα πωλείται στο εξωτερικό ως συμπύκνωμα χρυσού-χαλκού. Από το 2006 που δημοσιοποιήθηκε το ΕΣΑ είχαμε επισημάνει ότι η σχετική αναφορά είναι μια χονδροειδής απάτη. Η μέθοδος flash smelting της OUTOKUMPU χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την παραγωγή χαλκού και νικελίου. Θα ήταν επομένως παράδοξο να κατασκευασθεί πλήρες εργοστασιακό συγκρότημα flash smelting κόστους 500 εκατ. ευρώ στο Μαντέμ Λάκκο, σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από τις Σκουριές και το συμπύκνωμα χρυσού-χαλκού να μεταφέρεται με βαπόρια σε άλλες μεταλλουργίες του εξωτερικού.

Από τις ασαφείς και γενικόλογες αναφορές της ΠΠΕ (σελ. 6-4) έγινε επίσης φανερό ότι η πυρομεταλλουργική μέθοδος flash smelting θα χρησιμοποιούνταν και για την μεταλλουργική παραγωγή μολύβδου/αργύρου και ψευδαργύρου στο συγκρότημα του Μαντέμ Λάκκου. Ο κ. Κούτρας επιβεβαίωσε αυτά που λέγαμε τόσον καιρό!

Η μέθοδος flash smelting είναι ακατάλληλη και δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο για ανάκτηση χρυσού από μεταλλεύματα σαν τον δυσκατέργαστο χρυσούχο αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας, για τον οποίο υποτίθεται ότι την προορίζει η εταιρεία. Σχετικά στο ΕΣΑ (σελ. 3-23) επισημαίνεται:

Η ακαριαία τήξη (flash smelting) όπως εφαρμόζεται για την κατεργασία των χρυσοφόρων συμπυκνωμάτων πυρίτη αποτελεί μια καινούρια τεχνολογία που απαιτεί περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Για την πλήρη ανάπτυξη της προτεινόμενης μεθόδου σχεδιάζεται να γίνουν πρόσθετες συνεχείς δοκιμές πιλοτικής κλίμακας και μοντέλα προσομοίωσης του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας. Η αναγαικότητα αυτή προκύπτει από την σημαντική διαφοροποίηση της χημικής σύστασης του κοιτάσματος Ολυμπιάδας σε συνδυασμό με τις βάσιμες ελπίδες επέκτασης του. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο ο λεπτομερής σχεδιασμός της μεταλλουργίας να ενσωματώνει λειτουργικά τις δυνατότητες ανταπόκρισης στο αναμενόμενο εύρος της χημικής και ποιοτικής σύστασης των “συνολικών” αποθεμάτων.

Και στην ΠΠΕ (σελ. 5-42) η εταιρεία θολώνει πλήρως τα νερά:

Επισημαίνεται ότι η επιλογή της μεθόδου flash smelting έγινε χωρίς, τεχνικά και επιστημονικά, να αποκλείονται οι άλλες μέθοδοι, δεδομένου ότι εκτιμάται πως ακόμα και σε περίπτωση υιοθέτησης μιας από τις άλλες λύσεις, δεν θα προέκυπταν επιπτώσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εξισορροπηθούν από το όφελος που προκύπτει από την προτεινόμενη δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών προστασίας του περιβάλλοντος.

Δηλαδή θα γυρίσουμε πάλι στην παγκοσμίως (ακόμα και στην πατρίδα της OUTOKUMPU Φινλανδία) εφαρμοζόμενη μέθοδο της υδατικής ή της βακτηριδιακής οξείδωσης και στην κυάνωση!!! Το μεγάλο πρόβλημα, ανεξάρτητα της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί, είναι ότι το συμπύκνωμα του χρυσούχου αρσενοπυρίτη περιέχει 12% αρσενικό (!) ήτοι θα παράγονται ημερήσια 90.000 κιλά αρσενικού του οποίου η εξουδετέρωση επιτυγχάνεται μόνο στη φαντασία των συντακτών του “Επενδυτικού Σχεδίου” και της ΠΠΕ.

Τέλος ο κ. Κούτρας αποκρύπτει τον εμπλουτισμό 3000 τόνων την ημέρα μεταλλεύματος, μόνο από της Ολυμπιάδα, και τη χρήση 360 κιλών κυανίου την ημέρα ή 129.000 κιλών κατ΄’ετος. Αποκρύπτει τη χρήση 930 κιλών την ημέρα ή 330.000 κιλών κατ’ έτος άλλων τοξικών χημικών ουσιών! Αποκρύπτει επίσης ότι κατά την επιφανειακή εξόρυξη θα χρησιμοποιούνται 3.600 κιλά εκρηκτικών (ζελατινοδυναμίτιδα και ΑΝΦΟ) την ημέρα ή 1.300.000 κιλά κατ΄έτος! Όλα τα ανωτέρω αναφέρονται στην ΠΠΕ.

  • “Όταν ολόκληρο Πανεπιστήμιο για να προβοκάρει την σημερινή μελέτη ανακοινώνει ότι η απόληψη χρυσού στην Χαλκιδική γίνεται με χρήση κυανιούχων διαλυμάτων, καταστρέφονται 35.000 στρέμματα γης, αυτό σίγουρα δεν τιμά ούτε την αλήθεια αλλά ούτε και την επιστήμη”.

Το ΑΠΘ στην μακρόχρονη ιστορία του ουδέποτε καταγγέλθηκε ως “προβοκάτορας”! Η χρήση κυανίου από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη μέχρι σήμερα παραγωγική διαδικασία και φυσικά και στα επόμενα 20 χρόνια της διάρκειας του προγράμματος είναι δεδομένη και περιγράφεται στο ΕΣΑ και την ΠΠΕ. Η λάσπη που επιχείρησε να ρίξει ο κ. Κούτρας και μάλιστα από το βήμα ενός συνεδρίου, στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ αλλά και στους περισσότερους από 200 καθηγητές που υπέγραψαν το πρόσφατο ψήφισμα για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις μεταλλευτικές/μεταλλουργικές διεργασίες, είναι επιεικώς μια κατάπτυστη ενέργεια.

  • “Ας υποθέσουμε ότι όλες οι επενδύσεις είναι της τάξης του 1 δις ευρώ και τα προϊόντα όταν διατεθούν μετά την επεξεργασία τους (εξόρυξη – εμπλουτισμός- μεταλλουργική επεξεργασία) θα είναι εμπορικής αξίας 10 δις. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η μεταλλευτική δραστηριότητα θα έχει μια απόδοση της τάξεως του 10%. Τότε για 40 χρόνια δραστηριότητας θα αναλωθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής σχεδόν 8 δις ευρώ, ήτοι περίπου 200.000.000 €/χρόνο. Δηλαδή θα ζει ο μισός νομός Χαλκιδικής για τουλάχιστον 40 χρόνια από τα μεταλλεία.”!

Φτηνός λαϊκισμός. Δηλαδή 1 δις ευρώ η επένδυση και άλλο 1 δις το κέρδος της εταιρείας (το 10% των 10 δις) κάνουν 2 δις. Τα υπόλοιπα 8 δις, σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, δεν θα είναι δικό του κέρδος αλλά θα αναλωθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής!!!

Ας μας πει πώς. Με δεδομένο ότι η μέση απασχόληση στα 20 (και όχι 40) χρόνια της δραστηριότητας θα είναι 1000 άτομα, ακόμα κι αν είναι όλοι Χαλκιδικιώτες, το εργατικό ασφαλιστικό κόστος για τα 20 χρόνια δεν θα ξεπερνα τα 400 εκατ. ευρώ. Και μέχρι τα 8 δις υπολείπονται άλλα 7,6 δις που θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πού θα “αναλωθούν”!

Βέβαια σύμφωνα με το ΕΣΑ και την ΠΠΕ, σε 20 και όχι 40 χρόνια θα έχει εξοφληθεί το σύνολο των κοιτασμάτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας (ΠΠΕ σελ. 6-75).

Τελικά αυτά που δεν μας είπε ο κ. Κούτρας για τις Σκουριές είναι περισσότερα από αυτά που μας είπε. Για το παρθένο δάσος του Κακάβου ούτε κουβέντα. Για την αποστράγγιση του βουνού για να μπορέσει να δουλέψει η εξόρυξη, τσιμουδιά.

Το σημαντικότερο που δεν είπε ο κ. Κούτρας είναι ότι αυτό που παρουσίασε είναι μόνον η πρώτη φάση του σχεδίου της εταιρείας του για την αφαίρεση κάθε γραμμαρίου μετάλλου από τα 317.000 στρέμματα της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας της Β. Χαλκιδικής. Η επόμενη φάση του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει. ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ Η EUROPEAN GOLDFIELDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΕΛΑΒΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΣΤΟΧΟΥΣ: ΦΙΣΩΚΑ, ΤΣΙΚΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΑΒΙΤΣΑ.

Ορισμένοι ονομάζουν την μετατροπή όλης της Β. Χαλκιδικής σε μεταλλευτικό τοπίο “ανάπτυξη”. Εμείς την ονομάζουμε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.


6 απαντήσεις στο ““Παράδεισος” η Β. Χαλκιδική από το Επενδυτικό Σχέδιο του κ. Κούτρα!”

  1. Αυτές oι ερευνητικές γεωτρήσεις στη Χαλκιδική που δημοσίευσε το http://respentza.blogspot.com/2010/06/blog-post_9759.html που προγραμματίζονται να πραγματοποιούνται θα γίνουν… δίχως .. σχετικές εισηγήσεις Νομαρχίας Πολυγύρου ,Δημάρχου Μ. Παναγίας η Δασαρχείου Αρναίας ..μα είναι δυνατόν …

  2. Θέλεις να πεις δλδ. Ότι η παρασκευούλα και η «παρέα» του κατάργησε …δια βοής το σχετικό άρθρο του Συντάγματος ..Και οι τρεις δημόσιοι άρχοντες του τόπου παρόλη την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης Μ. Παναγίας πέρσι … δεν έκαναν τίποτα …μπράβο τους ..και να τους δοξάσουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.